• Müller Cecília: nő a kórházban ápoltak száma

    Szerző: portfolio.hu

    773 fő van a mai nap kórházban, náluk középsúlyosan vagy súlyosan zajlik a megbetegedés, közülük 54 fő van lélegeztetőgépen.

    A járványügyi adatokra alapozzák a tegnapi bejelentést az alacsony reprodukciós rátáról

    Tegnap Müller Cecília elmondta, hogy a 32. héten, nyáron volt a legalacsony a megbetegedések száma, de a 34-ről 35-re és 35-ről 36-ra tapasztalhattuk azt, hogy háromszorozódott a pozitív esetek száma, az emelkedés mértéke aztán lassult és 1-nél alig volt magasabb a reprodukciós ráta. A lassulásról újra nem beszélt, de a reprodukciós ráta kapcsán megjegyezte, hogy a visszatekintést a járványügyi adatok alapján számították ki.

    Ha tünetmentes a gyerek, 10 nap után mehet iskolába

    Ha a pozitív gyermeknek tünete is volt, akkor kérik az iskolába való visszatérés esetén a negatív eredményt. De tünetmentesnél, kontaktszemélynél 10 nap után visszatérhet a gyerek az iskolába.

    Hirdetés

    Amit meg lehet előzni, azt előzzük meg

    A koronavírus és az influenza együttes jelenléte kapcsán Müller Cecília elmondta, hogy a koronavírus az egész szervezetet támadja, azt is láttuk, hogy az erek belső falán okoz gyulladást. Amit meg lehet előzni, azt meg kell előzni, a szezonális influenza október második felétől elérhető ingyenesen a háziorvosoknál. Ha a kettő vírus egyszerre támadja meg a szerezetet, sokkal több szövődménnyel járhat.

    Lesz kötelező maszkviselés az edzőtermekben?

    Nem tervezik kötelezővé tenni a maszkviselést zárt sportkulbbokban, edzőtermekben. De érdemes figyelni a szellőztetésre, a gépeknek megfelelő távolgába kellene lennie, illetve szabályozni lehet, hogy egyszerre hányan lehetnek a teremben. Javasolt a szabadban való sportolás.

    Holnaptól indul a testhő mérése az iskolákban

    Jelenleg 130 osztálynál és 4 teljes iskolánál van digitális tanrend a megbetegesések miatt. Müller Cecília elmondta: "Holnaptól elkezdődik az oktatási intézményekben a testhőmérés, 37,8 foknál magasabb érték esetén nem engedik be a gyerekeket az iskolába. Az első mérés után 15 perces várakozást követően megismétlik a mérést, majd ha újra meghaladta a határértéket, hazaküldik a gyerekeket. Hőkapukat is telepítenek, hogy minél több iskolást tudjanak egyszerre beengedni."

    Az összes pozitív esetszámhoz képest a kórházban ápoltak száma növekszik

    Müller Cecília 24 óra adatait ismertette először: 8 elhunyt és 894 új fertőzött van, sajnos az elmúlt napokban 8-10 halálesettel kellett számolni, hiszen a kórházban ápoltak száma is nő folyamatosan. 773 fő van a mai nap kórházban, náluk középsúlyosan, vagy súlyosan zajlik a megbetegedés, közülük 54 fő van lélegeztetőgépen. Ezek a számok nem kedvezőek, az összes pozitív esetszámhoz képest a kórházban ápoltak száma növekszik.  A vizsgálatok száma naponta 10-12 ezerrel növekszik, mindenkinek elvégzik a vizsgálatot, aki gyanús.

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

    Módosítva: 2020.09.30 11:59, Megjelenés: 2020.09.30 11:59
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    A védekezés alapvető eleme a maszk szigorú és szabályos használata.

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Koronavírus - Újraindul a telefonos információs vonal Debrecenben

    A koronavírus-járvány miatt, a lakosság és a segítségre szorulók támogatása érdekében szerdától újraindítja telefonos információs vonalát a debreceni polgármesteri hivatal - tájékoztatta a városháza kedden az MTI-t.

    Koronavírus - Újabb amerikai gyógyszergyártó függesztette fel kísérleti kezelésének tesztelését

    Újabb amerikai gyógyszergyártó, az Eli Lilly függesztette fel kedden a koronavírus okozta COVID-19 kísérleti kezelésének klinikai tesztelését.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.