• Koronavírus: a lengyelek is beszálltak a gyógyszergyártásba

    Szerző: portfolio.hu

    A lengyel Lublin biotechnológiai vállalat közleménye szerint az előzetes tesztek igazolták a hatásosságot, a klinikai tesztek következő fázisa azonban még hátra van. Ha a lengyelek sikerrel járnak, állításuk szerint ez lehet az első készítmény, amely hatásosan semlegesítheti a SARS-CoV-2 vírust - adta hírül a portfolio.hu.

    A Biomed Lublin S.A. közleményében tájékoztat, hogy befejezte az előzetes teszteket a koronavírus ellenes készítményén, amelyet a fertőzésen átesettek vérplazmájának felhasználásával készítettek el. A szer így koronavírus-antitesteket tartalmaz. A fejlesztést egy lublini kórházban végezték, amelyhez támogatást kaptak a lengyel egészségügyi kutatásért felelős ügynökségtől.

    A következő fázisban a szert klinikai teszteknek szeretnék alávetni, a vizsgálatokat Krzysztof Tomasiewicz vezeti Lublinban. Ha a terápia hatékonysága igazolást nyer a következő tesztelési fázisban, és sikerül meghatározni a terápiás dózist, a készítmény a regisztrációs szakaszba lép – ezen feltétlenül át kell esnie, mielőtt forgalomba kerül. A közlemény szerint innentől már nem a gyártón múlik a dolog, a forgalomba hozatal pedig több hónapig is eltarthat. A vállalat a közleményében jelzi, hogy mivel a koronavírus-járvány egyre nagyobb méreteket ölt, a hatóságoknak érdemes lenne az adminisztratív protokoll lezárása előtt engedélyeznie a készítmény használatát nem csak a klinikai vizsgálaton átesőknek, de azoknak is, akiknek szüksége van rá.

    Hirdetés

    A projekt március 18-án indult

    Van egy készítményünk a koronavírus ellen, ami működik - mondta Grzegorz Czelej lengyel szenátor, aki köszönetet mondott a vérplazmát adó fertőzésen átesetteknek. A szenátor elmondása szerint a készítményt először a lengyelek fogják megkapni. Elmondása szerint a plazmaterápia hatásosságát a koronavírus ellen már a WHO, az FDA és a lengyel egészségügyi minisztérium is igazolta, magának a plazmaterápiás eljárásnak a veszélytelenségére pedig több évtizedes tapasztalat áll rendelkezésre. A szenátor ezért arra kéri a hatóságokat, hogy az engedélyeztetést “epidémia módban” folytassák le, megemlítve, hogy hasonló feltételes jóváhagyásra már volt példa egyéb koronavírus ellen használatos szerek engedélyezésénél is, hogy életeket mentsenek velük.

    A projekt 2020 március 18-án indult, és május 21-én írták alá a szerződést az orvosi kutatásokért felelős ügynökséggel, amely 5 millió zlotyval járult hozzá a fejlesztéshez. A projekthez csatlakozott a Hematológiai és Transzfúziológiai Intézet is, a kormány pedig június 18-án adott zöld utat a plazmagyűjtéshez. A kutatáshoz 150 liter vérplazmát gyűjtöttek össze 7 régiós véradó központból. A klinikai tesztekre váró készítmény gyártása augusztus 18-án indult meg. A gyártási szakasz ma fejeződött be, és közel 3000 ampullát gyártottak belőle. Ezt 4 klinikai központban fogják vizsgálni, és nem kereskedelmi célú klinikai vizsgálatokhoz történő kiadását 2020 negyedik negyedévére tervezik.

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

    Módosítva: 2020.09.23 12:48, Megjelenés: 2020.09.23 12:48
   • Cikkajánló

    Időjárás-változás

    Időjárás-változás

    Dr. Bálint Anita

    Mi történhet az ízületekben időjárás-változás hatására? Mit tehetünk?

    3-as típusú cukorbetegség

    3-as típusú cukorbetegség

    B. M., szakfordító

    Különböző genetikai okok vezethetnek 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, tünetek esetén pedig mindenképp maradjon otthon!

    Országos tisztifőorvos: gyorsul a járvány terjedése

    Világszerte, de főleg Európában gyorsul a járvány terjedése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

    Szlávik: a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz

    Jelenleg a távolságtartás és a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz a koronavírus-fertőzéssel szemben - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa egy online szakmai konferencián csütörtökön.

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.