• Gyógyszerészek: állítsák le a patikaalapításokat

    Szerző: Független Hírügynökség

    Nem kellenek új patikák, a kormány állítsa le a patikaalapításokat - többek között ezt követelte a legtöbb gyógyszerész azon a kedd esti nagygyűlésen, amelyen körülbelül 1000 patikus vett részt, és amelyen Székely Tamás egészségügyi miniszter is megjelent.

    A patikusok elmondták: képtelenek versenyezni az egyre több külföldi multinacionális befektetővel, akik sorra alapítják a gyógyszertárakat, ráadásul sokkal kevesebb adót kell fizetniük, mint a hazai vállalkozóknak. A szaktárca vezetője azt mondta, csak abban az esetben függesztik fel a patikaliberalizációt, ha kiderül, hogy az a betegekre nézve hátrányos. Ennek érdekében egy felmérést készítenek - tette hozzá.

    Hirdetés

    Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint nagy bajban vannak a patikusok és a válságon a kormány nem akar segíteni. Erre bizonyíték, hogy a kamara egyetlen egy javaslatát sem építette bele az Egészségügyi Minisztérium abba a törvénymódosító javaslatba, amely a patikusokat is érintő gyógyszergazdaságossági törvényt kívánja korrigálni, és amelyet múlt héten fogadott el a kormány. Székely Tamás ezzel szemben később azt állította: a törvénymódosító javaslatba a kamara több felvetése változtatás nélkül bekerült.

    A gyógyszerészek szerint legalább 700 patika áll a csőd szélén, mivel az utóbbi 2 évben 30 százalékkal nőtt a működési költségük, miközben kevesebb lett a bevételük, ugyanis csökkent az árrésük. Székely Tamás emlékeztetett: 2000. és 2006. között 85 százalékkal nőtt a gyógyszerészek árrése, igaz tavaly és tavalyelőtt ez valamelyest csökkent, de idén ismét nőtt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Lejárt a liberalizmus ideje, a világ nagy részén már tudják, muszáj szabályozni a piacokat" - mondta Hávelné Szatmári Katalin, a gyógyszerészi kamara előző elnöke, aki szintén a patikaliberalizáció visszavonását követelte. Schvarcz Tibor, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista alelnöke szerint is vége a liberális gazdaságpolitikának, azonban Magyarország mint az Európai Unió tagja nem akadályozhatja meg, hogy külföldi befektetők patikát alapítsanak hazánkban.

    Székely Tamás a nagygyűlés végén azt mondta: csak abban az esetben függesztik fel a patikaliberalizációt, ha kiderül, hogy ez a betegekre nézve hátrányos. Ennek érdekében egy felmérést készítenek - tette hozzá. Az utóbbi másfél-két évben összesen 333 új patika alakult, közülük 25-ben van csak többségi külföldi tulajdon - mondta Székely.

    A kormányon lévő szocialistákkal szemben a Fidesz a gyógyszertárak nemzeti kézben tartása mellett teszi le a voksát - mondta a nagygyűléses Kupper András, az egészségügyi bizottság fideszes tagja. Emlékeztetett arra is, hogy az ellenzéki párt ellenezte a patikaliberalizációt, és Gyurcsány Ferenccel szemben, amikor Orbán Viktor kormányon volt végiglátogatta a kamarákat és minden szakmai kérdésben egyeztetett velük.

    Legutóbb frissült: 2008.10.29 10:16
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyógyszerész a gyógyszerekről - beszélgetés dr. Ladányi Gáborral

    Sokan azt gondolják, hogy a gyógyszerészek hivatása kevésbé felelősségteljes, mint az orvosoké. Pedig - igaz másként -, de a felelősség ugyanakkora. Sokszorosan igaz ez akkor, ha a gyógyszerész egy hatalmas megyei kórház első számú szakembere, azaz főgyógyszerésze. Vajon mit is jelent ennek a hivatásnak a rangos képviselőjének lenni immár 25 esztendeje? Erről beszélgettem dr. Ladányi Gáborral, a hajdú-bihari Kenézy Kórház vezető főgyógyszerészével.

    A krónikus betegek fele nem megfelelően használja a gyógyszereit

    A krónikus betegek fele nem a terápiás ajánlások szerint használja a gyógyszereit - mondta Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ főgyógyszerésze az M1 aktuális csatornán.

    Megvalósul a gyógyszerészi gondozás gyakorlata Magyarországon

    Magyarországon átfogó rendszer született a betegellátás biztonsága érdekében, a BELLA (Betegellátók Akkreditációja a biztonságos betegellátásért) program keretében.

    Állítsák le a gyógyszertár-nyitásokat!

    A gyógyszertár-alapítási engedélyek kiadásának felfüggesztését és a gyógyszertár-nyitási eljárások azonnali leállítását követeli a Magyar Gyógyszerészi Kamara.

    Új osztályokat avattak a Nyírő Gyula Kórházban

    Fennállásának 125. évfordulóját ünnepli a budapesti Nyírő Gyula Kórház, ebből az alkalomból belgyógyászati és ambuláns osztályokat avattak pénteken az intézményben.

    Szlovák-magyar nyilatkozat a rák ellen

    Együttműködés a rák ellen címmel közös nyilatkozatot írt alá Székely Tamás magyar és Richard Rasi szlovák egészségügyi miniszter csütörtökön, Budapesten.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.