• Müller Cecíla: május elejére talán tetőzik a járvány

    Szerző: portfolio.hu/koronavirus.gov.hu

    Az a május 3-i dátum, amit tegnap először mondott be nyilvánosan a koronavírus-járvány lehetséges tetőzési dátumaként Orbán Viktor kormányfő, már régóta ismert volt a számunkra, a modellszámítások eredménye, és mivel a vírus elsősorban zárt közösségekben terjed, ezért nem kockázatos megrendezni az érettségit május 4-től - mondta el az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.

    Hány mentő jár naponta tesztelni országosan?

    55 gépkocsi áll a mentők rendelkezésre, hogy elvégezzék azokat a mintavételeket, amiket a háziorvosok és az idősek otthonából kérnek. Ez a géppark egy többletkapacitás, nem a mentésből kerültek kivonásra.

    A BME-n is már vannak új lélegeztetőgép előállítására vonatkozó fejlesztések

    Mára 19 olyan idősotthonról tudnak, ahol felütötte a fejét a vírus, 8 ebből budapesti székhelyű, a továbbiak pedig: Tököl, Sződliget, Borsodnádasd, Nagymágocs, Mezőszilas, Győr, Töltéstaba, Csákánydoroszló, Bodajk, Dabas, Seregélyes. Így tehát 8 budapesti helyszín mellett 11 vidéki helyszínen vannak egyelőre igazolt koronavírusos betegek. Jelzések szerint több helyen csupán 1-1 ápoló betegségéről van szó jelen tudásunk szerint.

    Hirdetés

    A légkondi terjesztheti a vírust?

    Nem kizárt, de nem is jellemző terjedési mód - mondta el Müller Cecília. Kórházakban nem javasolt ennek a használata, a magánszemélyeknél, autóban, lakásban javasolt ezek kitisztítása.

    Mit tehet az, aki idős rokonával él együtt?

    Javasolt az, hogy aki közlekedik az utcán, vásárol a család számára, az a hazaérkezéskor rögtön mosson kezet, majd cserélje le a ruháit és ha lehet, külön szobában tartózkodjanak. Ilyenkor még otthon is javasolt a maszk viselése.

    Terjedhet-e a vírus ivóvízzel?

    A kérdésre Müller Cecília elmondta, hogy jellemzően a vízzel ez a vírus nem terjed, ha bele is kerülne, akkor is nagy mértékben felhígul. Szennyvízben már mutatták ki a vírust.

    Folyamatosan képzik az egészségügyi dolgozókat

    1600 önkéntes egészségügyi dolgozó jelentkezett munkára, 267-el közülük már szerződést is kötöttek. 13 393 regisztrált egészségügyi dolgozó kezdett új képzést a koronavírus járvány miatt. 2822 orvos 8803 ápoló és 659 önkéntesnél már folyamatban vannak a tanulmányok.

    Még nem kifelé megyünk a járványból

    Müller Cecília elmondta, hogy:

    • A korábbi becslések és számítások alapján a május 3-i dátum az, amikor talán a csúcsra fut a járvány. Ekkor ugyanannyi új esetszámot diagnosztizálhatunk napokig, de ezt előre nem lehet megmondani pontosan. Ez azért fontos, mert erre készül fel az egészségügy.
    • 1984 fertőzöttet tartanak számon, az elhunytak száma 10 fővel emelkedett, így jelenleg 199 fő hunyt el a koronavírus járványban, ők továbbra is jellemzően idős, valamilyen betegségben szenvedtek. Jelenleg 811 főt ápolnak kórházban és 60-an vannak lélegeztető gépen. Immáron 48 047 azon labortesztek száma, amelyeket a kijelölt laboratóriumok végeztek.
    • A Pesti úti idősek otthonában 223 fertőzöttet tartanak számon, melyből a 19 dolgozó, a lakók közül 23-an hunytak el, de most is folyamatban vannak a tesztelések.

    Budapesten betartja a lakosság a kijárási korlátozást

    Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 750 esetben rendeltek el házi karantént, így összesen 11 240-re emelkedett ez a szám. 252 576 rendőrségi ellenőrzést hajtottak végre. 3945 szabálysértés ügyében kellett intézkednie a rendőrségnek a hétvégén. Országosan nőttek a szabálysértések, 1738 volt ezeknek a száma, de Budapesten nem tapasztalnak nagyobb szabályszegéseket, a fővárosban jobban betartották a kijárási korlátozásokat a lakosok.

    Két teherszállító repülő Sanghajból és Szöulból tegnap mintegy 22 ezer kilogrammnyi védőeszközt szállított Budapestre.

    Már 23-ra emelkedett a Pesti úti idősotthon elhunytjainak száma, a vizsgálat még zajlik

    Eddig már 223 igazolt koronavírus-fertőzött gondozott, 19 fertőzött dolgozó és 23 elhunyt a Pesti úti idősotthonban. A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott intézmény gyakorlatilag gócponttá vált, tömeges a fertőzés a gondozottak között. Az országos tisztifőorvos utasítására az otthonban maradt 267 lakó és 40 dolgozó második körös mintavétele is megtörtént vasárnap, a laboreredmények várhatóan keddre lesznek véglegesek.

    Az idősotthonban történtek miatt még zajlik az országos tisztifőorvos által elrendelt vizsgálat. Dr. Müller Cecília hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, az már az eddig bekért dokumentáció alapján is látszik, hogy legalább egy hétig nem volt jelen orvos a gondozottak mellett, de még sok a megválaszolatlan kérdés.  Mindeközben úgy tudni, hogy már március közepén voltak megbetegedések az idősotthonban.

    (portfolio.hu, koronavirus.gov.hu)

    Ajánlott tudnivalók a koronavírus-járványról

     

    Módosítva: 2020.04.20 13:03, Megjelenés: 2020.04.20 13:03
   • Cikkajánló

    SARS-CoV-2 koronavírus

    SARS-CoV-2 koronavírus

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az új típusú koronavírus képes terjedni a levegőben is, ezt bizonyítékok támasztják alá.

    Hőség és terhesség

    Hőség és terhesség

    Balogh Mária, újságíró

    Milyen kihívásokkal kell szembenézniük a kismamáknak nyáron? Hasznos tanácsok.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    56 ezer főre becsülhető az új koronavírus-fertőzésen átesettek száma Magyarországon az országos szűrés végéig

    Mindössze három főnek lett pozitív a PCR-tesztje a mintegy 10 500-ból a 2020. május 1-16. között végzett, a Semmelweis Egyetem vezetésével megvalósult országos, reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat keretében. Emellett hetven főnél mutatta a vérvizsgálat azt, hogy átesett a COVID-19 betegségen.

    2 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Mindössze 2 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4157 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

    Mit tegyünk, ha a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyású nálunk?

    Szakértők szerint az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedés otthoni kezelése hasonló ahhoz, ahogy influenza esetén kezelnénk magunkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.