Szegedi betegcsere - felülvizsgálati kérelem

Szerző: Független Hírügynökség

November 6-ra tűzte ki a Legfelsőbb Bíróság a szegedi betegcsereként elhíresült per felülvizsgálatát. A beteghordó jogerősen 8 hónap felfüggesztett fogházbüntetést kapott. Mivel az ítélettel továbbra sem ért egyet, felülvizsgálati kérelmet nyújtott be.

A beteghordónak még munkaköri leírása sem volt, így foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségét sem követhette el. Mivel nem volt írásba foglalt foglalkozási szabálya, így nem volt mit megsértenie, ezért büntetőjogi értelemben el sem ítélhető, ezért kérte mindig a felmentését, így most a jogerős ítélet felülvizsgálatát kérjük - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Dr. Ábrahám László, a beteghordó ügyvédje.

A szegedi betegcsere perben elsőrendű vádlott beteghordó 8 hónapos felfüggesztett fogházbüntetését helybenhagyta, míg a másodrendű vádlott szakápoló első fokon kiszabott 16 hónapos felfüggesztett fogházbüntetését 11 hónapra enyhítette a Csongrád Megyei Bíróság jogerős ítéletében még idén január közepén. A megyei bíróság a harmad és negyedrendű vádlott - két orvos - felmentését is helyben hagyta.

A betegcsere 2004. július 3-án történt a szegedi II-es kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán. Két idős férfi került be aznap délelőtt a kórházba, mindkettőjüknek koponya CT-t kért az orvos. A perben elsőrendű vádlottként szereplő beteghordó összecserélte a két beteget. A tévedést a másodrendű vádlott szakápoló sem vette észre.

A vizsgálat után az egyetemi klinikán az egyik idős férfit a másik leletével műtötték meg, és a műtét miatt fellépő agyvérzéses szövődményekbe nem sokkal később a klinikán belehalt. A másik férfit órákkal később operálták meg, a nála valóban meglévő vérömleny miatt, néhány héttel később ő is elhunyt.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.