Melaminos tejpor egy afrikai segélyszállítmányban

Szerző: Független Hírügynökség

Melaminnal szennyezett tejport érkezett egy alultáplált gyermekeknek szánt japán segélyszállítmány részeként Burkina Fasóba - közölték az afrikai ország egészségügyi hatóságai szombaton.

A készítményt a múlt héten foglalták le a hatóságok Bobo Dioulasso városban. A tejport elemezték, és kiderült, melamint tartalmaz - közölte az ország közegészségügyi laboratóriuma, hozzátéve: a megengedettnél nyolcszor nagyobb arányú volt a készítményben a vegyi anyag aránya.

A tejpor Japánból érkezett az országba, és egy gyermek-egészségügyi központnak szánták. A port a japán Morinaga élelmiszeripari vállalat állította elő, amely a tejkészítményeinek egy részét Kínában gyártja. A japán cég egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

A főleg a műanyag- és ragasztógyártásban használt melamint általában azért adják a tejtermékekhez, hogy azok fehérjében dúsnak tűnjenek. A vegyi anyag azonban nagy mennyiségben fogyasztva vesekövet okoz, elsősorban a gyerekeknél. A szennyezett készítmények legkevesebb négy csecsemő halálát és további 53 ezer gyermek megbetegedését okozták Kínában.

Megint találtak tojásban melamint Kínában

Újabb kínai tojásokban találtak melamint a kínai hatóságok, ezúttal Hongkongban - közölték helyi források 2008. október 29-én. Kína középső részéről származnak a szennyezett tojások, amelyekre egy étterem vizsgálatakor bukkantak a szakemberek.

A hatóságok szerint a megengedett melamin-szintnél csak kevéssel volt magasabb a tojásokban talált szennyezőanyag. Szakértők szerint egy három éves gyereknek 23, egy 60 kilós felnőttnek pedig csaknem 240 darabot kellene megennie a tojásokból, hogy megbetegedjen.

A melamin

A melamin egy nitrogéntartalmú, szerves vegyület. Elsősorban a műanyagiparban alkalmazzák. Előállítása ipari méretekben kalcium-ciánamidból történik. Kisebb mennyiségben nem mérgező, hosszabb ideig a szervezetbe jutva azonban hólyag- és vesekövet, illetve hólyagrákot okozhat. A melamin ciromazin nevű származékát rovarölőszerként használják, mivel akadályozza a rovarok vedlését és bebábozódását.

(FH)

Módosítva: 2008.11.02 12:00, Megjelenés: 2008.11.02 12:00
Címkék: Melamin, Tejpor, Kína
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Elkerülhetetlen a digitalizáció a...

A gyógyszeripar digitális transzformációja vitathatatlanul az egyik legizgalmasabb és a legnagyobb érdeklődésre számot tartó téma az automatizáció...

HPV elleni védőoltás: sikerülhet...

Miért fontos foglalkozni a HPV-vel, hogyan érinti a serdülő lányokat és fiúkat? Milyen oltás adható a Nemzeti Immunizációs Programban és hogy néz...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.