• Meghívták? Járuljon hozzá az ország egészségéhez

    Szerző: univpecs.hu

    Országos lefedettséggel reprezentatív szűrővizsgálatot indít a négy orvosképző egyetem. A cél, hogy a járvány lefolyását megfigyelve a koronavírus ellen a lehető leghatékonyabban lehessen megvédeni a magyar emberek egészségét. A részletekről dr. Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának elnöke számol be.

    Miért van szükség erre a kutatásra?

    Az új típusú koronavírus-járvány rövid idő alatt világméretűvé vált, alapvetően változtatta meg mindannyiunk életét. Az orvosképző egyetemek május 1. és 14. között kérdőíves felméréssel támogatott szűrővizsgálatokat végeznek reprezentatív mintán. A kutatás célja pontos információt szerezni a koronavírus-fertőzés elterjedtségéről keresztmetszeti képen. Az év folyamán többször is elvégzendő szűrővizsgálat a járvány, a fertőzések dinamikájáról is értékes információkat biztosít. A levett mintákból PCR vizsgálatokkal megállapítjuk a vírus esetleges jelenlétét a szervezetben, illetve további vizsgálatokkal az immunrendszer válaszáról is kaphatunk információkat, melyek összességében az ország átfertőzöttségéről adnak képet.

    A tudományos adatok létfontosságúak a járvány sikeres leküzdésében, az egészségügyi ellátórendszerünk működése során és a megalapozott döntések meghozatalában is.

    Hirdetés

    Kik vehetnek részt ebben a kutatásban?

    A kutatásban a szűrővizsgálatra meghívót kapott személyek vehetnek részt. Az országosan, regionálisan és életkorra reprezentatív mintavétel tudományos megalapozottsággal statisztikai szempontok alapján történt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által. A 14 év alattiak és az idősotthonok lakói nem részesei a vizsgálatnak. Nagyon fontos, hogy a meghívóval rendelkező állampolgárok a szűrővizsgálaton részt vegyenek, ugyanis egyrészt megtudhatják, hogy elkapták-e a fertőzést, vagy már átestek rajta, másrészt nemcsak magukat, hanem egy egész csoportot képviselnek, így hozzájárulnak a járványügyi helyzet feltérképezéséhez, a megelőző járványügyi intézkedések megalapozásához, összességében az ország egészségének javításához.

    Mit kell tennie annak, akit kiválasztottak?

    A KSH részéről a megkeresés tájékoztató levél formájában, az állampolgárok ügyfélkapuján, valamint telefonon keresztül történik.

    A meghívóban a szűrővizsgálat elvégzésére legalább két dátum, valamint a vizsgálat megajánlott helyszínéül a bejelentett lakhelyhez közeli kórház vagy önálló szakrendelés, esetleg háziorvosi rendelő címe szerepel. Egyes településekre szűrőbusszal érkeznek munkatársaink, de természetesen előfordulhat, hogy az Országos Mentőszolgálat szakemberei segítenek.

    Maga a vizsgálat vérvételből, valamint száj- és orrgaratból pálcikával vett mintavételből áll. A kérdőíves felmérés telefonon keresztül történik, online módon is kitölthető, de a szűrővizsgálat során is elvégezhető. Közel 10 mobil teammel dolgozunk a két régióban együttműködve a helyi egészségügyi intézmények munkatársaival.

    Mi lesz az időbeli lefutása a kutatásnak?

    Kettő hét áll rendelkezésre a kutatás elvégzésére, az első értesítéseket május elsején kézhez kapják a kiválasztottak. A PTE munkatársai Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Vas megyében végeznek szűrővizsgálatokat.

    Nagyon fontos a minél nagyobb arányú részvétel a meghívott személyek részéről.

    (univpecs.hu)

    Ajánlott cikkek a koronavírus-járványról

    Módosítva: 2020.04.30 16:33, Megjelenés: 2020.04.30 16:33
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Koronavírus - 2316 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 47 krónikus beteg

    2316 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 61 563 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Kásler Miklós bővítette az ellátásba bevont intézmények körét

    Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere bővítette a Covid-ellátásba bevont intézmények körét - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.