• Müller Cecília: Nőni fog az elvégzett tesztek száma

    Szerző: portfolio.hu

    Ma délelőtt is volt operatív törzs sajtótájékoztató a koronavírus-járványról és a védekezési lépésekről - adta hírül a portfolio.hu.

    Nőni fog az elvégzett tesztek száma

    Tervezik-e az elvégzett tesztszámok növelését és bevonnak-e még akkreditált laborokat a tesztelésbe? – ezt a kérdést az Inforádió tette fel és erre Müller Cecília azt mondta, hogy igen, tervezik a tesztszámok növelését és a tesztelésbe bevont akkreditált laborok számát is növelik. Szavai szerint „a járványügyi adatok indokolják azt, hogy további laboratóriumok is bekapcsolódjanak a munkába”.

    Emlékeztetett rá, hogy korábban volt olyan kórház, amelynek laborja csak a saját intézménybeli teszteléseket végezte el, de ezen változtattak. Hozzátette: egyébként már az elmúlt hetekben több területen bővült az akkreditált tesztelésbe bevont laboratóriumok száma és tegnap is bevontak kettőt, illetve folyamatban van egy nagy tesztkapacitással rendelkező labor bevonása is.

    Hirdetés

    Nincs Magyarországon többlethalálozás

    Egy egységes uniós adatbázis szerint, ahova 24 ország tölti fel a koronavírusos adatait, az látható, hogy egyes országokban időnként van többlethalálozás a megelőző évekhez képest, de Magyarországon egyelőre nem mértünk többlet halálozást a pándémia miatt – rögzítette a tisztifőorvos.

    Ez nem egy egyszerű nátha 

    A múlt hét végéig, azaz a 40. hétig összesen 833 halálozás történt Magyarországon a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, és sajnos növekszik a halálozás szám, a múlt hét végéig 30 éves volt a legfiatalabb elhunyt a statisztika szerint. Müller Cecília országos tisztifőorvos jelzése szerint az összes igazolt fertőzöttön belül a nyers halálozási ráta 2,6%-os volt és az elhunytak átlagéletkora 76,4 év volt.

    A tendenciát nézve „minimálisan csökken az elhunytak átlagéletkora”. Rámutatott, hogy az eddigi 833 elhunyt közül 52 embernél nem találtak semmilyen társbetegséget, csak a koronavírust. Az adatok alapján kijelenthetjük, hogy nem egy egyszerű náthával állunk szemben, ezért nagyon fontosak a higiénés szabályok, amiket be kell tartani minden korosztályban – hangsúlyozta.

    Müller Cecília az eddigi legfiatalabb áldozatról

    A 24 elhunyt közül a legfiatalabb 21 éves nő volt, aki egy nagyon gyors, tragikus hirtelenséggel lefolyó betegséggel küzdött és „nem gondoljuk, hogy a koronavírus-fertőzés lehetett a halál oka”, de mivel pozitív volt a vírustesztje, így a protokoll szerint hozzáadjuk a koronavírusban elhunytak halálozási statisztikájához. Hozzátette: Magyarországon mindenki, aki elhuny, és ha bármikor is pozitív volt a vírustesztje, azokat hozzáadjuk a koronavírusban elhunytak statisztikájához. Jelezte: a 24 új elhunyt kétharmadánál szív- és érrendszeri megbetegedés volt fellelhető, a többieknél általában anyagcsere-betegség volt tetten érhető, így tehát a halálozás főbb okai megegyeznek a magyar társadalomban egyébként is megfigyelhető főbb halálozási okokkal és arányokkal.

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

    Módosítva: 2020.10.07 12:35, Megjelenés: 2020.10.07 12:35
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Az influenza elleni mindkét védőoltás biztonságos

    Egyaránt hatékony és biztonságos a három-, illetve a négykomponensű influenza elleni védőoltás - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán.

    Koronavírus - 1423 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 48 krónikus beteg

    1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.