Az egészségügyi képzések és munkalehetőségek súlya is nőtt a munkaerőpiacon

Szerző: Szlávik Júlia, Jooble

A COVID-19 az álláskeresésben is érezteti hatását, a szociális és egészségügyi területen dolgozók pedig nem meglepő módon továbbra is keresettek. A Jooble nemzetközi állásgyűjtő portál közzétette 2020 áprilisi adatait az egészségügyi dolgozók munkaerőpiaci helyzetéről.

Miközben a világ a COVID-19 ellen küzd, a cégek megpróbálnak alkalmazkodni a szigorú szabályokhoz és megkötésekhez, melyeket sok ország bevezetett, és folytatni tevékenységüket. Általában hasonló változások elbocsátásokhoz, szabadságolásokhoz, fizetéscsökkenéshez vezetnek, és minél szigorúbb a karantén, annál magasabb a munkanélküliség. Talán az egyetlen kivétel az egészségügy.

Holott az egészségügyben nincsenek leépítések, itt más, fontos feladatok és kihívások állnak a dolgozók előtt. A járvánnyal kapcsolatos egészségügyi védekezés fontos része az egészségügyi dolgozók felkészítése a tömeges megbetegedések fázisára és a koronavírusos betegek ellátásához szükséges speciális feladatokra, például a lélegeztetett betegek ellátására. Magyarországonhárom program indult távoktatásban ápolók, orvosok, orvostanhallgatók számára, illetvesegédápolói képzés önkéntesek számára.

2020 áprilisára már több mint 13 ezer regisztráltak a képzésekre és 8 ezren már sikeresen záróvizsgát is tettek. Az orvosi egyetemek pedig a végzős orvostanhallgatók felkészítését végzik.

Az álláskeresésben is viszonylag stabil az egyészségügyi állások iránti érdeklődés, míg a más állások iránti kereslet csaknem 50%-os csökkenést mutat – derül ki a Jooble állásgyűjtő portál elemzéséből.

Az aktív álláshirdetések száma (tehát az egy napon feladott hirdetések száma)mindemellett a legtöbb európai országban csökkent. Magyarországon is jelentős csökkenés tapasztalható. Tehát stabil mutatók mellett az egészségügyi állások jelenleg nagyobb piaci szegmenst foglalnak el, mint januárban vagy februárban.

A karantén még nincs lényeges hatással a különböző szférák munkaerőigényére a munkaadók szemszögéből nézve, emellett viszonylag kevés álláshirdetés van projektvezető, programozó, üzletvezető és könyvelő állásokra. Jelenleg az egészségügyi munkatárs, otthoni ápoló, nővér, ügyfélszolgálati munkatárs, technikai menedzser, sofőr és adminisztratív munkatárs pozíciók keresettek Magyarországonés más országokban.

2020 február 22 és március 22 között egészségügyi állásokra 26 248 keresés volt, míg március 22 és április 22 között szintén 26 005 keresés.rópai országban csökkent. Magyarországon is jelentős csökkenés tapasztalható. Tehát stabil mutatók mellett az egészségügyi állások jelenleg nagyobb piaci szegmenst foglalnak el, mint januárban vagy februárban.

Mindenhol a világon a koronavírus járvány legfontosabb kérdése, hogy hogyan tudják kezelni a kórházak az intenzív ellátást igénylő fertőzöttek hirtelen jövő hullámát. Az egészségügyi dolgozók kulcsfontosságúak ezekben a hetekben, hónapokban.

Az államizolációs protokollokat vezetettbe, bevonták az orvostanhallgatókat és az orvoskutatókat is az ellátásba, a személyzet rendelkezésre állását maximálták, mindenkit visszahívnak a rendszerbe és eltörölték a szabadságolásokat. Egyúttal döntés született arról is, hogy az elmúlt 3 évben távozó orvosokat visszahívják. Közben folyamatos a szakemberek átképzése a koronavírusos betegek kezelésére a Covid-19 protokollok alapján.

Közben persze biztosítják a távmunka lehetőségét, ahol lehet, bevezették a telekonzultációt az ambuláns betegek ellátása érdekében.

Már most egyértelműen látszik, hogy a telemedicina, a fertőzéses gyógyszerfejlesztések és az egészségügyi műszerek fejlesztése hangsúlyt kap a jövőben, csak az a kérdés, hogy mikor és addigra a járvány mekkora része zajlik le.

(Szlávik Júlia, Jooble)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Urológia Urológia

Szexszel összefüggő húgyúti panaszok? Mit lehet tenni?

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Koronavírus: újabb vakcina kapott...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta szerdán az Európai Unióban az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalat új típusú...

Gyakori kérdések-válaszok a...

2020. december 26-án megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech vakcina. Ezzel a...

Miért veszélyes ennyire a COVID-19?

Az emberiségnek már sokszor kellett különféle vírusok fenyegetésével szembenéznie. Átélt már nem is egy pandémiát - mégse vonul(t) karanténba a...

Meddig tart a COVID-19 elleni...

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem...

Az egészséges fiatalnál is hetekbe...

A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.