• Jakab Ferenc: gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe

    Szerző: portfolio.hu

    Újra megkongatta a vészharangot a magyarországi járványügyi helyzet miatt Jakab Ferenc virológus, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője - számolt be a portfolio.hu.

    Nagyon rossz irányba tendál a járvány

    Mondta a "Beszélgetés a koronavírus-járvány aktuális, legégetőbb kérdéseiről" című online beszélgetésben Jakab Ferenc. Hozzátette, hogy ahogyan az megjósolható volt, sajnos a halálozások száma elkezdett emelkedni. Azt szokták ennek kapcsán mondani, hogy az esetszám növekedése után 4-5-6 héttel fut fel a halálozások száma.

    A fiatal korosztályról egyre inkább kezd átterjedni a fertőzés az idősebb korosztályra. A fertőzöttek átlagéletkora már 41 év a néhány héttel ezelőtti 30 év körüli átlagértékről - mutatott rá. Csúszik a járvány az idősebb és veszélyeztetett korosztályok felé - figyelmeztetett.

    Azt is elmondta, hogy a hazai tesztkapacitások végesek és lassan kimerítjük a tesztkapacitások maximumát. Összességében úgy fogalmazott, hogy nem jó irányba mennek a dolgok.

    Magyarország a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolódott a héten a különböző nemzetközi összehasonlításokban, ami mutatja, hogy nagy a probléma - magyarázta a virológus, aki azt kérte, hogy a járványügyi intézkedések betartásával közösen próbáljuk meg lassítani a járvány terjedését.

    Megállítani nem fogjuk tudni, de ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor az egészségügyi kapacitásainkat nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni - hívta fel a figyelmet.

    Hirdetés

    Veszélyben az idősek

    Nem látjuk, hogy a járvány most csúcsosodna, vagy elérne egy platót, a számok emelkednek - tette hozzá. A kilátásokról szólva megjegyezte, hogy a következő 1 hónapban tovább fog növekedni a fertőzöttek száma és ami szomorú, hogy a koreloszlás eltolódik az idősebb korosztály felé. Ebből kifolyólag súlyosbodnak a megbetegedések, több lesz a kórházi ápolás, sajnos több ember fog lélegeztetőgépre kerülni és több lesz az elhalálozás is - vetítette előre.

    Félő, hogy a járvány be fog robbanni az idősek otthonába és a szociális intézményekbe - mondta.

    Az iskolai testhőmérséklet-mérések

    Az iskolákban csütörtöktől elinduló testhőmérséklet-mérésről is kifejtette a véleményét a szakember. Szerinte sem szakmailag, sem járványügyileg nincs értelme ennek a vizsgálatnak, teljes mértékben irreleváns döntés. Magyarázatként hozzátette:

    • sok esetben nincs láz, főleg gyermekeknél, fiataloknál;
    • a tünetmentes eseteknél egyáltalán nincs láz;
    • a tünetek megjelenése előtti 1-2 napban már fertőzhet a beteg és itt sincs láz;
    • a szülő, aki felelősséget vállal saját gyereke és a közösség egészségének érdekében, az nem engedi be a gyereket betegen;
    • aki nem vállal felelősséget, az ad neki egy lázcsillapítót, így megint nincs láz.

    Viszont majd télen a hóban több száz gyerek fog a szabadban tolongani maszk nélkül, ahol megfertőzhetik egymást, miközben várakoznak a teljesen felesleges vizsgálatra, hogy megmérjék a sapka alól kibújtatott homlokuk hőmérsékletét - mondta.

    Szomorú vagyok, mert olyan járványban vagyunk, amely normális cselekedetek mellett kontroll alatt tartható lenne. Nem kéne az országot leállítani, nem kéne a gazdaságot megállítani - magyarázta a beszélgetés végén. Szerinte a vírusszkeptikusok szinte nagyobb kárt okoznak a magatartásukkal, mint maga a járvány.

    Elkeseredés van bennem. Az embereknek jobban oda kellene figyelniük magukra és egymásra, betartani a szabályokat és higgyétek el, ezt a járványt kordában lehet tartani. Mindenki a megfelelő fórumokon tájékozódjon - kérte.

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

     

    Módosítva: 2020.10.02 07:42, Megjelenés: 2020.10.02 07:42
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    1293 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és elhunyt 33 beteg

    1293 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 43 025 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Koronavírus - Európai Bizottság: minden tagország egyidejűleg fog hozzájutni a koronavírus elleni oltóanyagokhoz

    Minden tagország egyidejűleg, népességarányosan fog hozzájutni a koronavírus elleni oltóanyagokhoz, amíg azonban nem állnak rendelkezésre a jóváhagyott vakcinák, az alapvető egészségügyi és népegészségügyi szolgáltatások és programok fenntartása mellett továbbra is gondoskodni kell a vírus terjedésének enyhítéséről - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.