• Tényleg március elején érkezhetett meg a koronavírus Magyarországra

    Szerző: portfolio.hu

    Az operatív törzs keddi tájékoztatóján kiderült: a január-februárban influenzára tesztelt betegek mintáiból több mint ezer mintán a koronavírustesztet is el tudták végezni, ezek nem mutatták a koronavírus nyomait, az első ilyen pozitív teszt csak március 12-éről származik. Elhangzott: a budapesti szennyvízből már kimutatták a koronavírust.

    Nincs semmi gond a strandokkal

    A fürdőhelyek újranyitásáról egyelőre nem kapott negatív jelzést az operatív törzs, úgy tűnik tehát, hogy a magyar állampolgárok jogkövetők - mondta Müller Cecília.

    Budapesten a szennyvízből is kimutatták a vírust

    Az ivóvízben nem terjed a vírus, hiszen ez egy burkos, sérülékeny vírus, amit ha klór ér, pillanatok alatt elpusztul. A szennyvízből történő kimutatásnak azonban van jelentősége: ha a szennyvízből kimutatják, akkor abból lehet arra következtetni, hogy ott emberek ürítik a vírust. Megkezdődött Budapesten ennek vizsgálata, a fővárosban már a szennyvízből is sikerült kimutatni a kórokozót. A vidéki városokban most fogják megvizsgálni ezt.

    Hirdetés

    Tényleg március elején érkezhetett meg a koronavírus Magyarországra

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában több mint ezer influenzaminta maradt januártól kezdve, utólag ezeket új koronavírusra is tesztelték. Ezek között mindösszesen egyetlenegy, március 12-én beérkezett minta volt az új koronavírusra pozitív. A vizsgálat alapján valóban március elején érkezett a koronavírus Magyarországra, hiszen a január-februári minták nem tartalmaztak ilyet. Valóban március 4-e körül lehetett az az időpont, amikor a koronavírus Magyarországra érkezett - mondta Müller Cecília.

    Müller Cecília ismertette, a 15-16. heti tetőzés óta a járvány lecsengéséről beszélhetünk.

    A fertőzöttek megoszlása

    Folyamatosan elemzik a külföldi és belföldi tapasztalatokat, hogy akár egy következő hullámra, akár ha velünk marad a vírus, akkor erre felkészüljünk. Magyaroszágon az összes fertőzödött 58%-a nő, 42%-a férfi. Ez az arány a magyarországi korfát követi: az idős emberek között hasonló a nemek közötti arány. A korok szerinti megoszlást az alábbi kivetített ábra mutatja: 65 és 79 év közötti a fertőzöttek negyede, miközben a gyermekek között alig fordul elő a fertőzés. Budapesten a legmagasabb, Békés megyében a legalacsonyabb a 100 ezer főre jutó fertőzöttek száma.

    4%-nak nem volt ismert alapbetegsége

    3921 fő fertőzödött meg Magyarországon a járvány kezdete óta, az elmúlt 24 órában 29 főt detektáltunk - mondta Müller Cecília. 5 fővel 532-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzött megholtak száma. 4% körül mozog azon elhunytak aránya, akik nem szenvedtek semmilyen ismert alapbetegségben. 2160 fő gyógyult meg mára, így az aktív fertőzöttek száma 1229 fő. 41%-uk budapesti, 59%-uk vidéki, Pest megyét is beleértve. Kórházban 427 fő van, 24-en lélegeztetőgépen.

    Tartsuk be a még fel nem oldott szabályokat!

    Nagyon fontos az önkéntes jogkövetés, a rendőrség tapasztalatai egyébként pozitívak. Kérik, hogy továbbra is tartsuk be a még fel nem oldott szabályokat.

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-járványról

    Módosítva: 2020.06.02 15:03, Megjelenés: 2020.06.02 15:03
   • Cikkajánló

    Online konzultáció

    Online konzultáció

    Támogatott tartalom

    Bíznak-e az emberek a telefonos vagy Skype-on keresztüli konzultációban? (x)

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    10 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Mindössze 10 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4155 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Koronavírus - előre megjósolható a járvány esetleges második hulláma a szennyvízből

    Egy-két héttel előre meg lehet jósolni a koronavírus-járvány esetleges második hullámát a szennyvíztisztítókból vett minták alapján - mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés vezető szakértője.

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

    Mit tegyünk, ha a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyású nálunk?

    Szakértők szerint az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedés otthoni kezelése hasonló ahhoz, ahogy influenza esetén kezelnénk magunkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.