Óriási a hiány gyermekorvosokból

Szerző: Független Hírügynökség

A magyarországi gyerekek csupán 30 százaléka jut szükség esetén gyermekgyógyászatban is jártas orvoshoz. A kistelepüléseken többnyire felnőttorvosok pótolják a hiányt - írja a Magyar Nemzet.

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke a lapnak azt mondta, hogy a gyermekorvosi szakmát szerinte már csak a megszállottak választják, egyebek mellett, azért mert a fizetésük alig éri el a közalkalmazotti bér szintjét.

A praktizáló gyermekorvosok átlagéletkora most 57 év, újabb generáció pedig nem áll mögöttük. Közben szakértők azt mondják, hogy a 2009-es költségvetés vesztese az egészségügy lesz, legalább is a büdzsé legújabb tervezete szerint.

Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának szakértője azt nyilatkozta, hogy az ágazat finanszírozása reálértéken mindenképpen csökken a következő évben. A kormány az Egészségbiztosítási Alapból több tízmilliárd forintot nem közvetlenül a természetbeni egészségügyi szolgáltatásokra használna ugyanis, hanem például GYED-et fizetne ebből a keretből a tervek szerint.

Feleannyi gyermekorvos képzését finanszírozza az állam, mint amennyire szükség lenne

Feleannyi gyermekorvosi rezidens helyet finanszíroz az állam, mint amennyire szükség lenne - mondta Szabó László. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke szerint a képzési nehézségeken kívül ennek az is az oka, hogy egyre népszerűtlenebb ez a szakma a fiatal orvosok körében. A beteg gyerekek szüleinek hálája és a paraszolvencia ugyanis korántsem akkora ezen a területen, mint azt a közvélemény gondolja.

Szabó László szerint nem jó, hogy a körülbelül 30 százalék betöltetlen házi gyermekorvosi praxis miatt egyre több kistelepülésen a felnőtteket kezelő háziorvosok látják el a gyermekeket is. Egy magyar felmérés szerint ugyanis jobb ellátást kapnak azok a gyerekek, akiket gyermekorvos kezel. Az elnök példaként elmondta: a vizsgálat megállapította, hogy a gyermekorvosok nem terhelték annyira a kis betegeket antibiotikummal, mint az általános háziorvosok, és sokkal gyakrabban írtak fel a gyerekeknek speciális, korszerű gyógyszereket és védőoltásokat is.

Az elnök azt is elmondta: a magyar felmérésnek nemzetközi visszhangja lett, különösen Angliában és Hollandiában, ahol eddig egyáltalán nem volt házi gyermekorvosi hálózat Az angol gyermekorvosok társaságának vezetője el is mondta, hogy a magyar adatok alátámasztják, hogy esetleg Nagy Britanniában is szükség lenne egy ilyen hálózatra - tette hozzá.

A házi gyermekorvosok átlagéletkora 57 év, de sok helyen 70 éves szakorvosok látják el a gyerekeket - mondta Szabó László. Ezen a helyzeten leginkább az segítene, ha megnövelnék a képzési helyek számát és külön házi gyermekorvosi rezidenshelyeket hoznának létre. Jelenleg ugyanis csak általános háziorvosi képzési lehetőség van, a gyermekorvosok pedig az 5 éves szakmai gyakorlat után nem szívesen mennek ki a klinikáról főleg kis településekre gyermek háziorvosnak - tette hozzá.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Zenei fesztiválok veszélyei Zenei fesztiválok veszélyei

Bizonyos szabályok betartásával elkerülhetőek a kellemetlenségek.

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Újra Sziget, újra STD-szűrés

Két év kihagyás után visszatér a Sziget Fesztivál, és vele együtt az ingyenes és anonim STD-szűrés is. A gyorstesztes HIV-, hepatitis B-, C- és...

Mobil egészségügyi szűrővizsgálat...

Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte csabrendeki sajtótájékoztatóján...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.