Guinness rekord dőlhet meg ma

Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet
megjelent:

A szívünk világnapján Guinness rekordot dönthetnek a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet sebészei. Az érdeklődők egy igazi XXI. századi katéteres beavatkozást tekinthetnek meg.

Guinness rekordot dönthetnek ma a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet sebészei, ha Önök is követik élőben, amint egy mellkasi műtét nélküli speciális, katéteres aorta-műbillentyű beültetést végeznek 19 más kardiológiai centrummal közösen.

A TAVI műtétet 14:30-tól közvetítik, és amennyiben ez lesz a legtöbb ember által élőben végignézett billentyűműtét, akkor Guinness rekordot állíthatnak fel a szívünk világnapján.

A beavatkozások száma idén elérheti a 170-et

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet ugyanis az egyike azoknak a világ minden tájáról felkért centrumoknak, amelyek a Nemzetközi Szívbillentyű Központ szervezésében egyszerre végzik el a TAVI beavatkozást. Az orvos-szakmai nemzetközi összefogás azt üzeni a koronavírus szövődményei által leginkább veszélyeztetettek, a szív és érrendszeri betegeknek, hogy a COVID járvány alatt sincsenek egyedül. Az intézetben már több mint 700 mellkasi műtét nélküli speciális, katéteres aorta-műbillentyű beültetést végeztek. Ez az igazi XXI. századi katéteres beavatkozás főként az idős, számos kísérőbetegséggel terhelt, súlyos aorta billentyű szűkületben szenvedő betegek számára jelent megoldást, esetükben ugyanis a nyitott szívműtéteknek túl nagy kockázata lenne.

De fiatalabbaknál is előfordul, hogy egy korábbi műtét vagy esetleges társbetegségek miatt a mellkast felnyitó műtétet nem lehet elvégezni. Ez a beavatkozás a betegeknek még sok panaszmentes évet adhat hozzá az életükhöz.

Hazánkban elsőként (2008 novemberében) és jelenleg is a legmagasabb számban a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben történik katéteres aorta billentyű beültetés, a beavatkozások száma idén elérheti a 170-et is.

A szívünk világnapján ezt a műtétet Andréka Péter főigazgató és Fontos Géza, felnőtt ellátásért felelős orvosigazgató végzi, amelyet itt lehet élőben követni.

(Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
Kardioközpont - Dr. Vaskó Péter, kardiológus
Vanderlich Egészségcentrum - Dr. Vándorfi Győző, belgyógyász, diabetológus, lipidológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus; Dr. Molnár Dóra, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.