• Kampányt indít a Gyógyszerész Kamara

    Szerző: Független Hírügynökség

    Országos kampányt indít a Magyar Gyógyszerészi Kamara, hogy felhívja a lakosság figyelmét a gyógyszerellátás helyzetére. A szervezet ezer patikában oszt kártyanaptárakat a betegeknek.

    Horváth Tamás, a Kamara elnöke szerdai sajtótájékoztatójára meghívta a parlamenti pártok képviselőit is és arra kérte őket: változtassák meg a gyógyszergazdaságossági törvényt.

    Hirdetés

    Nincs készleten az adott gyógyszer, a kevés támogatás miatt a beteg nem tudja megfizetni, vagy megszűnt a gyógyszertár. Ezekre a problémákra hívja fel a figyelmet a Magyar Gyógyszerészi Kamara a kártyanaptárakkal. Ezeket olyan páciensek kapják, akik bármelyik helyzettel szembesülnek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Horváth Tamás szerint gyakran megesik, hogy a betegek csak a harmadik patikában tudják kiváltani receptjeiket, mert a gyógyszertárak nem tartanak nagy árukészletet. Ez azzal is fenyeget, hogy a megjelenő multinacionális hálózatok miatt megszűnnek a kisebb patikák, és a nagyvállalatok szabják meg az árakat - mondta a Kamara elnöke.

    A kártyanaptárakból a politikusnak is jutott: az öt parlamenti párt közül egyedül az SZDSZ nem jelent meg a Kamara tájékoztatóján. Horváth Tamás a nagypolitikától várja a segítséget, szerinte sokan belátták, hogy a két évvel ezelőtti patikaliberalizáció rossz döntés volt. A gyógyszergazdaságossági törvényről jövő héten tárgyal az Országgyűlés, ide több párt is különböző módosító javaslatokkal érkezik.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.11.05 11:54
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ősztől indul az országos vastagbélrák szűrés

    Az otthon levett mintát a laborba kell küldeni, ahol azt vizsgálják, van-e daganatra utaló vérnyom, és erről a leletet elküldik a háziorvosnak - olvasható a Népszava oldalán.

    EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

    Még az orvosok is tanulják az elektronikus receptek felírását, de indul a lakosság részletes tájékoztatása is az e-egészségügyről.

    A gyógyszerek szavatossági ideje - Miért tartsuk be?

    Sokakban felmerült már a kérdés, hogy mi történik akkor, ha lejár egy gyógyszer szavatossági ideje. Egyáltalán hogyan állapítják meg a lejárati időt, és mit tegyünk a régi készítményekkel?

    Gyógyszerek ártámogatással - Íme a legfontosabb kérdések

    Az egészségbiztosító által támogatott gyógyszerek árát a készítmény gyártója határozza meg, a beteg pedig úgynevezett térítési díjat fizet értük. Az egyébként 100 százalékban támogatott gyógyszerek kiváltása esetén is önrészt kell vállalnunk.

    E-receptek - Jobb és biztonságosabb rendszer kialakítása a cél

    Az eddigieknél jobb és biztonságosabb ellátási rendszer kialakítása a célja az e-recepteknek - mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke az M1 aktuális csatorna műsorában. Az e-receptek bevezetésének kísérleti projektje márciusban mintegy 30 patikában kezdődött meg, a tervek szerint novemberben országosan is bevezetik.

    Gyógyszerész a gyógyszerekről - beszélgetés dr. Ladányi Gáborral

    Sokan azt gondolják, hogy a gyógyszerészek hivatása kevésbé felelősségteljes, mint az orvosoké. Pedig - igaz másként -, de a felelősség ugyanakkora. Sokszorosan igaz ez akkor, ha a gyógyszerész egy hatalmas megyei kórház első számú szakembere, azaz főgyógyszerésze. Vajon mit is jelent ennek a hivatásnak a rangos képviselőjének lenni immár 25 esztendeje? Erről beszélgettem dr. Ladányi Gáborral, a hajdú-bihari Kenézy Kórház vezető főgyógyszerészével.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.