320 millió dollár a madárinfluenza ellen

Szerző: Független Hírügynökség

Az Egyesült Államok 320 millió dollárt (70 milliárd forint) ad a madárinfluenza elleni küzdelemre - jelentette be szombaton egy amerikai külügyi államtitkár, egy egyiptomi konferencián.

Az adományról bejelentést Paula Dobriansky amerikai külügyi államtitkár tette az egyiptomi Sarm es-Sejk üdülőhelyen tartott nemzetközi konferencián. Washington tavaly decemberben 629 millió dollárt (136 milliárd forint) ajánlott fel a betegség elleni küzdelemre egy Újdelhiben tartott donorkonferencián, amelyen összesen 2,7 milliárd dollárt (583 milliárd forint) gyűjtöttek össze.

Dobriansky reményét fejezte ki, hogy további országok követik majd az Egyesült Államok példáját, és a túlzott elégedettség veszélyeire hívta fel a figyelmet a konferencián elmondott beszédében. Tudósok attól tartanak, hogy a jelenleg csak állatról emberre terjedő vírus mutálódik, és képes lesz emberről emberre terjedni, világmérető járvány lehetőségét hordozva magában.

A Világbank jelentése szerint egy gyengébb globális járvány majdnem másfélmillió ember halálát okozná, míg egy súlyos világjárványnak akár hetvenmillió halottja is lehet. Egy esetleges súlyos járvány a világ globális GDP-jének csaknem öt százalékos csökkenésével járna a jelentés szerint.

A H5N1 vírustörzstől 2003-as felbukkanása óta 387-en betegedtek meg, és közülük 245-en meghaltak, az ENSZ egészségügyi világszervezetének (WHO) legfrissebb, szeptember 10-ei adatai szerint.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Az emberek örülnek a hálapénz...

Aktuális, átfogó és reprezentatív kutatást készített az egészségügyi változásokról, annak lakossági megítéléséről a Szinapszis Kft. "A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.