• Az egészségügyi képzések és munkalehetőségek súlya is nőtt a munkaerőpiacon

    Szerző: Szlávik Júlia, Jooble

    A COVID-19 az álláskeresésben is érezteti hatását, a szociális és egészségügyi területen dolgozók pedig nem meglepő módon továbbra is keresettek. A Jooble nemzetközi állásgyűjtő portál közzétette 2020 áprilisi adatait az egészségügyi dolgozók munkaerőpiaci helyzetéről.

    Miközben a világ a COVID-19 ellen küzd, a cégek megpróbálnak alkalmazkodni a szigorú szabályokhoz és megkötésekhez, melyeket sok ország bevezetett, és folytatni tevékenységüket. Általában hasonló változások elbocsátásokhoz, szabadságolásokhoz, fizetéscsökkenéshez vezetnek, és minél szigorúbb a karantén, annál magasabb a munkanélküliség. Talán az egyetlen kivétel az egészségügy.

    Holott az egészségügyben nincsenek leépítések, itt más, fontos feladatok és kihívások állnak a dolgozók előtt. A járvánnyal kapcsolatos egészségügyi védekezés fontos része az egészségügyi dolgozók felkészítése a tömeges megbetegedések fázisára és a koronavírusos betegek ellátásához szükséges speciális feladatokra, például a lélegeztetett betegek ellátására. Magyarországonhárom program indult távoktatásban ápolók, orvosok, orvostanhallgatók számára, illetvesegédápolói képzés önkéntesek számára.

    Hirdetés

    2020 áprilisára már több mint 13 ezer regisztráltak a képzésekre és 8 ezren már sikeresen záróvizsgát is tettek. Az orvosi egyetemek pedig a végzős orvostanhallgatók felkészítését végzik.

    Az álláskeresésben is viszonylag stabil az egyészségügyi állások iránti érdeklődés, míg a más állások iránti kereslet csaknem 50%-os csökkenést mutat – derül ki a Jooble állásgyűjtő portál elemzéséből.

    Az aktív álláshirdetések száma (tehát az egy napon feladott hirdetések száma)mindemellett a legtöbb európai országban csökkent. Magyarországon is jelentős csökkenés tapasztalható. Tehát stabil mutatók mellett az egészségügyi állások jelenleg nagyobb piaci szegmenst foglalnak el, mint januárban vagy februárban.

    A karantén még nincs lényeges hatással a különböző szférák munkaerőigényére a munkaadók szemszögéből nézve, emellett viszonylag kevés álláshirdetés van projektvezető, programozó, üzletvezető és könyvelő állásokra. Jelenleg az egészségügyi munkatárs, otthoni ápoló, nővér, ügyfélszolgálati munkatárs, technikai menedzser, sofőr és adminisztratív munkatárs pozíciók keresettek Magyarországonés más országokban.

    2020 február 22 és március 22 között egészségügyi állásokra 26 248 keresés volt, míg március 22 és április 22 között szintén 26 005 keresés.rópai országban csökkent. Magyarországon is jelentős csökkenés tapasztalható. Tehát stabil mutatók mellett az egészségügyi állások jelenleg nagyobb piaci szegmenst foglalnak el, mint januárban vagy februárban.

    Mindenhol a világon a koronavírus járvány legfontosabb kérdése, hogy hogyan tudják kezelni a kórházak az intenzív ellátást igénylő fertőzöttek hirtelen jövő hullámát.  Az egészségügyi dolgozók kulcsfontosságúak ezekben a hetekben, hónapokban.

    Az államizolációs protokollokat vezetettbe, bevonták az orvostanhallgatókat és az orvoskutatókat is az ellátásba, a személyzet rendelkezésre állását maximálták, mindenkit visszahívnak a rendszerbe és eltörölték a szabadságolásokat. Egyúttal döntés született arról is, hogy az elmúlt 3 évben távozó orvosokat visszahívják. Közben folyamatos a szakemberek átképzése a koronavírusos betegek kezelésére a Covid-19 protokollok alapján.

    Közben persze biztosítják a távmunka lehetőségét, ahol lehet, bevezették a telekonzultációt az ambuláns betegek ellátása érdekében.

    Már most egyértelműen látszik, hogy a telemedicina, a fertőzéses gyógyszerfejlesztések és az egészségügyi műszerek fejlesztése hangsúlyt kap a jövőben, csak az a kérdés, hogy mikor és addigra a járvány mekkora része zajlik le. 

    (Szlávik Júlia, Jooble)

    Módosítva: 2020.04.22 18:35, Megjelenés: 2020.04.22 18:35
   • Cikkajánló

    Szájbetegség

    Szájbetegség

    Dr. Lajtos Melinda

    A szájüregi gyulladások hátterében sokszor más megbetegedés is állhat.

    Merevedési probléma

    Merevedési probléma

    Szponzorált tartalom

    A prosztata gyulladásos betegsége is állhat a probléma hátterében.(x)

    718 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt egy idős, krónikus beteg

    718 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 10 909 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 631 fő, 4014-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 6264 fő.

    Merkely: növekedett a vírus terjedésének kockázata

    Növekedett a koronavírus terjedésének kockázata - mondta a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön Budapesten egy szakmai konferencián.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.