Megint találtak tojásban melamint Kínában

Szerző: Független Hírügynökség

Újabb kínai tojásokban találtak melamint a kínai hatóságok, ezúttal Hongkongban - közölték helyi források szerdán. Kína középső részéről származnak a szennyezett tojások, amelyekre egy étterem vizsgálatakor bukkantak a szakemberek.

A hatóságok szerint a megengedett melamin-szintnél csak kevéssel volt magasabb a tojásokban talált szennyezőanyag. Szakértők szerint egy három éves gyereknek 23, egy 60 kilós felnőttnek pedig csaknem 240 darabot kellene megennie a tojásokból, hogy megbetegedjen.

Kedden bevonták a polcokról azokat a tojásokat Dél-Kínában, amelyek melaminnal szennyezettek lehetnek. Az ázsiai országban a kínai boltokon kívül a Carrefour francia üzlethálózat kínai szupermarketeiben is lekerült a polcokról a gyanús tojás.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) eközben felszólította Kínát, hogy közölje, ha a veszélyes anyagból az állati tápba is kerülhetett. Az ENSZ szakértői attól tartanak, hogy a tojásokon kívül a farmokon tenyésztett állatok húsában és halakban is lehet a veszélyes anyagból, ha azt a tápba keverték.

Kínában a főleg a műanyag- és ragasztógyártásban használt melamint azért adták tejporokhoz és egyéb tejtermékekhez, hogy azok fehérjében dúsnak tűnjenek. A vegyi anyag azonban nagy mennyiségben fogyasztva vesekövet okoz, elsősorban a gyerekeknél.

A szennyezett termékek a hivatalos adatok szerint négy kisgyerek halálát okozták Kínában, és legkevesebb 53 ezren betegedtek meg - igaz, Peking egy ideje nem hajlandó újabb adatokat közölni a kórházba került gyermekekről.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

Furcsa kifejezések a csomagoláson?...

Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és társai...

Tények és tévhitek az...

Az adalékanyagok szót meghallva általában egészségre káros, mesterséges vegyületek jutnak eszünkbe, amelyeket azért adnak az élelmiszerekhez, hogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.