• Az OEP szerződést is bonthatna a szolgáltatókkal

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a jövőben akár fel is bonthatja egy-egy tevékenységre a finanszírozási szerződést azokkal a kórházakkal, szakrendelőkkel, amelyek nem az előírások szerint látják el a betegeket.

    Többek között a fenti terv is szerepel azok között a törvénymódosító javaslatok között, amelyeket múlt héten fogadott el a kormány, és amelyeket Székely Tamás egészségügyi miniszter ismertetett a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

    Hirdetés

    A kormány által most elfogadott módosítások 4 egészségügyi törvényt érintenek. Többek között az egyik leglényegesebb változtatás az lesz, hogy az egészségügyi szolgáltatók között a kapacitásokat évente felülvizsgálják és újraosztják. A járóbeteg szakellátásoknak is lehetőségük lesz fejleszteni a kapacitásaikat, mivel egy bizonyos óraszámot országosan meghirdetnek. Ezen kívül az uniós programokra is lehet majd pályázniuk a szakrendelőknek.

    Hét regionális biztosító, szigorodó ellenőrzés

    A miniszter beszámolt arról: az OEP a folyamatos kapacitás-kihasználások ellenőrzése alapján tesz évente javaslatot az újraelosztásra. A pénztár javaslatához a Regionális Egészségügyi Tanács módosításokat fűzhet, a végső döntést azonban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális szervei hozzák meg.

    Az OEP-et a jelenlegi 19 megyei szervezet helyett 7 regionális biztosítóvá alakítják. Az átszervezés Székely Tamás szerint nem jár majd létszámcsökkentéssel, ugyanis amennyi ember felszabadul a regionalizálás miatt, körülbelül annyit felvesznek ellenőrnek. Ugyanis az egészségügyi intézmények erősebb és gyakoribb ellenőrzésekre számíthatnak.

    Ha a vizsgálat során kiderül, egy kórház sebészete például nem a szabályoknak, a protokolloknak megfelelően látja el a betegeket, akkor erre a tevékenységre az OEP akár felbonthatja a finanszírozási szerződést is. Ebben az esetben az ellátásra kötelezett megyei önkormányzat dönti el, hogy átadja-e a sebészeti ellátást egy másik önkormányzatnak vagy megnevez egy másik szolgáltatót.

    Változó gyógyszertörvények, doktori cím a gyógyszerészeknek

    Módosítják a gyógyszerekre vonatkozó törvényeket is. Például az Alkotmánybíróság döntését figyelembe véve azt tervezik, hogy visszaállítják a gyártók által az orvoslátogatók után fizetendő díjat. Ez a díjbevétel évi 10 milliárd forintot hozhat az egészségügyi alapnak.

      Ezek is érdekelhetik Önt

   • Megsemmisítették a kórháztörvény egyes rendelkezéseit
   • Dohányzásellenes törvény: füstbe ment terv?
   • Munkahelyi stressz - Mérhetetlen törvény
   • 30 százalékos béremelést kérnek az orvosoknak
   • Törvénymódosítás a védőoltások miatt
   • Virágzik a potencianövelők feketepiaca
   • A miniszter bejelentette azt is, hogy a hasonló hatóanyagokat tartalmazó készítmények közül most olyanok is bekerülnek a tb által finanszírozott körbe, amelyek korábban nem voltak ott. Így a betegek olcsóbban juthatnak hozzá azokhoz a megszokott gyógyszereikhez, amelyeket eddig teljes térítési díjért vehettek csak meg.

    Doktori cím jár ezután a gyógyszerészeknek is, ha a törvénymódosítást a parlament elfogadja - jelentette be Székely Tamás. Egyszerűsítik a közgyógyellátásban beszerezhető készítmények és eszközök kihirdetését is: a jövőben ehhez elegendő lesz az OEP határozata és nem kell ezen kívül még miniszteri rendeletet is alkotni róla.

    Fidesz: alkalmatlanok a javaslatok

    Székely Tamás semmilyen érdemi megoldást nem kínál az egészségügy valós problémáira - reagált a kormányszóvivői tájékoztatóra Szijjártó Péter. A Fidesz szóvivője szerint a módosító javaslatok nem alkalmasak arra, hogy az ezen a területen lévő pénztelenséget és a kormány ámokfutása miatt bekövetkezett működési zavarokat orvosolják.

    Szijjártó Péter azt mondta: az egyik legfontosabb megoldást az jelentené, ha megszüntetnék az egészségügyi szolgáltatók finanszírozási korlátozását, az úgynevezett teljesítmény volumenkorlátot, amely a szóvivő szerint "embertelen, szakmaiatlan és felesleges".

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.10.29 09:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Kibővítik a tb-finanszírozott lombikprogram-eljárásokat

    Kibővítik a társadalombiztosítás (tb) által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát, valamint változni fog az ahhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás is - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

    Jól haladnak az uniós forrású egészségügyi fejlesztések

    Az uniós forrású egészségügyi fejlesztések jól haladnak, a projektek kétharmadára már szerződést kötöttek, és a következő időszakban kezdődhet a betegbiztonságot, az ellátás színvonalát vagy a megelőzést célzó programok megvalósítása - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára.

    Az orvoskamara szerint alapvető változásra van szükség

    Az egészségügy helyzetéről szóló nyilatkozatot készített a Magyar Orvosi Kamara, ebben arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar lakosság egészségi állapota évtizedek óta kritikus helyzetben van, egyúttal intézkedéseket sürget.

    Mire való az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

    A legtöbben nem vagyunk tisztában külföldre utazásunk során azzal, hogy mely esetekben milyen egészségügyi szolgáltatásokat vehetünk igénybe térítésmentesen, magyar társadalombiztosítással rendelkezve. Talán sokak számára meglepő, de az Európai Unió tagállamaiba utazva az Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában ugyanazokra az ellátásokra vagyunk jogosultak, mint a helyi állampolgárok.

    Új szájon át szedhető terápiákat fogadott be az OEP a tüdőrák kezelésére

    Az eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazható készítmények társadalombiztosítási támogatással 2017. április 1-től érhetők el.

    Új terápiát fogadott be az OEP (NEAK) az idiopathiás tüdőfibrózis kezelésére

    Az eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazható készítmény társadalombiztosítási támogatással 2017. január 1-jétől érhető el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.