• Müller Cecília a koronavírusról: minden forgatókönyvre fel kell készülni

    Szerző: portfolio.hu/MTI

    Ma is tartott tájékoztatót az operatív törzs, amelyen Müller Cecília elmondta, hogy a tervek szerint zajlik a felkészülés, a kórházi ágyak számának növelése. Mivel Európában több helyen egészségügyi kapacitáshiány mutatkozott a járvány hirtelen felfutása miatt, így valós idejű adatszolgáltatásra kérték a kórházakat. Van olyan elsővonalbeli intézmény itthon, ami már teljes kapactiással működik. De a friss szennyvízminták nagyon óvatos bizakodásra adhatnak okot - tájékoztatott a portfolio.hu.

    Október 20-ától lesz elérhető az influenza elleni védőoltás

    Müller Cecília elmondta: a kétféle oltóanyag egyike a 6 és a 35 hónapos kor közötti kisgyerekeknek adható, ebből négyezer adag áll majd rendelkezésre. A másik a felnőtteknek szánt oltóanyag, amelyből a 3 és 12 év közötti gyerekek fél adagot kapnak.

    A legfontosabb, hogy az egészségügyi szempontból leginkább sérülékeny krónikus betegek és a 60 év felettiek, valamint az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói, lakói beoltassák magukat. Szintén térítésmentesen juthat hozzá az influenza elleni védőoltáshoz mindenki más is, aki élni akar ezzel a lehetőséggel - jelezte.

    Apró bizakodásra adhatnak okot a szennyvízadatok

    A szennyvízminták apró bizakodásra adhatnak okot, most stagnálnak a mintákban tapasztalt örökítőanyag-szintek, így talán 4-10 nap múlva nem kell erőteljes megbetegedésekre számítanunk. Ez azért nagyon jó mutató, mert populációs szinten a vírusürítést mutatja, így azok is szerepelnek benne, akik most még tünetmentesek és akiket nem fedeztek fel - mondta el Müller Cecília.

    Hirdetés

    Van olyan kórház, ami már teljes kapacitással működik

    Európa-szerte növekszik a megbetegedések száma, egyértelműen a második hullám felfelé menő szakaszában vagyunk. Egy nagyon dinamikus változásnak vagyunk tanúi, több országban, Európában is több helyen egészségügyi kapacitáshiány mutatkozott, ezért valós idejű adatszolgáltatásra kértük a kórházakat - tette hozzá Müller Cecília.

    Járványügyi készültség van az országban, minden eshetőségre, minden forgatókönyvre fel kell készülni.

    Tervszerűen zajlik a felkészülés, növeltük a kórházi kapacitás és az intenzív ágyak számát. Ezekhez megfelelő szakemberek kellenek, ezért a kirendelések is folyamatban vannak.

    Lépcsőzetesen nyitjuk meg az ellátóhelyeket, az elsővonalbeliek közül van, amelyik már teljes kapacitással működik. Alapelv az, hogy a lehető legkevesebb kórházba koncentráljuk a betegellátást egyrészt a tárgyi-személyi feltételek optimális kihasználása érdekében, másrészt azért, hogy a betegek ne tudjanak tovább fertőzni - tette hozzá az országos tisztifőorvos.

    Eddig 746 fő egészségügyi dolgozó átvezénylése történt meg 74 intézményből 14 koronavírust ellátó intézménybe. A betegek ellátása minden intézményben biztosított, a cél ezzel az is, hogy a többi intézmény folytathassa a betegellátást.

    Az elmúlt egy nap mindegyik elhunytjánál volt valamilyen alapbetegség

    Az elmúlt egy nap 21 áldozata közül nagyon soknál hasonlóak a betegség jellemzői, mutatja azokat a megbetegedési viszonyokat, amelyek Magyarországon jellemzőek és népbetegségek számítanak. Ezek a szív és-érrendszeri betegség, anyagcsere betegség vagy rosszindulatú betegség. Az elmúlt nap elhunytjainál mindegyiknél felfedezhető volt valamilyen alapbetegség - közölte Müller Cecília.

    (portfolio.hu, MTI)

    Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

     

    Módosítva: 2020.10.08 15:05, Megjelenés: 2020.10.08 15:05
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    Szlávik: a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz

    Jelenleg a távolságtartás és a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz a koronavírus-fertőzéssel szemben - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa egy online szakmai konferencián csütörtökön.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Koronavírus - 2032 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 46 krónikus beteg

    2032 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 52 212 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.