Müller Cecília: nem lehet pontosan tudni, mely külföldi védőoltás beadása indul el először Magyarországon

Szerző: portfolio.hu

Müller Cecília országos tisztifőorvos többek között elárulta, egyelőre nem lehet pontosan tudni, mely külföldi védőoltás beadásával fogják kezdeni Magyarországon - tájékoztat a portfolio.hu.

Még nem lehet tudni, milyen vakcinával kezdődik az oltás Magyarországon

Müller Cecília örömmel jelentette be, elindult a vakcinainfo.gov.hu weboldal, ahol mindenki jelezheti az oltás iránti igényét. Az országos tisztifőorvos kiemelte, jelenleg nem lehet pontosan tudni, mely külföldi védőoltás beadásával fogják kezdeni Magyarországon. A tömeges védőoltások beadására csak azt követően kerülhet sor, hogy minden szükséges engedélyt megadnak egy-egy készítmények a hatóságok.

Ha elérkezünk ehhez a fázishoz, tájékoztatni fogjuk a magyar állampolgárokat, egyelőre csak igényfelmérés zajlik - jelentette ki Müller Cecília. Hozzátette, a következő év első negyedévében kezdődhet a tömeges oltás várhatóan.

Nem számít a regisztráció ideje és nem kötelez semmire

Az országos tisztifőorvos arra is felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy nem számít majd az, hogy ki, mikor regisztrált, jelezte igényét a vakcina iránt. A beadás sorrendjét nem ez fogja meghatározni.

Az országos tisztifőorvos jelezte, hogy a vakcinaoldalon történő regisztráció nem kötelez senkit arra, hogy végül valóban beadassa magának az adott vakcinát.

A friss adatok

Müller Cecília egyfajta platót lát a mostani számokban, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy most különösen fontos a szigor megtatása, az állampolgárok fegyelmezett magatartása. Rámutatott: a legtöbb koronavírusos új megbetegedés a 40-49 éves korosztály tagjai között volt kimutatható. Kiemelte, hogy Somogy és Tolna megyében 10 százalékkal több pozitivitást mértek, mint egy héttel korábban. A szennyvízminták alapján arról is beszélt az országos tisztifőorvos, hogy Egerben emelkedett a koronavírus örökítő anyaga.

Maradnak a védelmi intézkedések

Kiss Róbert rendőralezredes ismét felhívta arra figyelmet, hogy január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. Egyben jelezte, hogy a karácsonyi korlátozásokkal kapcsolatban december 21-én hoz döntést a kormány.

Többször elkapható a koronavírus-fertőzés?

Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a vírusfertőzés immunológiája még mindig kutatás alatt áll, nagyon sok cikk és tudományos közlemény jelenik meg a témában. Az látható, hogy a betegeknél különböző tünetek jelennek meg, vannak, akiknél enyhébb lefolyású a fertőzés, míg vannak, akiknél súlyosabb.

Látunk eltéréseket abban is, hogy a betegség átvészelését követően az ellenanyag képződés nem mindenkiben ugyan annyi, jellemzően az enyhébb lefutású esetekben kevesebb mérhető ellenanyag képződik az adott beteg szervezetében. Súlyosabb esetekben általában magasabb ez a szint. Mai tudásunk szerint általában hat hónapra tehető az az időszak, ameddig egy koronavírus-fertőzésen átesett beteg védettnek tekinthető - jelentette ki az országos tisztifőorvos. Hozzátette, van olyan közlemény is, amely csupán néhány hónapot jelöl meg, mint védett állapotot.

Mehet-e fogorvoshoz a gyermek, ha az osztályában karantént rendeltek el?

Ha az egészségügyi hatóság szoros kontaktnak tekintette az egész osztályt, mert abban egy másik gyermek pozitívvá vált, akkor természetesen otthoni karanténban kell tartózkodnia az osztály tagjainak - jelentette ki Müller Cecília a kérdésre válaszolva.

Hozzátette, ez azt jelenti, hogy a gyermek 10 napig nem hagyhatja el az otthonát. Ebben az időszakban nem mehet fogorvoshoz, ki kell várni a lappangási időszakot. Ha viszont sürgősségi ellátásra van szüksége, akkor elhagyhatja az otthonát. Ilyenkor minden szükséges óvintézkedést el kell követni, hogy a gyermek minél kevesebb személlyel kerüljön kapcsolatba.

Hogyan érdemes kitakarítani, ha egy család átesik a fertőzésen?

Ebben az esetben mindenképpen ajánlott egy kellő alaposággal elvégzett nagytakarítás - jelentette ki Müller Cecília. Hozzátette, tudjuk azt, hogy a felületeken a vírus tovább élhet, ezeket kell vírusölő szerekkel alaposan megtisztítani. Különböző hipós oldatok használata ajánlott.

(portfolio.hu)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Koronavírus-fertőzöttek számának...

Az ismert, adott napon fennálló COVID-19-fertőzéses esetek számának időbeli alakulása és megyék szerinti eloszlása Magyarországon. Oldalunk naponta...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

A COVID-19 elleni vakcinák...

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően...

Engedélykérelem - Pfizer/BioNTech...

Európai uniós engedélyt kért a Pfizer és a BioNTech az új típusú koronavírus ellen (SARS-CoV-2) kifejlesztett vakcinájuk alkalmazására a 12-15...

Országos tisztifőorvos: ne...

Minden oltóanyag hatásos és biztonságos, amelyet a magyar lakosság rendelkezésére bocsátanak - mondta az országos tisztifőorvos a...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Miért nem járható út a...

Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg"...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.