Müller Cecília: emelkedik a kórházban ápoltak száma, a középsúlyos esetek állapota gyorsan romolhat

Szerző: portfolio.hu

A kórházaktól a tegnapi naptól új, dinamikus adatszolgáltatást rendeltünk el, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatóján. A járvány felfutó szakaszában nagyon fontos a naprakész információ begyűjtése a szükséges intézkedések (pl. vezénylés vagy védőeszközök) kapcsán. Jelenleg 993 főt ápolnak kórházban, 82-en vannak lélegeztetőgépen - tájékoztat a portfolio.hu.

Kézben tartják a járványt?

Kézben tartják-e a hatóságok a járványt - hangzott el az újságírói kérdés. Müller közölte: úgy gondolom, hogy kézben tartják. Mindenki végzi a feladatát. Minden gyanús esetet kivizsgálunk. Mindenki, akinek egészségügyi ellátásra van szüksége, hozzájut a számára szükséges ellátáshoz. Ha a személyzet nem elégséges egy kórházban, akkor vezényléssel hozzárendeljük - mondta.

Iskolák

Egy veszprémi iskolában egy diák vírusos lett, de csak a fél osztályt küldték haza. Müller erre az újságírói felvetésre közölte: van az oktatási-nevelési intézményekre egy protokoll, ami igyekszik szabályozni a rendet, "minden eset, minden pozitivitás" ennek a szabályrendszernek az adaptálásával valósul meg. A helyi népegészségügyi hatóság az oktatási intézménnyel közösen deríti fel az adott esetet.

Egy osztályközösség általában hasonlóan bírálható el, de ez sem jelenthető ki minden esetben. Az intézkedéseket az szabja meg, hogy a hatóság kit minősít szoros kontaktnak. Ha a gyerekek el vannak választva egymástól, és tudják tartani a fizikai távolságot, akkor nem biztos, hogy az egész osztály szoros kontaktnak minősül - mondta.

Tiszaújváros

Tiszaújvárosban kialakult egy gócpont, a közösségi terjedés a jellemző, bárhol jelen lehet a vírus, bárki bárkit megfertőzhet - hangsúlyozta Müller. Tiszaújvárosban egy nagyvolumenű építkezésen sokféle nemzetiségű ember dolgozik, és a szűrővizsgálatok eredményeképp 1717 PCR-vizsgálatból 242 lett pozitív. Őket és a kontaktszemélyeiket izolálták, azért, hogy ne vigyék be a vírust a városba.

Maszkviselés

A lakosság véleménye egybeesik a járványügyi szabályokkal, mondta Müller, utalva a nemzeti konzultáció eredményére. A legtöbben a maszkviselést támogatják, szerinte mindenhol érdemes a maszkot viselni.

Kórházi ápoltak

A kórházaktól a tegnapi naptól új, dinamikus adatszolgálatást rendeltünk el, mondta Müller. A járvány felfutó szakaszában nagyon fontos a naprakész információ begyűjtése a szükséges intézkedések kapcsán, pl. vezénylés vagy védőeszközök.

993 főt ápolnak kórházban, 82-en vannak lélegeztetőgépen. Látjuk, hogy emelkedik a kórházban ápoltak száma, ha valaki középsúlyos állapotban kerül kórházban, nagyon gyorsan, rapidan kerülhet súlyos állapotba - emelte ki.

Fertőzés és elhunytak

Müller Cecília közölte: 1176 fővel emelkedett a pozitív megbetegedettek száma, az aktív fertőzöttek 25 107-en vannak. Tegnap 15 honfitársunkat veszítettük el, akik pozitív koronavírusos teszttel rendelkeztek. Müller közölte: közülük 5 fő vírusos tüdőgyulladásban hunyt el, ez nyilvánvalóan közvetlen a koronavírusnak köszönhető.

Az elhunytak közül volt, akinek cukorbetegség volt az alapbetegsége, ez azért számít kockázatnak, mert egy-egy fertőző megbetegedés felboríthatja a cukorháztartást, az anyagcsere-egyensúlyt. 8 fő szív- és érrendszeri betegségben szenvedett.

(portfolio.hu)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

A COVID-19 elleni vakcinák...

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően...

Koronavírus-fertőzöttek számának...

Az ismert, adott napon fennálló COVID-19-fertőzéses esetek számának időbeli alakulása és megyék szerinti eloszlása Magyarországon. Oldalunk naponta...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Már a teljes társadalom előtt...

A magyar oltási program továbbra is nagyon dinamikusan halad és húsvétkor sem áll le, hiszen a vakcinák életeket menthetnek - mondta a...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

A COVID-19 elleni vakcina...

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól...

Miért nem járható út a...

Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg"...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.