• Koronavírus - Megfordult az arány hazánkban

    Szerző: portfolio.hu

    Többen gyógyulnak meg a koronavírus okozta betegségből, mint ahányan megfertőződnek. Az országban 100 ezer főre 38 fertőzött személy esik, Budapesten 108 fő ez az arány - számolt be a friss adatokról a Portfolio.hu.

    Megfordult az arány, többen gyógyulnak meg a koronavírus okozta betegségből, mint ahányan megfertőződnek. Az országban 100 ezer főre 38 fertőzött személy esik, Budapesten 108 fő ez az arány. A zárt közösségből kell eltüntetni a vírust, a szűrővizsgálatok folytatódnak a második ütemben, újabb idősotthonokban lesznek tesztek. Jelenleg 33 intézet érintett a járvánnyal, különböző mértékben.

    A hazai vizek minőségét is vizsgálják

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán megjelent a hazai fürdőhelyek értékelése, fontos, hogy a szabad vizeink milyen minőségben állnak rendelkezésre. A magyar vizek 90 százaléka kiváló vagy jó minőségű - mondta el Müller Cecília. 237 vízből 77 százalék kapott kiváló, 13 százalék tűrhető, 5 százalék tűrhető vízminőségi értékelést. 

    Hirdetés

    A vizeket lehet használni, de ez csak kifejezetten kijelölt fürdőhelyre vonatkozik, az összes többi víz esetében nincs garancia arra, hogy megfelelő fürdővizet veszünk igénybe. 

    Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, csak egészséges nagyszülő menjen óvodába a gyermekekért, a személyi és egészségügyi  szabályokat be kell tartani, gyakran kell kezet mosni.

    Folyamatosan vizsgálják, hogy milyen egészségügyi ellátásokat vezethetnek vissza, hétről hétre egyre többet vezetnek vissza, ez igaz a rehabilitációs ágyakra vonatkozóan is. A legfontosabb, hogy az állampolgárok minél szélesebb körben hozzájuthassanak az ellátásokhoz, mindemellett a járványügyi biztonságot folyamatosan fenn kell tartani. 

    Tegnap és tegnapelőtt 8 beteget veszítettünk el, ők többszörösen krónikus betegségben szenvedtek, magas korosztályt képviseltek. A vírusfertőzés az ő meglévő betegségükre rakódott rá, ez okozta a megugrást a halálozások számában. 

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-járványról

     

    Módosítva: 2020.05.26 12:05, Megjelenés: 2020.05.26 12:05
   • Cikkajánló

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    COVID-19 - Új szigorítások

    COVID-19 - Új szigorítások

    portfolio.hu

    Hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, tünetek esetén pedig mindenképp maradjon otthon!

    Országos tisztifőorvos: hatékonyak az idősek érdekében hozott intézkedések

    Hatékony az idősek érdekében hozott látogatási és intézményelhagyási tilalom az idős- és szociális otthonokban - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

    A járvány pszichés zavarokat okozott az emberek többségénél

    A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt - derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.