Egerben zökkenőmentes volt a kórházátvétel

Szerző: Független Hírügynökség

Zökkenőmentes volt az intézmény átvétele az egri Markhot Ferenc Kórházban - közölte Dr. Kosztura László, a HospInvest Zrt. régió igazgatója. Éjszaka megtörtént az informatikai átállás, az új belépő orvosok pedig folyamatosan veszik át osztályaikat.

A kórház átadását biztonsági szakemberek és a rendőrség biztosította, atrocitás nem történt.

Péntek este 20 órakor vette át az üzemeltetést hivatalosan Gászpor Jenő vezérigazgató. Éjszaka maximális biztonsággal működött az ügyeleti ellátás, a HospInvest szakmai vezetői jelen voltak a sürgősségi betegellátónál, a műtőnél és az intenzív osztályon. Átállították az informatikai rendszert is, így az intézmény a HospInvest adatbázisa szerint működik.

Az új belépő orvosok megkezdték az osztályok átvételét. A kórház 1000 fős dolgozói létszámmal kezdte meg a munkát, ez 200-zal kevesebb a korábbinál. Éjszaka befejezték a leltározást is, az OEP számára szükséges információk rendelkezésre állnak. A betegellátás mindenütt zavartalan, de az osztályokon végzett rombolás miatt a cégvezetés büntetőfeljelentést tesz - közölte a HospInvest.

Egri képviselőket jelentett fel Cser Ágnes

Büntetőfejelentést tett pénteken Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) képviseletében pénteken a Heves megyei Önkormányzat 21 képviselője ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A kórház korábbi dolgozói közül 856-an maradnak az intézmény munkatársai. A továbbfoglalkoztatottakon kívül a cég új dolgozókat is toborzott: több száz jelentkezőből 132 új munkatársat választott ki.

Azok, akik nem írták alá a munkaszerződést, szombattól nem a kórház dolgozói, és sokan közülük várhatóan munkanélküliek lesznek. Több távozó orvos vett fel előjegyzést november elejére, ezért ezekben az esetekben előfordulhat, hogy az előjegyzett betegeknek a Hospinvest csak későbbi időpontot tud biztosítani.

Pénteken éjjel gyertyagyújtással búcsúztatták egykori munkahelyüket azok az orvosok és nővérek, akik nem kötöttek új szerződést. A éjszakába nyúló demonstráción több száz szimpatizáns vett részt.

A februári közgyűlésen hozta ki győztesnek a szocialista vezetésű megyegyűlés a Hospinvestet az egri Markhot Ferenc Kórház üzemeltetésére kiírt pályázaton. Szeptemberben ezt a döntést a bíróság hatályon kívül helyezte, de attól még a megye és a cég közötti szerződés érvényes maradt.

Az intézményben kórházvédő bizottság is alakult azokból az orvosokból és munkatársakból, akik nem akarnak a Hospinvest irányítása alatt dolgozni. Később a tisztiorvosi szolgálat megadta az engedélyt a cégnek a működtetésre. Ezt a kórházvédők nem ismerték el és sztrájkkal tiltakoztak a HospInvest szerepvállalása ellen.

Fidesz: a Hospinvest-ügy szocialista mutyi

A Fidesz szerint a Hospinvest ügy törvénytelen szocialista mutyi, az MSZP szerint a Fidesz a hisztériakeltéssel a betegellátást veszélyezteti. A Hospinvest ügy kísértetiesen hasonlít azokra a "törvénytelen szocialista mutyikra", amelyek az országban, a fővárosban zajlanak - mondta Pesti Imre 2008. október 31-én, pénteken, egy nappal azelőtt, hogy az egészségügyi magáncég hivatalosan is átvette az egri megyei kórház működtetését.

Pesti Imre szerint egyértelmű, hogy a 3,8 milliárd forintos működési hiánnyal küzdő Hospinvest képtelen lesz az egri kórházban teljesíteni a pályázatban vállalt 6 milliárd forintos fejlesztést.

Csaknem egy tucat fideszes önkormányzat adta magánbefektető üzemeltetésébe a fenntartása alá tartozó egészségügyi intézményt - reagált Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke Pesti Imre tájékoztatójára. Az MSZP-s politikus szerint szomorú, hogy a Fidesz asszisztál ahhoz a hisztériakeltéshez, amely egy szabályos döntés ellen zajlik. Hozzátette: etgyértelműen látszik, hogy itt nem az egészségügyről van szó, hanem arról, hogy a baloldali többségű megyei önkormányzatot akarják ellehetetleníteni. És a Fideszek nem drága ár ezért az, hogy közben munkahelyek szünnek meg, hogy a betegellátás veszélybe kerül.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.