• Müller Cecília: a szigorú szabályok átgondoltak

    Szerző: portfolio.hu

    750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, 549 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen - tudtuk meg a csütörtöki jelentésből. Az ezzel kapcsolatos részleteket az operatív törzs délelőtti tájékoztatóján ismertetik - tájékoztat a portfolio.hu.

    Maszkhasználat betartása

    Kevesebb esetben tapasztalnak szabálytalanságot a maszkhasználatban az új, szigorúbb lépések bevezetése óta - válaszolta egy kérdésre Lakatos Tibor.

    Vendéglátóhelyek 23 óra utáni bezárása

    A cél az, hogy minél kevesebb időt töltsünk el zsúfolt helyeken, ahol a vírus átadásának lehetősége adott. Számos ország alkamazza ezt az intézkedést. Magyarország is követi ezt a módszert. Ami arról szól, hogy ismeretlen egészségi állapotú betegek kevéssé érintkezzenek.

    Természetesen a vírus a nap 24 órájában fertőz, azonban ha a fertőzés átadásának időtartamát csökkentjük, vagyis a kitettség időtartamát csökkentjük, az hatásos eszköz - vélekedett.

    Hirdetés

    Maszkhasználati ajánlás

    Nem tervezzük, hogy megtiltjuk a mosható textil maszkok használatát - fejtette ki Müller Cecília. Az eldobható maszkokat 1 nap után dobjuk el - tette hozzá. A textil maszkot jó, ha pamut anyagból készítjük - ismertette.

    Fiatalok aránya a fertőzöttek körében

    A második hullámban eltér a korcsoportok aránya a fertőzöttek körében az elsőhöz képest - válaszolta egy kérdésre Müller Cecília.

    25%-nyi a 20-29 éves kororsztályban az előfordulási arány - emelte ki. 14% az előfordulás részaránya a 10-19 éves korosztályban. A 30-39 évesek részaránya szintén 14%, a 40-49 éves korosztály 16% - sorolta.

    Tesztek

    Sokféle szakmai irány van a PCR-tesztek alkalmazhatóságára vonatkozóan. De ezt használja a WHO, ez a legjobb megközelítés, hogy valakinek az aktuális állapotát meg tudjuk ítélni - magyarázta Müller Cecília, aki emlékeztetett arra, hogy mindenki számára ingyenes a járványügyi védekezés keretében a PCR-tesztelés, akinek erre szüksége van és az eljárásrend keretében bonyolítják le.

    654.737 PCR-teszt elvégzéséről tudok beszámolni. Ennek elenyésző kisebbsége a térítés ellenében elvégzett tesztek száma - ismertette.

    Bevezetésre került a hatósági ár. Az volt a cél, hogy reális árat határozzunk meg, ha valaki önszántából szeretné vizsgáltatni magát. Önköltségszámítás alapján történt a 19.500 forintos ár megállapítása - árulta el.

    Sajnos 7 honfitársunkat elveszítettük az elmúlt 24 órában és van köztük egy meglehetősen fiatal honfitársunk is, ő 40 éves - kezdte az országos tisztifőorvos. Nem gyakran, de előfordul az, hogy jellemzően súlyos alapbetegséggel küzdő fiatal honfitársat elveszítünk. Olyan is van, akinél nem találunk alapbetegséget, de súlyos formában zajlik le a betegség - ismertette.

    Egy hete stagnál az új napi beazonosított fertőzöttek száma - emelte ki Müller Cecília, aki szerint a szigorú szabályok átgondoltak.

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

    Módosítva: 2020.09.24 12:35, Megjelenés: 2020.09.24 12:35
   • Cikkajánló

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Gerinc

    Gerinc

    Dr. Szamosi Szilvia

    A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei.

    Országos tisztifőorvos: gyorsul a járvány terjedése

    Világszerte, de főleg Európában gyorsul a járvány terjedése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

    Szlávik: a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz

    Jelenleg a távolságtartás és a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz a koronavírus-fertőzéssel szemben - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa egy online szakmai konferencián csütörtökön.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.