• Új fázisba léphet Magyarországon a koronavírus-járvány

    Szerző: portfolio.hu

    Egyre inkább kimutatható a koronavírus örökítő anyaga a szennyvízben, a koronavírus-járvány hamarosan a közösségi terjedés fázisába léphet - mondta Pándics Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője - írta meg a portfolio.hu.

    Figyelmeztető jelek

    A vizsgálatokból arra lehet következtetni, hogy egyre több lesz a fertőzött, a növekedés mértéke viszont nagyban függ a lakosságtól - figyelmeztetett a szakember.

    Az NNK szakértője a hétfőn megjelent vizsgálati adatokra utalt ezzel. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett szennyvízvizsgálatok ugyanis a 32. héten Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében.a következő 4-10 napban várhatóan a közösségi terjedés mértéke nagyobb lesz a 32. heti vizsgálatok adatai alapján.

    Ezért nagyobb számú megbetegedésre számíthatunk e hét végétől, illetve a jövő hét elejétől - vetítette előre.

    Hirdetés

    Fontos a felelősségteljes magatartás, a higiéniai szabályok betartása

    Főként az alapos kézmosás, a távolságtartás és a szájmaszk használata - tette hozzá Pándics Tamás. Elmondta ebben a műsorban is, hogy a lakosság felelősségteljes magatartása és az önmérséklet nagyon fontos és a lakosság érdemben hatással tud lenni a következő hetek eseményeire. "A koronavírus-oltóanyag szennyvízben tapasztalt növekvő mennyisége arra utal, hogy már most nagyobb számban vannak közöttünk koronavírus-fertőzöttek, viszont ennek a terjedését a lakosság hatékonyan tudja korlátozni" - húzta alá.

    A vírus közösségi terjedése megindult, a következő hetekben magasabb fertőzött-számokra kell számítani - emelte ki. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy pánikra semmi ok, de a felelősségteljes magatartásra igen.

    Arra a kérdésre, hogy mikorra várhatóak a következő szennyvíz-adatok, elárulta az NNK főosztályvezetője, hogy Budapest esetében gyakrabban van mintavétel, ezért már ezen a héten fognak új adatokat publikálni.

    Mit tehet a lakosság?

    Az NNK arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, hogy a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe.

    Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és a korlátozó intézkedések bevezetését. Az új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy tüneteiket nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek - írta az NNK.

    43 új fertőzött Pápán

    Ezzel a városban 37-ről 43-ra emelkedett a koronavírus-fertőzéssel érintettek száma. A Napsugár Bölcsőde munkatársai közül 8 fő esetében már a második teszt is negatív.

    A karanténba helyezett személyek száma szerda estére 188 főre nőtt, közülük 121 fő járványügyi megfigyelés, 32 fő járványügyi elkülönítés és 35 fő járványügyi zárlat alatt áll.

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

    Módosítva: 2020.08.13 08:03, Megjelenés: 2020.08.13 08:03
   • Cikkajánló

    Járványügyi készültség

    Járványügyi készültség

    koronavirus.gov.hu

    Változatlanul nagyon kell figyelni az alapvető higiénés rendszabályok betartására.

    Vastagbélrák

    Vastagbélrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Kezelésében egyre nagyobb szerepet kap a precíziós onkológia.

    Müller Cecília: a szigorú szabályok átgondoltak

    750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, 549 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen - tudtuk meg a csütörtöki jelentésből. Az ezzel kapcsolatos részleteket az operatív törzs délelőtti tájékoztatóján ismertetik - tájékoztat a portfolio.hu.

    Koronavírus - újabb tájékoztató videó jelent meg

    A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos információs kampány részeként a kormány új tájékoztató filmeket jelentet meg - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.