Szünetel a középiskolai óvszerautomata-program

Szerző: Független Hírügynökség

Pénzhiány miatt egyelőre áll az Országos Egészségfejlesztési Intézet középiskolai óvszerautomata-programja. Most 10 berendezésre várnak három vidéki iskolában, de ahhoz, hogy meg is kaphassák, majdnem egymillió forintra lenne szükség - tudta meg a Független Hírügynökség.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) három-négy éve indította el átfogó, iskolai szexuális felvilágosító programját. Ennek részeként a négyosztályos, vagyis a 14-18 éves korosztályt oktató középiskolák óvszerautomatákat igényelhetnek. Eddig 6 intézményben szerelt fel ilyen berendezéseket ingyen az OEFI, és jelenleg összesen 10 automatára várnak Miskolcon, Hódmezővásárhelyen és Baján.

A program azonban pénz híján egyelőre áll, mert az intézet nem tudja beszerezni és leszállítani a használt, de jó állapotban lévő készülékeket. A 10 óvszerautomatára nagyjából 800 ezer forintra lenne szükség. Ennyiből a három várakozó iskola igényeit ki tudnák elégíteni - mondta a Független Hírügynökségnek Dr. Simich Rita, az OEFI főosztályvezetője.

A felvilágosító munkának van eredménye

A szakember örülne például az óvszergyártó vagy forgalmazó cégek segítségének, de azt nem szeretné, ha az OEFI kihagyásával tennének felajánlást. Az automaták igénylése ugyanis egy komplex szexedukációs program része, amelyben a diákok felvilágosítása és a pedagógusok felkészítése is szerepel. Az érintett iskolákban a program hosszú ideje működik. Simich Rita szerint az óvszerautomata önmagában nem elég ahhoz, hogy csökkenjen a fiatalkori abortuszok száma és a szexuális úton terjedő betegségek kockázata, ezért lenne célravezető, ha a felajánlás az OEFI koordinálásában kerülhetne a középiskolákba.

A főosztályvezető hozzátette: a mai, felgyorsult világban a fiatalok egyre korábban kezdenek szexuális életet élni, és sokan nagyon tájékozatlanok. A felvilágosító munkának azonban van eredménye, hiszen a fiatalkori terhességmegszakítások száma valamelyest csökkent az utóbbi időben.

További tervek a fiatalok tájékoztatásának területén

Az OEFI kiadványokat, szórólapokat, interaktív cd-t, matricát, tanári kézikönyvet és tanulói munkafüzetet készített. Hagyománnyá szeretnék tenni az évi négy AIDS-hírlevelet, amelyekben a párkapcsolatokról, a biztonságos szexről, a lehetséges fertőzésekről, a nem kívánt terhességek elkerüléséről és az óvszerhasználatról is szó esik. Emellett kimondottan az AIDS Világnapjára is terveznek egy speciális hírlevelet, amely a piros szalag történetéről és a betegséggel kapcsolatos tudnivalókról szól.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - Döntöttek a...

A kormány szerdán döntött a koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről. A legfontosabb részleteket egy pénteken megjelenő...

Magyar rákkutató cég lett Európa...

Az Oncompass Medicine lett a győztese a Digitaleurope csütörtökön lezárult versenyének, így - számos európai céget legyőzve - a magyar rákkutató...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.