Még hatásosabb lehet a Pfizer vakcinája, mint először állították

portfolio.hu
megjelent:

A korábban bejelentettnél még hatékonyabb lehet a Pfizer és a BioNTech által fejlesztett, koronavírus elleni vakcina a végső adatok elemzése alapján - jelentette be ma a két vállalat. Az oltóanyag 95 százalékos hatékonyságúnak bizonyult a tesztek során a COVID-19 megelőzésében és ráadásul úgy tűnik, hogy aki mégis elkapja a beoltottak közül, az is csak enyhébb lefolyású megbetegedésre számíthat - adta hírül a portfolio.hu.

A fázis 3 klinikai tesztek több mint 43 ezer fő részvételével zajlottak. A placebóval beoltott csoportban 162 fő fertőződött meg koronavírussal, a vakcinával beoltott alanyok között pedig 8 megbetegedést regisztráltak azok között, akik megkapták a 2 dózist (28 nap elteltével). Ez 95 százalék körüli hatékonyságnak felel meg a Pfizer és a BioNTech becslései szerint.

Hozzátették, hogy az idősebb résztvevők körében, akiknél nagyobb az esélye a súlyosabb lefolyású betegségnek, szintén 94 százalék körül volt a hatékonyság.

Úgy tűnik, hogy ha nem is védi ki 100 százalékban a betegséget a vakcina, de a súlyosabb megbetegedést megakadályozza, ha a beoltott személy meg is fertőződik koronavírussal. A fázis 3 tesztek során 10 alanynál alakult ki súlyos lefolyású betegség, közölük 9 fő a placebóval beoltott csoportból került ki.

Napokon belül benyújthatják a sürgősségi engedélykérelmet

A végső elemzés megerősíti az előzetesen, november 9-én közzétett hatásossági adatokat – kommentálta a BioNTech vezérigazgatója, Ugur Sahin a számokat. Hozzátette, hogy az résztvevők jól tolerálták a vakcinát minden korcsoportban, többségében enyhe mellékhatások mutatkoztak. A vakcina biztonságosságával kapcsolatban nem merültek fel komoly kérdések a tesztek során – mondta el a német biotechnológiai cég vezetője.

A Pfizer és a BioNTech múlt héten jelentette be, hogy az adatok előzetes elemzése alapján 90 százalékos hatékonyságúnak tűnik a közösen fejlesztett BNT162b2 vakcinájuk. Akkor még a 43 ezer főből 39 ezer kapta csak meg a második dózist és hozzátették, hogy gyűjtik még az adatokat, így a számok változhatnak a végső kiértékelésig. Hétfőn pedig a Moderna közölte, hogy 94,5 százalékos hatékonyságot tapasztalnak a saját fejlesztésük alatt álló vakcinájuk klinikai tesztjei során.

A tudósok abban bíznak, hogy sikerül egy legalább 75 százalékban hatékony vakcinát kifejleszteni a koronavírus ellen, de Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója szerint már az is elfogadható lenne, ha lenne egy 50-60%-ban hatékony vakcina.

A Pfizer tervei szerint napokon belül benyújthatják a sürgősségi engedélykérelmet az amerikai élelmiszerbiztonsági-és gyógyszer ügynökségnek (FDA) – mondta el az amerikai gyógyszergyártó vezérigazgatója, Albert Bourla, hozzátéve, hogy elegendő adatok gyűjtöttek össze a vakcina biztonságosságáról ehhez. A cél az volt, hogy legyen két hónapnyi adatuk a tesztekről.

(portfolio.hu)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.