Gyógyszerészek: állítsák le a patikaalapításokat

Független Hírügynökség
megjelent: 2008.10.29.

Nem kellenek új patikák, a kormány állítsa le a patikaalapításokat - többek között ezt követelte a legtöbb gyógyszerész azon a kedd esti nagygyűlésen, amelyen körülbelül 1000 patikus vett részt, és amelyen Székely Tamás egészségügyi miniszter is megjelent.

A patikusok elmondták: képtelenek versenyezni az egyre több külföldi multinacionális befektetővel, akik sorra alapítják a gyógyszertárakat, ráadásul sokkal kevesebb adót kell fizetniük, mint a hazai vállalkozóknak. A szaktárca vezetője azt mondta, csak abban az esetben függesztik fel a patikaliberalizációt, ha kiderül, hogy az a betegekre nézve hátrányos. Ennek érdekében egy felmérést készítenek - tette hozzá.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint nagy bajban vannak a patikusok és a válságon a kormány nem akar segíteni. Erre bizonyíték, hogy a kamara egyetlen egy javaslatát sem építette bele az Egészségügyi Minisztérium abba a törvénymódosító javaslatba, amely a patikusokat is érintő gyógyszergazdaságossági törvényt kívánja korrigálni, és amelyet múlt héten fogadott el a kormány. Székely Tamás ezzel szemben később azt állította: a törvénymódosító javaslatba a kamara több felvetése változtatás nélkül bekerült.

A gyógyszerészek szerint legalább 700 patika áll a csőd szélén, mivel az utóbbi 2 évben 30 százalékkal nőtt a működési költségük, miközben kevesebb lett a bevételük, ugyanis csökkent az árrésük. Székely Tamás emlékeztetett: 2000. és 2006. között 85 százalékkal nőtt a gyógyszerészek árrése, igaz tavaly és tavalyelőtt ez valamelyest csökkent, de idén ismét nőtt.

"Lejárt a liberalizmus ideje, a világ nagy részén már tudják, muszáj szabályozni a piacokat" - mondta Hávelné Szatmári Katalin, a gyógyszerészi kamara előző elnöke, aki szintén a patikaliberalizáció visszavonását követelte. Schvarcz Tibor, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista alelnöke szerint is vége a liberális gazdaságpolitikának, azonban Magyarország mint az Európai Unió tagja nem akadályozhatja meg, hogy külföldi befektetők patikát alapítsanak hazánkban.

Székely Tamás a nagygyűlés végén azt mondta: csak abban az esetben függesztik fel a patikaliberalizációt, ha kiderül, hogy ez a betegekre nézve hátrányos. Ennek érdekében egy felmérést készítenek - tette hozzá. Az utóbbi másfél-két évben összesen 333 új patika alakult, közülük 25-ben van csak többségi külföldi tulajdon - mondta Székely.

A kormányon lévő szocialistákkal szemben a Fidesz a gyógyszertárak nemzeti kézben tartása mellett teszi le a voksát - mondta a nagygyűléses Kupper András, az egészségügyi bizottság fideszes tagja. Emlékeztetett arra is, hogy az ellenzéki párt ellenezte a patikaliberalizációt, és Gyurcsány Ferenccel szemben, amikor Orbán Viktor kormányon volt végiglátogatta a kamarákat és minden szakmai kérdésben egyeztetett velük.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A kalcium hiányának tünetei A kalcium hiányának tünetei

Memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

A gyógyszerész receptkönyve - patikai gyógyszerkészítés

A patikai munka minden területét jogszabályok határozzák meg, amelyek betartása a betegek megfelelő minőségű ellátása érdekében kötelező, és a...

Gyógyszerész a gyógyszerekről - beszélgetés dr. Ladányi Gáborral

Sokan azt gondolják, hogy a gyógyszerészek hivatása kevésbé felelősségteljes, mint az orvosoké. Pedig - igaz másként -, de a felelősség...

Új szolgáltatások, hiányos tájékoztatás - patikai próbavásárlások tapasztalata

Csak úgy tarthatják meg vevőiket a gyógyszertárak, ha kihasználják fő versenyelőnyüket, a szakmai tájékoztatás képességét – állapította meg...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.