A TB-mentők csalódottak

Szerző: Független Hírügynökség

Csalódottan vették tudomásul a TB-mentő népszavazást kezdeményezők az Alkotmánybíróság (AB) elutasító döntését, amellyel nem értenek egyet - hangzott el a félmillió aláírást összegyűjtő szervezetek keddi közös sajtótájékoztatóján.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nem múlt el az egészségbiztosítás piaci alapúvá tételének és a több-biztosítós modell bevezetésének veszélye.

A kormány meghátrált a soha nem látott szakszervezeti és társadalmi összefogás láttán, ezért levette napirendről az egészségbiztosítás privatizálását - mondta a LIGA Szakszervezetek elnöke. Gaskó István szerint azonban az egészségügy és az egészségbiztosítás reformja még mindig várat magára. Az Alkotmánybíróság saját döntésével került szembe, hiszen korábban hitelesítette az aláírási íveket - tette hozzá. Gaskó István szerint hétfői határozat "kiüresítette" a népszavazás intézményét.

Miért okoznak a különböző betegségek nehezített légzést?

 • Új egészségbiztosítási javaslatot kell kidolgozni
 • Elfogadták az egészségbiztosítási törvényt
 • Elkészült az egészségbiztosítás legújabb koncepciója
 • Jövő héten döntenek az egészségbiztosítási törvényről
 • Miről is szól az egészségbiztosítási reform?
 • Napokon belül kormány előtt az új egészségbiztosítási koncepció
 • Sólyom aláírta az egészségbiztosítási törvényt
 • A Magyar Orvosi Kamara elnöke a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy nem múlt el az egészségbiztosítás piaci alapúvá tételének és a több-biztosítós modell bevezetésének veszélye. Éger István sérelmezte, hogy nem hozták nyilvánosságra az IMF-fel kötött hitel-megállapodás feltételeit. A kamara elnöke szerint megalapozott az a félelem, hogy további leépítések várhatók az oktatásban és az egészségügyben egyaránt.

  Az Alkotmánybíróság hétfőn döntött úgy, hogy nem lehet népszavazást tartani a több-biztosítós egészségügyi modellről. A taláros testület így megsemmisítette azt a korábbi határozatot, amellyel az Országgyűlés elrendelte a népszavazást erről a kérdésről.

  Az AB úgy ítélte meg, hogy az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény elfogadásával, majd hatályon kívül helyezésével a kérdés érdemi tartalma, és ezzel együtt a népszavazási kezdeményezésnek a választópolgárok által támogatott célja megváltozott.

  A taláros testület kiemelte: a törvény hatályon kívül helyezése az egészségbiztosítási rendszer átalakítására irányuló folyamatot megállította. Ezt követően az egészségbiztosítási rendszer üzleti alapú átalakítására irányuló kormányzati törvényhozási szándék nem fogalmazódott meg.

  (FH)

  Hozzászólások (0)

  Cikkajánló

  Bethesda: több, mint gyermekkórház

  Minden szülő álma egy olyan gyógyító intézmény, ahogy minden a gyerekekről, a családról szól, ahol magas szakmai színvonalon, közösségben...

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.