Tovább nőtt a krónikus betegek száma

Szerző: WEBBeteg/Szinapszis
Megjelent: 2008.10.27

Magyarországon az utóbbi 1-2 évben további 5-6 százalékkal nőtt a krónikus betegségekben szenvedők aránya - derült ki a webbeteg.hu egészségügyi portál és a Szinapszis Kft. 2008 szeptemberében lezárult, 1000 fős reprezentatív lakossági kutatásából.

Magas vérnyomás, allergia, mozgásszervi megbetegedések, cukorbetegség… A legfrissebb kutatási eredmények szerint az ismert krónikus betegségek aránya hazánkban a felnőtt lakosság körében elérte a 47 százalékot, vagyis gyakorlatilag minden második magyar ember szenved valamilyen betegségben.

A kutatásról

A Szinapszis Kft. rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát. 2008-ban két alkalommal, márciusban és szeptemberben vizsgálták az egészséggel, életmóddal kapcsolatos szokásokat. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

A fenti szám már csak azért is aggasztó, mivel a krónikus betegségek állnak a halálozási lista élén, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott legújabb haláloki lista szerint világszerte megelőzték a fertőző betegségeket.

Hazánkban a betegek aránya valamivel magasabb az 55 év felettiek, a Kelet-Magyarországon élők, az alapfokú végzettségűek és az alacsony jövedelemmel rendelkezők körében. Elgondolkodtató adat az is, hogy a legfiatalabb felnőtt - 18 és 25 közötti - korosztályhoz tartozók 39 százaléka is valamilyen krónikus betegségben szenved.

Minden ötödik magyarnak magas a vérnyomása

Magyarországon a leggyakrabban előforduló krónikus betegség továbbra is a magas vérnyomás, amely hazánkban a vezető halálokok egyike - e betegségben a teljes magyar lakosság 20 százaléka szenved. Előfordulása az életkor emelkedésével nő: míg fiatalabb korban jóval az átlag alatti, 55 éves korig pedig átlag körüli, addig ezen életkor felett már 30-40 százalék a magas vérnyomással rendelkezők aránya. Kiugróan magas a betegségben szenvedők aránya a nyugdíjasok körében: 69 százalék.

Végzettség tekintetében megfigyelhető, hogy az alapfokú képzésben részesült felnőttek között a legnagyobb (59 százalék) a krónikus betegek száma, ám a középfokú és a felsőfokú végzettséggel bírók esetében is riasztóak (43-46 százalék) az eredmények.


Szenved-e valamilyen krónikus betegségben? Melyek ezek? (N=1000)

A kutatás egyértelmű összefüggést mutatott a túlsúly megléte és a hipertónia kialakulása között: a megkérdezettek BMI (testtömeg index) értékének vizsgálatából látszik, hogy a normál testsúlyú, illetve alultáplált lakosok körében jóval alacsonyabb a hipertóniások aránya (13 illetve 5 százalék). Ezzel szemben a kisebb-nagyobb túlsúllyal küzdők között (25,1 - 30 közötti BMI) már 23 százalékos az érintettség, jelentős túlsúly, elhízás (30 feletti BMI) esetén pedig már 35 százalék.

Az allergia a fiatalok betegsége

A krónikus betegségek listájában második helyen találjuk az allergiás megbetegedéseket, amely a lakosság 13 százalékát érinti. Ez a szám is drasztikusan nőtt az elmúlt 1-2 évben, hiszen korábban csak 7-9 százalékos volt az allergiában szenvedők aránya. A magas vérnyomással szemben az allergia inkább a fiatalokat érinti. Előfordulási aránya a 18-25 év közöttiek körében a legmagasabb (27 százalék), de a 26-45 év közötti korosztály esetében is átlagon felüli az érintettség.

További gyakran előforduló krónikus betegségkör a mozgásszervi megbetegedéseké, illetve a cukorbetegség. Előbbi probléma jelenleg a felnőtt magyar lakosság 12 százalékát érinti, elsősorban az idősebb korosztályt (65 év felett 26 százalék), utóbbiban pedig minden 10. magyar lakos szenved.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

A női változókor tünetei hosszan tartó kezelést igényelnek. (x)

Irritábilis bél szindróma Irritábilis bél szindróma

Mit tegyünk, ha a vizsgálatok alapján IBS-t állapít meg az orvos?

Még kérhető a hetedikes gyerekeknek...

Az idei tanévben is kérhetik a szülők a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást a hetedikes lányoknak és fiúknak - tájékoztatott a...

A napokban tetőzik a pollenszezon

A napokban várható a parlagfűpollen-szezon tetőzése - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Hogyan csökkenthető a magas...

A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz...

A magas vérnyomás és a...

A magas vérnyomás gyakran észlelhető kórkép diabetesben szenvedő betegeknél. Fontos kiemelni, hogy a magas vérnyomás szempontjából az 1-es és a 2...

A cukorbetegség szív- és...

A cukorbetegség világszerte népegészségügyi problémát jelent. Magyarországon kb. 1,5 millióra becsülhető a cukorbetegek száma, azonban a betegek...

Mit is jelent az, hogy vérnyomás?

Mi a vérnyomás? Hogyan mérjük? Mi a normál értéke? Mitől alakulhat ki magas és mitől alacsony vérnyomás? Cikkünkből kiderül.

Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos...

A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt...

Magas rizikóval járó alapbetegségek...

Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.