• Tényleg március elején érkezhetett meg a koronavírus Magyarországra

    Szerző: portfolio.hu

    Az operatív törzs keddi tájékoztatóján kiderült: a január-februárban influenzára tesztelt betegek mintáiból több mint ezer mintán a koronavírustesztet is el tudták végezni, ezek nem mutatták a koronavírus nyomait, az első ilyen pozitív teszt csak március 12-éről származik. Elhangzott: a budapesti szennyvízből már kimutatták a koronavírust.

    Nincs semmi gond a strandokkal

    A fürdőhelyek újranyitásáról egyelőre nem kapott negatív jelzést az operatív törzs, úgy tűnik tehát, hogy a magyar állampolgárok jogkövetők - mondta Müller Cecília.

    Budapesten a szennyvízből is kimutatták a vírust

    Az ivóvízben nem terjed a vírus, hiszen ez egy burkos, sérülékeny vírus, amit ha klór ér, pillanatok alatt elpusztul. A szennyvízből történő kimutatásnak azonban van jelentősége: ha a szennyvízből kimutatják, akkor abból lehet arra következtetni, hogy ott emberek ürítik a vírust. Megkezdődött Budapesten ennek vizsgálata, a fővárosban már a szennyvízből is sikerült kimutatni a kórokozót. A vidéki városokban most fogják megvizsgálni ezt.

    Hirdetés

    Tényleg március elején érkezhetett meg a koronavírus Magyarországra

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában több mint ezer influenzaminta maradt januártól kezdve, utólag ezeket új koronavírusra is tesztelték. Ezek között mindösszesen egyetlenegy, március 12-én beérkezett minta volt az új koronavírusra pozitív. A vizsgálat alapján valóban március elején érkezett a koronavírus Magyarországra, hiszen a január-februári minták nem tartalmaztak ilyet. Valóban március 4-e körül lehetett az az időpont, amikor a koronavírus Magyarországra érkezett - mondta Müller Cecília.

    Müller Cecília ismertette, a 15-16. heti tetőzés óta a járvány lecsengéséről beszélhetünk.

    A fertőzöttek megoszlása

    Folyamatosan elemzik a külföldi és belföldi tapasztalatokat, hogy akár egy következő hullámra, akár ha velünk marad a vírus, akkor erre felkészüljünk. Magyaroszágon az összes fertőzödött 58%-a nő, 42%-a férfi. Ez az arány a magyarországi korfát követi: az idős emberek között hasonló a nemek közötti arány. A korok szerinti megoszlást az alábbi kivetített ábra mutatja: 65 és 79 év közötti a fertőzöttek negyede, miközben a gyermekek között alig fordul elő a fertőzés. Budapesten a legmagasabb, Békés megyében a legalacsonyabb a 100 ezer főre jutó fertőzöttek száma.

    4%-nak nem volt ismert alapbetegsége

    3921 fő fertőzödött meg Magyarországon a járvány kezdete óta, az elmúlt 24 órában 29 főt detektáltunk - mondta Müller Cecília. 5 fővel 532-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzött megholtak száma. 4% körül mozog azon elhunytak aránya, akik nem szenvedtek semmilyen ismert alapbetegségben. 2160 fő gyógyult meg mára, így az aktív fertőzöttek száma 1229 fő. 41%-uk budapesti, 59%-uk vidéki, Pest megyét is beleértve. Kórházban 427 fő van, 24-en lélegeztetőgépen.

    Tartsuk be a még fel nem oldott szabályokat!

    Nagyon fontos az önkéntes jogkövetés, a rendőrség tapasztalatai egyébként pozitívak. Kérik, hogy továbbra is tartsuk be a még fel nem oldott szabályokat.

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-járványról

    Módosítva: 2020.06.02 15:03, Megjelenés: 2020.06.02 15:03
   • Cikkajánló

    Időjárás-változás

    Időjárás-változás

    Dr. Bálint Anita

    Mi történhet az ízületekben időjárás-változás hatására? Mit tehetünk?

    3-as típusú cukorbetegség

    3-as típusú cukorbetegség

    B. M., szakfordító

    Különböző genetikai okok vezethetnek 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, tünetek esetén pedig mindenképp maradjon otthon!

    Koronavírus - 4 vidéki városban emelkedik a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

    A 43. héten az ország legtöbb településén, így a fővárosban és az agglomerációban is stagnál a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja, míg néhány nagyvárosban (Pécs, Békéscsaba, Salgótarján, Zalaegerszeg) a tendencia emelkedő. A járványhelyzet változatlanul fennáll, a megelőző szabályok betartása továbbra is szükséges.

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg a Semmelweis Egyetemről

    Elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján létrehozott járványkórházat az a 75 éves női COVID-19 beteg, akinek elsőként adták be a magyar gyártású remdesivir készítményt az intézményben.

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.