• Szegedi betegcsere - felülvizsgálati kérelem

    Szerző: Független Hírügynökség

    November 6-ra tűzte ki a Legfelsőbb Bíróság a szegedi betegcsereként elhíresült per felülvizsgálatát. A beteghordó jogerősen 8 hónap felfüggesztett fogházbüntetést kapott. Mivel az ítélettel továbbra sem ért egyet, felülvizsgálati kérelmet nyújtott be.

    A beteghordónak még munkaköri leírása sem volt, így foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségét sem követhette el. Mivel nem volt írásba foglalt foglalkozási szabálya, így nem volt mit megsértenie, ezért büntetőjogi értelemben el sem ítélhető, ezért kérte mindig a felmentését, így most a jogerős ítélet felülvizsgálatát kérjük - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Dr. Ábrahám László, a beteghordó ügyvédje.

    Hirdetés

    A szegedi betegcsere perben elsőrendű vádlott beteghordó 8 hónapos felfüggesztett fogházbüntetését helybenhagyta, míg a másodrendű vádlott szakápoló első fokon kiszabott 16 hónapos felfüggesztett fogházbüntetését 11 hónapra enyhítette a Csongrád Megyei Bíróság jogerős ítéletében még idén január közepén. A megyei bíróság a harmad és negyedrendű vádlott - két orvos - felmentését is helyben hagyta.

    A betegcsere 2004. július 3-án történt a szegedi II-es kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán. Két idős férfi került be aznap délelőtt a kórházba, mindkettőjüknek koponya CT-t kért az orvos. A perben elsőrendű vádlottként szereplő beteghordó összecserélte a két beteget. A tévedést a másodrendű vádlott szakápoló sem vette észre.

    A vizsgálat után az egyetemi klinikán az egyik idős férfit a másik leletével műtötték meg, és a műtét miatt fellépő agyvérzéses szövődményekbe nem sokkal később a klinikán belehalt. A másik férfit órákkal később operálták meg, a nála valóban meglévő vérömleny miatt, néhány héttel később ő is elhunyt.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.10.31 13:49
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Új betegazonosító rendszer

    A betegbiztonság növelése érdekében korszerű higiéniás eszközöket is beszereztek a keszthelyi és a hévízi kórházban.

    Baktérium okozta a tömeges megbetegedéseket

    Az első vizsgálati eredmények alapján Campylobacter nevű baktérium okozta a hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó tömeges megbetegedéseket Domoszlón és Kisnánán.

    Kardióösvényt alakítottak ki a Normafán

    A Budapest XII. kerületében található túraútvonal elsősorban szív- és érrendszeri vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, valamint cukorbetegek számára készült, de egészséges embereknek is ajánlják betegségmegelőzés vagy állapotfelmérés céljából.

    Kivonták a Calcium-Sandoz pezsgőtablettát

    Kiegészítve korábbi határozatát, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet valamennyi, jelenleg gyógyszertárban, gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásban és gyógyszer-nagykereskedelmi raktárban lévő Calcium-Sandoz pezsgőtabletta forgalmazását megtiltja, végleg kivonja a forgalomból.

    Meghalt a mandulaműtét után - Jogerős kártérítés

    A Legfelsőbb Bíróság kimondta, a haláleset és az orvos mulasztása között nem volt közvetlen ok-okozati összefüggés, volt ugyanakkor releváns összefüggés, mert az orvosi mulasztások miatt a gyermek életben maradási esélyei csökkentek.

    Betegcsere-ügy vége: elégedetlenek az ítélettel

    Továbbra is a Szegedi Klinikán dolgozik az az ápoló, akit bűnösnek mondott ki csütörtökön a Legfelsőbb Bíróság a négy évvel ezelőtti betegcsere-ügyben. Az ápoló ügyvédje szerint a kórház a legkisebb emberére ruházta rá a felelősséget, így nem elégedett az ítélettel, bár fellebbezési lehetőségük már nincs.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.