• Müller Cecília: emelkedik a kórházban ápoltak száma, a középsúlyos esetek állapota gyorsan romolhat

    Szerző: portfolio.hu

    A kórházaktól a tegnapi naptól új, dinamikus adatszolgáltatást rendeltünk el, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatóján. A járvány felfutó szakaszában nagyon fontos a naprakész információ begyűjtése a szükséges intézkedések (pl. vezénylés vagy védőeszközök) kapcsán. Jelenleg 993 főt ápolnak kórházban, 82-en vannak lélegeztetőgépen - tájékoztat a portfolio.hu.

    Kézben tartják a járványt?

    Kézben tartják-e a hatóságok a járványt - hangzott el az újságírói kérdés. Müller közölte: úgy gondolom, hogy kézben tartják. Mindenki végzi a feladatát. Minden gyanús esetet kivizsgálunk. Mindenki, akinek egészségügyi ellátásra van szüksége, hozzájut a számára szükséges ellátáshoz. Ha a személyzet nem elégséges egy kórházban, akkor vezényléssel hozzárendeljük - mondta.

    Iskolák

    Egy veszprémi iskolában egy diák vírusos lett, de csak a fél osztályt küldték haza. Müller erre az újságírói felvetésre közölte: van az oktatási-nevelési intézményekre egy protokoll, ami igyekszik szabályozni a rendet, "minden eset, minden pozitivitás" ennek a szabályrendszernek az adaptálásával valósul meg. A helyi népegészségügyi hatóság az oktatási intézménnyel közösen deríti fel az adott esetet.

    Egy osztályközösség általában hasonlóan bírálható el, de ez sem jelenthető ki minden esetben. Az intézkedéseket az szabja meg, hogy a hatóság kit minősít szoros kontaktnak. Ha a gyerekek el vannak választva egymástól, és tudják tartani a fizikai távolságot, akkor nem biztos, hogy az egész osztály szoros kontaktnak minősül - mondta.

    Hirdetés

    Tiszaújváros

    Tiszaújvárosban kialakult egy gócpont, a közösségi terjedés a jellemző, bárhol jelen lehet a vírus, bárki bárkit megfertőzhet - hangsúlyozta Müller. Tiszaújvárosban egy nagyvolumenű építkezésen sokféle nemzetiségű ember dolgozik, és a szűrővizsgálatok eredményeképp 1717 PCR-vizsgálatból 242 lett pozitív. Őket és a kontaktszemélyeiket izolálták, azért, hogy ne vigyék be a vírust a városba.

    Maszkviselés

    A lakosság véleménye egybeesik a járványügyi szabályokkal, mondta Müller, utalva a nemzeti konzultáció eredményére. A legtöbben a maszkviselést támogatják, szerinte mindenhol érdemes a maszkot viselni.

    Kórházi ápoltak

    A kórházaktól a tegnapi naptól új, dinamikus adatszolgálatást rendeltünk el, mondta Müller. A járvány felfutó szakaszában nagyon fontos a naprakész információ begyűjtése a szükséges intézkedések kapcsán, pl. vezénylés vagy védőeszközök.

    993 főt ápolnak kórházban, 82-en vannak lélegeztetőgépen. Látjuk, hogy emelkedik a kórházban ápoltak száma, ha valaki középsúlyos állapotban kerül kórházban, nagyon gyorsan, rapidan kerülhet súlyos állapotba - emelte ki.

    Fertőzés és elhunytak

    Müller Cecília közölte: 1176 fővel emelkedett a pozitív megbetegedettek száma, az aktív fertőzöttek 25 107-en vannak. Tegnap 15 honfitársunkat veszítettük el, akik pozitív koronavírusos teszttel rendelkeztek. Müller közölte: közülük 5 fő vírusos tüdőgyulladásban hunyt el, ez nyilvánvalóan közvetlen a koronavírusnak köszönhető.

    Az elhunytak közül volt, akinek cukorbetegség volt az alapbetegsége, ez azért számít kockázatnak, mert egy-egy fertőző megbetegedés felboríthatja a cukorháztartást, az anyagcsere-egyensúlyt. 8 fő szív- és érrendszeri betegségben szenvedett.

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

    Módosítva: 2020.10.09 12:45, Megjelenés: 2020.10.09 12:45
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Aki légúti tüneteket tapasztal, az ne menjen közösségbe!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdolna

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Koronavírus - Az EU tovább szűkítette a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját

    Az Európai Unió a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban felülvizsgálta és ismét szűkítette azon országok körét, amelyek állampolgárai korlátozásmentesen léphetnek be az Európai Unióba. Csütörtökön Kanada, Georgia és Tunézia került le a listáról.

    2066 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 47 krónikus beteg

    2066 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 54 278 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1352 főre emelkedett, 15 655-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 37 272 fő.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.