• Koronavírus - A maszkahasználat, a fertőtlenítés és a távolságtartás továbbra is fontos

    Szerző: portfolio.hu

    Hétfő reggelre 905 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), amivel 31 480 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az adatok kapcsán ismét megszólalt az operatív törzs - tájékoztat a portfolio.hu.

    A PCR-teszt elvégzése minden érintett számára biztosított

    A PCR-teszt elvégzése minden érintett számára biztosított, csak külföldi utazás esetén van szükség arra, hogy saját pénzből fizessük ki a tesztet.

    Rendelkezünk-e megfelelő tartalékkal a szükséges védőeszközökből?

    Igen, és importból is szerzünk be megfelelő védőfelszerelést, jelenleg 2 hétre előre el vannak látva az egészségügyi intézmények védőfelszereléssel - mondta el kérdésre válaszolva Müller Cecília.

    Hirdetés

    3906 esetben rendeltek el házi karantént

    Egy nap alatt 3906 házi karantén elrendelés történt, így összesen 20 199 esetben határoztak meg házi karantént. A határokon jó ütemben történik az áthaladás, kisebb várakozásokra kell csak számítani - tette hozzá az alezredes.

    A maszkahasználat, a fertőtlenítés és a távolságtartás továbbra is fontos

    Az oktatási intézményekben javuló tendencia észlelhető, 21 óvodában és 5 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, ezek az adatok kedvezőbbek, mint az elmúlt héten voltak.

    A maszkahasználat, a fertőtlenítés és a távolságtartás továbbra is fontos.

    A járvány felszálló ágában vagyunk

    Egy nap alatt 905 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, 11 fő hunyt el, akik 68 és 83 éves kor között voltak. A megbetegedések tehát átterjedtek az idősebb korosztályra is, noha még mindig a fiatalabb korosztály érintett nagyobb tömegekben. Hazai és nemzetközi szinten is felszálló ágban van a járvány. Kórházban 649 főt ápolnak és 40-en vannak lélegeztetőgépen, 8165 fő már meggyógyult.

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

    Módosítva: 2020.10.05 15:05, Megjelenés: 2020.10.05 15:05
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Müller Cecília: A koronavírus elleni védekezés alól senki nem vonhatja ki magát

    Közös felelősségünk, hogy mindenki a maga helyén védekezzen, ebből senki ki nem maradhat.

    Stagnál a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben

    Az ország nagy részén stagnál a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben - közölte a méréseket végző Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főosztályvezetője.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.