Jakab Ferenc: gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe

Szerző: portfolio.hu

Újra megkongatta a vészharangot a magyarországi járványügyi helyzet miatt Jakab Ferenc virológus, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője - számolt be a portfolio.hu.

Nagyon rossz irányba tendál a járvány

Mondta a "Beszélgetés a koronavírus-járvány aktuális, legégetőbb kérdéseiről" című online beszélgetésben Jakab Ferenc. Hozzátette, hogy ahogyan az megjósolható volt, sajnos a halálozások száma elkezdett emelkedni. Azt szokták ennek kapcsán mondani, hogy az esetszám növekedése után 4-5-6 héttel fut fel a halálozások száma.

A fiatal korosztályról egyre inkább kezd átterjedni a fertőzés az idősebb korosztályra. A fertőzöttek átlagéletkora már 41 év a néhány héttel ezelőtti 30 év körüli átlagértékről - mutatott rá. Csúszik a járvány az idősebb és veszélyeztetett korosztályok felé - figyelmeztetett.

Azt is elmondta, hogy a hazai tesztkapacitások végesek és lassan kimerítjük a tesztkapacitások maximumát. Összességében úgy fogalmazott, hogy nem jó irányba mennek a dolgok.

Magyarország a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolódott a héten a különböző nemzetközi összehasonlításokban, ami mutatja, hogy nagy a probléma - magyarázta a virológus, aki azt kérte, hogy a járványügyi intézkedések betartásával közösen próbáljuk meg lassítani a járvány terjedését.

Megállítani nem fogjuk tudni, de ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor az egészségügyi kapacitásainkat nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni - hívta fel a figyelmet.

Veszélyben az idősek

Nem látjuk, hogy a járvány most csúcsosodna, vagy elérne egy platót, a számok emelkednek - tette hozzá. A kilátásokról szólva megjegyezte, hogy a következő 1 hónapban tovább fog növekedni a fertőzöttek száma és ami szomorú, hogy a koreloszlás eltolódik az idősebb korosztály felé. Ebből kifolyólag súlyosbodnak a megbetegedések, több lesz a kórházi ápolás, sajnos több ember fog lélegeztetőgépre kerülni és több lesz az elhalálozás is - vetítette előre.

Félő, hogy a járvány be fog robbanni az idősek otthonába és a szociális intézményekbe - mondta.

Az iskolai testhőmérséklet-mérések

Az iskolákban csütörtöktől elinduló testhőmérséklet-mérésről is kifejtette a véleményét a szakember. Szerinte sem szakmailag, sem járványügyileg nincs értelme ennek a vizsgálatnak, teljes mértékben irreleváns döntés. Magyarázatként hozzátette:

  • sok esetben nincs láz, főleg gyermekeknél, fiataloknál;
  • a tünetmentes eseteknél egyáltalán nincs láz;
  • a tünetek megjelenése előtti 1-2 napban már fertőzhet a beteg és itt sincs láz;
  • a szülő, aki felelősséget vállal saját gyereke és a közösség egészségének érdekében, az nem engedi be a gyereket betegen;
  • aki nem vállal felelősséget, az ad neki egy lázcsillapítót, így megint nincs láz.

Viszont majd télen a hóban több száz gyerek fog a szabadban tolongani maszk nélkül, ahol megfertőzhetik egymást, miközben várakoznak a teljesen felesleges vizsgálatra, hogy megmérjék a sapka alól kibújtatott homlokuk hőmérsékletét - mondta.

Szomorú vagyok, mert olyan járványban vagyunk, amely normális cselekedetek mellett kontroll alatt tartható lenne. Nem kéne az országot leállítani, nem kéne a gazdaságot megállítani - magyarázta a beszélgetés végén. Szerinte a vírusszkeptikusok szinte nagyobb kárt okoznak a magatartásukkal, mint maga a járvány.

Elkeseredés van bennem. Az embereknek jobban oda kellene figyelniük magukra és egymásra, betartani a szabályokat és higgyétek el, ezt a járványt kordában lehet tartani. Mindenki a megfelelő fórumokon tájékozódjon - kérte.

(portfolio.hu)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

A COVID-19 elleni vakcinák...

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően...

Koronavírus-fertőzöttek számának...

Az ismert, adott napon fennálló COVID-19-fertőzéses esetek számának időbeli alakulása és megyék szerinti eloszlása Magyarországon. Oldalunk naponta...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Már a teljes társadalom előtt...

A magyar oltási program továbbra is nagyon dinamikusan halad és húsvétkor sem áll le, hiszen a vakcinák életeket menthetnek - mondta a...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

A COVID-19 elleni vakcina...

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól...

Miért nem járható út a...

Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg"...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.