Müller Cecília a koronavírusról: minden forgatókönyvre fel kell készülni

Szerző: portfolio.hu/MTI

Ma is tartott tájékoztatót az operatív törzs, amelyen Müller Cecília elmondta, hogy a tervek szerint zajlik a felkészülés, a kórházi ágyak számának növelése. Mivel Európában több helyen egészségügyi kapacitáshiány mutatkozott a járvány hirtelen felfutása miatt, így valós idejű adatszolgáltatásra kérték a kórházakat. Van olyan elsővonalbeli intézmény itthon, ami már teljes kapactiással működik. De a friss szennyvízminták nagyon óvatos bizakodásra adhatnak okot - tájékoztatott a portfolio.hu.

Október 20-ától lesz elérhető az influenza elleni védőoltás

Müller Cecília elmondta: a kétféle oltóanyag egyike a 6 és a 35 hónapos kor közötti kisgyerekeknek adható, ebből négyezer adag áll majd rendelkezésre. A másik a felnőtteknek szánt oltóanyag, amelyből a 3 és 12 év közötti gyerekek fél adagot kapnak.

A legfontosabb, hogy az egészségügyi szempontból leginkább sérülékeny krónikus betegek és a 60 év felettiek, valamint az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói, lakói beoltassák magukat. Szintén térítésmentesen juthat hozzá az influenza elleni védőoltáshoz mindenki más is, aki élni akar ezzel a lehetőséggel - jelezte.

Apró bizakodásra adhatnak okot a szennyvízadatok

A szennyvízminták apró bizakodásra adhatnak okot, most stagnálnak a mintákban tapasztalt örökítőanyag-szintek, így talán 4-10 nap múlva nem kell erőteljes megbetegedésekre számítanunk. Ez azért nagyon jó mutató, mert populációs szinten a vírusürítést mutatja, így azok is szerepelnek benne, akik most még tünetmentesek és akiket nem fedeztek fel - mondta el Müller Cecília.

Van olyan kórház, ami már teljes kapacitással működik

Európa-szerte növekszik a megbetegedések száma, egyértelműen a második hullám felfelé menő szakaszában vagyunk. Egy nagyon dinamikus változásnak vagyunk tanúi, több országban, Európában is több helyen egészségügyi kapacitáshiány mutatkozott, ezért valós idejű adatszolgáltatásra kértük a kórházakat - tette hozzá Müller Cecília.

Járványügyi készültség van az országban, minden eshetőségre, minden forgatókönyvre fel kell készülni.

Tervszerűen zajlik a felkészülés, növeltük a kórházi kapacitás és az intenzív ágyak számát. Ezekhez megfelelő szakemberek kellenek, ezért a kirendelések is folyamatban vannak.

Lépcsőzetesen nyitjuk meg az ellátóhelyeket, az elsővonalbeliek közül van, amelyik már teljes kapacitással működik. Alapelv az, hogy a lehető legkevesebb kórházba koncentráljuk a betegellátást egyrészt a tárgyi-személyi feltételek optimális kihasználása érdekében, másrészt azért, hogy a betegek ne tudjanak tovább fertőzni - tette hozzá az országos tisztifőorvos.

Eddig 746 fő egészségügyi dolgozó átvezénylése történt meg 74 intézményből 14 koronavírust ellátó intézménybe. A betegek ellátása minden intézményben biztosított, a cél ezzel az is, hogy a többi intézmény folytathassa a betegellátást.

Az elmúlt egy nap mindegyik elhunytjánál volt valamilyen alapbetegség

Az elmúlt egy nap 21 áldozata közül nagyon soknál hasonlóak a betegség jellemzői, mutatja azokat a megbetegedési viszonyokat, amelyek Magyarországon jellemzőek és népbetegségek számítanak. Ezek a szív és-érrendszeri betegség, anyagcsere betegség vagy rosszindulatú betegség. Az elmúlt nap elhunytjainál mindegyiknél felfedezhető volt valamilyen alapbetegség - közölte Müller Cecília.

(portfolio.hu, MTI)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Koronavírus-fertőzöttek számának...

Az ismert, adott napon fennálló COVID-19-fertőzéses esetek számának időbeli alakulása és megyék szerinti eloszlása Magyarországon. Oldalunk naponta...

A COVID-19 elleni vakcinák...

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Miért nem járható út a...

Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg"...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.