• Tovább nőtt a krónikus betegek száma

    Szerző: WEBBeteg/Szinapszis

    Magyarországon az utóbbi 1-2 évben további 5-6 százalékkal nőtt a krónikus betegségekben szenvedők aránya - derült ki a webbeteg.hu egészségügyi portál és a Szinapszis Kft. 2008 szeptemberében lezárult, 1000 fős reprezentatív lakossági kutatásából.

    Magas vérnyomás, allergia, mozgásszervi megbetegedések, cukorbetegség… A legfrissebb kutatási eredmények szerint az ismert krónikus betegségek aránya hazánkban a felnőtt lakosság körében elérte a 47 százalékot, vagyis gyakorlatilag minden második magyar ember szenved valamilyen betegségben.

    Hirdetés

      A kutatásról


    A Szinapszis Kft. rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát. 2008-ban két alkalommal, márciusban és szeptemberben vizsgálták az egészséggel, életmóddal kapcsolatos szokásokat. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

    A fenti szám már csak azért is aggasztó, mivel a krónikus betegségek állnak a halálozási lista élén, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott legújabb haláloki lista szerint világszerte megelőzték a fertőző betegségeket.

    Hazánkban a betegek aránya valamivel magasabb az 55 év felettiek, a Kelet-Magyarországon élők, az alapfokú végzettségűek és az alacsony jövedelemmel rendelkezők körében. Elgondolkodtató adat az is, hogy a legfiatalabb felnőtt - 18 és 25 közötti - korosztályhoz tartozók 39 százaléka is valamilyen krónikus betegségben szenved.

    Minden ötödik magyarnak magas a vérnyomása

    Magyarországon a leggyakrabban előforduló krónikus betegség továbbra is a magas vérnyomás, amely hazánkban a vezető halálokok egyike - e betegségben a teljes magyar lakosság 20 százaléka szenved. Előfordulása az életkor emelkedésével nő: míg fiatalabb korban jóval az átlag alatti, 55 éves korig pedig átlag körüli, addig ezen életkor felett már 30-40 százalék a magas vérnyomással rendelkezők aránya. Kiugróan magas a betegségben szenvedők aránya a nyugdíjasok körében: 69 százalék.

    Végzettség tekintetében megfigyelhető, hogy az alapfokú képzésben részesült felnőttek között a legnagyobb (59 százalék) a krónikus betegek száma, ám a középfokú és a felsőfokú végzettséggel bírók esetében is riasztóak (43-46 százalék) az eredmények.


    Szenved-e valamilyen krónikus betegségben? Melyek ezek? (N=1000)

    A kutatás egyértelmű összefüggést mutatott a túlsúly megléte és a hipertónia kialakulása között: a megkérdezettek BMI (testtömeg index) értékének vizsgálatából látszik, hogy a normál testsúlyú, illetve alultáplált lakosok körében jóval alacsonyabb a hipertóniások aránya (13 illetve 5 százalék). Ezzel szemben a kisebb-nagyobb túlsúllyal küzdők között (25,1 - 30 közötti BMI) már 23 százalékos az érintettség, jelentős túlsúly, elhízás (30 feletti BMI) esetén pedig már 35 százalék.

    Az allergia a fiatalok betegsége

    A krónikus betegségek listájában második helyen találjuk az allergiás megbetegedéseket, amely a lakosság 13 százalékát érinti. Ez a szám is drasztikusan nőtt az elmúlt 1-2 évben, hiszen korábban csak 7-9 százalékos volt az allergiában szenvedők aránya. A magas vérnyomással szemben az allergia inkább a fiatalokat érinti. Előfordulási aránya a 18-25 év közöttiek körében a legmagasabb (27 százalék), de a 26-45 év közötti korosztály esetében is átlagon felüli az érintettség.

    További gyakran előforduló krónikus betegségkör a mozgásszervi megbetegedéseké, illetve a cukorbetegség. Előbbi probléma jelenleg a felnőtt magyar lakosság 12 százalékát érinti, elsősorban az idősebb korosztályt (65 év felett 26 százalék), utóbbiban pedig minden 10. magyar lakos szenved.

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2008.10.27 16:52, Megjelenés: 2008.10.27 16:52
   • Cikkajánló

    A könnyedebb lábakért

    A könnyedebb lábakért

    Támogatott tartalom

    Krónikus vénás elégtelenség? Csökkentse hatékonyan a panaszokat! (x)

    Mi okozhat tüsszentést?

    Mi okozhat tüsszentést?

    Cs. K., fordító

    Tüsszögés során a szervezet az irritáló anyagokat távolítja el az orrból vagy a torokból.

    Amit rosszul tudunk a magas vérnyomásról

    Mind a mai napig számos tévhit kering a köztudatban a magas vérnyomással kapcsolatban. Az alábbiakban ezeket a félreértéseket oszlatjuk el.

    Magas vérnyomás - A lakosság 20 százaléka nem tudja, hogy beteg

    A magas vérnyomás napjainkban Magyarországon és az egész világon népbetegségnek számít. Hazánkban az előfordulási gyakorisága igen nagy, a felnőtt lakosság közel egynegyedét érinti.

    Koronavírus - A kezeletlen allergia sérülékenyebbé teheti az immunrendszert

    A kezeletlen allergia, az irritált nyálkahártya, a pollenekkel való küzdelem sérülékenyebbé teheti az immunrendszert, és egy vírus is könnyebben megtámadja az embert - mondta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

    Az allergiaellenes gyógyszerek negatív hatást gyakorolnak az immunrendszerre?

    Cikkünkben nemcsak erre a kérdésre kaphat választ, hanem az allergiások körében a járványhelyzet miatt egyéb, gyakran felmerülő kérdésekre is.

    A magas vérnyomás és a cukorbetegség összefüggései

    A magas vérnyomás gyakran észlelhető kórkép diabetesben szenvedő betegeknél. Fontos kiemelni, hogy a magas vérnyomás szempontjából az 1-es és a 2-es típusú diabetes eltér egymástól.

    Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos tisztában lennie

    A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt nevezzük szisztolénak, amikor elernyed és nem pumpál, azt diasztolénak. Az alábbiakban hasznos információkat tudhat meg a magas vérnyomással kapcsolatban.

    Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

    Felnőttkori betegségek már a gyerekeknél is!

    Egyre gyakrabban jelennek meg a gyerekeknél is az eddig csak felnőttekre jellemző betegségek, mint az artériák elkopása, a pre-diabétesz, a magas koleszterin-szint és a hipertónia. A szakemberek koleszterinszint- és vérnyomás-mérést javasolnak már gyermekeknél is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A tüdő vitaminja
    A folyamatos, tudatos vitaminpótlással sokat tehetünk egészségünkért.
    Füstmentes jövő?
    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)
    Új - Távkonzultáció
    Válasszon szakterületet, foglaljon percek alatt az otthonából, kényelmesen!
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások