• Müller Cecília: nagyon aktív szakaszban van a járvány Magyarországon

    Szerző: portfolio.hu

    Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint jelenleg "nagyon akítv" szakaszban van a járvány Magyarországon - számolt be a portfolio.hu.

    1234 egészségügyi dolgozó fertőződött meg

    A járvány kezdete óta 1234 egészségügyi dolgozó fertőzödött meg, jelenleg 481 aktív fertőzött van. Ez arányaiban 2,23%-ot jelent az összes aktív fertőzöttön belül - hangzott el a tájékoztatón. 

    Lehet, hogy szezonális lesz

    Elképzelhető, hogy a koronavírusra is jellemző lesz a szezonalitás, mint az influenzavírusra. Az biztos, hogy zárt térben könnyebben terjed a vírus, ezért az őszi-téli hónapokban fokozott óvatosság szükséges - mondja a tisztifőorvos. 

    Hirdetés

    33 óvoda és 6 iskola zárt be

    Jelenleg 33 óvoda és 6 iskola esetében rendeltünk el rendkívüli szünetet, több helyen pedig digitális oktatásra álltak át a fertőzés miatt - mondta Müller Cecília. 

    Minden elhunytnak volt valamilyen alapbetegsége

    Kiemelten hangsúlyos, hogy a saját egészségünkért való tenniakarás szükségességét ébresszük fel magunkban. Figyelmeztető jel, hogy az összes elhunytnak volt valamilyen krónikus alapbetegsége - mondta Müller Cecília. 

    Aktív szakaszban a járvány

    A számok azt mutatják, hogy a vírus terjedésének nagyon aktív szakaszában vagyunk - mondta Müller. Éppen ezért továbbra is mindent el kell követni a megelőzés érdekében. 

    Nincs akadálya a tesztelésnek

    Tegnap a kormány megerősítette szándékát, hogy továbbra is biztosítrott a laboratóriumi vizsgálatokra szükséges összeg, semmi akadálya nincs, hogy akinél szükséges, annál teszteket végezzenek - mondta az országos tisztifőorvos. 

    A világon mindenhol emelkedik az esetszám

    Európához és az egész világhoz hasonlóan Magyarországon is emelkedik a beazonosított fertőzöttek száma és sajnos az elhunytak száma is - mondta Müller Cecília. Jelenleg 740 ember van kórházban középsúlyos és súlyos állapotban, 47-en pedig lélegeztetőgépre szorulnak. 

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

     

    Módosítva: 2020.10.02 12:20, Megjelenés: 2020.10.02 12:20
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A világjárvány miatti korlátozások több tízezer idő előtti halált előzhettek meg

    A világjárvány megfékezésére hozott korlátozások miatt csökkent a légszennyezés, ez több tízezer idő előtti halálozást előzhetett meg Európában és Kínában - állapította meg egy új kutatás.

    Sokkal súlyosabb lehet a betegség, ha a koronavírus- és az influenzafertőzés egyszerre jelentkezik

    Sokkal súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés, és kétszer akkora lehet az esély a halálra, ha valaki egyszerre kapja el a koronavírust és az influenzát - közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.