• Megint találtak tojásban melamint Kínában

    Szerző: Független Hírügynökség

    Újabb kínai tojásokban találtak melamint a kínai hatóságok, ezúttal Hongkongban - közölték helyi források szerdán. Kína középső részéről származnak a szennyezett tojások, amelyekre egy étterem vizsgálatakor bukkantak a szakemberek.

    A hatóságok szerint a megengedett melamin-szintnél csak kevéssel volt magasabb a tojásokban talált szennyezőanyag. Szakértők szerint egy három éves gyereknek 23, egy 60 kilós felnőttnek pedig csaknem 240 darabot kellene megennie a tojásokból, hogy megbetegedjen.

    Hirdetés

    Kedden bevonták a polcokról azokat a tojásokat Dél-Kínában, amelyek melaminnal szennyezettek lehetnek. Az ázsiai országban a kínai boltokon kívül a Carrefour francia üzlethálózat kínai szupermarketeiben is lekerült a polcokról a gyanús tojás.

    Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) eközben felszólította Kínát, hogy közölje, ha a veszélyes anyagból az állati tápba is kerülhetett. Az ENSZ szakértői attól tartanak, hogy a tojásokon kívül a farmokon tenyésztett állatok húsában és halakban is lehet a veszélyes anyagból, ha azt a tápba keverték.

    Kínában a főleg a műanyag- és ragasztógyártásban használt melamint azért adták tejporokhoz és egyéb tejtermékekhez, hogy azok fehérjében dúsnak tűnjenek. A vegyi anyag azonban nagy mennyiségben fogyasztva vesekövet okoz, elsősorban a gyerekeknél.

    A szennyezett termékek a hivatalos adatok szerint négy kisgyerek halálát okozták Kínában, és legkevesebb 53 ezren betegedtek meg - igaz, Peking egy ideje nem hajlandó újabb adatokat közölni a kórházba került gyermekekről.

    (FH)

    Módosítva: 2008.10.29 09:29, Megjelenés: 2008.10.29 09:29
   • Cikkajánló

    Ha COVID-os a gyermek

    Ha COVID-os a gyermek

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

    Fontos tudni!

    Fontos tudni!

    koronavirus.gov.hu

    Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

    Jók a vérplazmakezelés tapasztalatai

    A súlyos betegeknél jók a vérplazmakezelés tapasztalatai - jelentette ki a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója.

    A világjárvány miatti korlátozások több tízezer idő előtti halált előzhettek meg

    A világjárvány megfékezésére hozott korlátozások miatt csökkent a légszennyezés, ez több tízezer idő előtti halálozást előzhetett meg Európában és Kínában - állapította meg egy új kutatás.

    Furcsa kifejezések a csomagoláson? Segítünk!

    Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és társai, avagy segítünk eligazodni a csomagoláson olvasható kifejezésekben.

    Tények és tévhitek az adalékanyagokról

    Az adalékanyagok szót meghallva általában egészségre káros, mesterséges vegyületek jutnak eszünkbe, amelyeket azért adnak az élelmiszerekhez, hogy általuk befolyásolják, javítsák a termék minőségét, állagát, eltarthatóságát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
    Dr. Tóth Judit

    Dr. Tóth Judit

    Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások