• Többen lehetnek védettek az új koronavírussal szemben, mint eddig sejtették

    Szerző: portfolio.hu

    Vannak olyan emberek, akik ugyan elvileg nem estek át a COVID-19 fertőzésen, mégis olyan T-sejteket mutattak ki a vérmintáikból, amelyeket a korábban az új koronavírusban szenvedőkéből - írja a portfolio.hu.

    Vannak olyan, eddig elvileg az új koronavírus-fertőzésen át nem esett emberek, akiknek vérmintáiból kimutathatók a T-sejtek - írja egy a Nature folyóiratban publikált tanulmány, amely 68, egészséges  német felnőtt vérmintáját elemezve arra jutott, 35 százalákuknál kimutatható volt a koronavírusra reagáló T-sejtek jelenléte. Ugyanezt a sejtet a COVID-19 betegek 83 százalékánál mutatták ki.

    A jelenséget kereszt-reaktivitásnak hívják, legalábbis a szakemberek valószínűsítik, hogy erről lehet szó: amikor a test egy másik patogén miatt kialakított védelmi rendszere ugyanúgy reagál egy új, addig ismeretlen patogénre is. A szervezet jó eséllyel egy másik vírussal találkozva fejleszti ki azokat a T-sejteket, amelyek aztán hatékonyak tudnak lenni a most terjedő koronavírussal szemben is - írja a CNN.

    Hirdetés

    A világon szinte minden ember találkozott már koronavírussal

    Szakértők szerint a kérdés az, hogy ez a kereszt-reaktivitás mennyire befolyásolja azt, hogy milyen súlyos lesz a koronavírus-fertőzés, ha egyszer valaki elkapja a betegséget, és hogy pontosan milyen szerepe lehet a kór legyőzésében a T-sejteknek.

    Erre hívta fel a figyelmet Dr. Amesh Adalja, a Johns Hopkins Egészségbiztosítási Központ vezető kutatója, aki maga nem vett részt a Nature-ben publikált tanulmány elkészítésében, de úgy reagált, a következtetések helyes levonásához még több kutatásra van szükség.

    "Tudjuk, hogy a gyerekek és a fiatal felnőttek általában enyhébb tünetekkel vészelik át a betegséget, és azt gondolom, hogy érdemes lenne megvizsgálni, hogy esetleg ennek oka nem-e abban keresendő, hogy szervezetükben több, vagy aktívabb a speciális T-sejt, mint az idősebb korcsoportoknál" - idézi a lap Adalját, aki megjegyezte, hogy a T-sejtek önmagukban nem adnak védettséget a fertőzéssel szemben, de a kérdés az, hogy milyen hatással vannak annak lefolyására.

    A szakember azt is kifejtette, nem lepődött meg a kereszt-reaktivitás kimutatásán, hiszen a SARS-CoV-2 hetedikként csatlakozott a hat eddig már ismert koronavírus családjához, és négy ismert koronavírus felel a "megfázások" 25 százalékáért. 

    "A világon szinte minden ember találkozott már koronavírussal, és mivel ezek egy családhoz tartoznak, van valamilyen keresztreaktív immunitás, amely kialakul" - jegyezte meg.

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-járványról

    Módosítva: 2020.07.31 12:05, Megjelenés: 2020.07.31 12:05
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    COVID-19 - A második hullám meredeken emelkedő szakasza figyelhető meg

    A koronavírus-járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza figyelhető meg, ami miatt számítani kell a fertőzöttek számának további növekedésére - nyilatkozta az országos tisztifőorvos a közmédiának.

    Koronavírus - Az EU tovább szűkítette a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját

    Az Európai Unió a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban felülvizsgálta és ismét szűkítette azon országok körét, amelyek állampolgárai korlátozásmentesen léphetnek be az Európai Unióba. Csütörtökön Kanada, Georgia és Tunézia került le a listáról.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.