• Koronavírus: összefoglaló a csütörtöki sajtótájékoztatóról

    Szerző: portfolio.hu

    Az operatív törzs mai tájékoztatóján az alábbi fontosabb adatok és információk hangzottak el, melyet a portfolio.hu összesített.

    A házi karanténok száma csökken

    12737 elrendelt házi karantén van jelenleg érvényben, ezeknek száma folyamatosan csökken - mondta el Kiss Róbert.

    A határforgalom kapcsán elmondta, hogy Hegyeshalomnál van kisebb várakozási idő.

    Folyamatosan nő a labortesztek száma

    1652 fertőzöttet tartanak nyilván, az elmúlt 24 órában is nőtt az elhunytak száma – mondta el Müller Cecília. Ugyanakkor 199 gyógyultat tartanak nyilván.

    Folyamatosan nő a labortesztek száma, már 38 489 tesztet végeztek el laboratóriumokban Magyarországon.

    Sokan vészelik át otthon a koronavírust, mert esetükben nincs olyan erős tünet, amely indokolttá tenné a kórházi ellátást.

    Hirdetés

    Korcsoportos eloszlást is ismertettek

    A korcsoporti eloszlást nézve elmondta Müller Cecília, hogy az időskori korosztály érintettsége a legkiemelkedőbb. A fertőzöttek 35%-a 70 évnél idősebb, ezen belül súlyozottan érintettek a 80 év felettiek. Ezen felül a fertőzöttek

    • 30%-a 50-69 év közötti,
    • 23% 30-49 év közötti,
    • 10% 15-19 év közötti, és
    • 2% 14 év alatti.

    7 koronavírusos gyermek van kórházban

    Sokan vannak már kórházban, 722 felnőttet ápolnak kórházakban, továbbá 7 gyermeket is. 60-an vannak lélegeztetőgépen - mondta el a tisztifőorvos.

    Az elmúlt napok arról tanúskodnak, hogy amennyiben nincsenek nagyobb gócok, akkor a fertőzés terjedése egyelőre egyenletes, de folyamatosan növekvő trendet mutat.

    11 idősotthonban már sok a koronavírusos beteg

    Az idősotthonokban tegnap már elkezdték az országos teszteléseket, országszerte járványos mértékben 11 otthon érintett, nagy számú megbetegedések 2 otthonban vannak, a pesti és rózsa úti otthonokban.

    Alap esetben egy pozitív koronavírusos eset otthon maradhat, ha jó közérzettel bír valaki, ugyanez igaz az idősek otthonában élőkre is. Amennyiben kórházba kerül, akkor nyilvánítják gyógyultnak, amennyiben két, egymástól 48 órás különbséggel elvégzett teszt eredménye negatív. ez esetben az idős gyógyult beteg visszamehet az idősek otthonába.

    Előfordulhat, hogy szükség van a kórházi ágyakra, így azokat elbocsáthatják a kórházból, akik jól érzik már magukat és nincs szükségük kórházi ápolásra, annak ellenére is, ha egyébként még mindig pozitív a tesztje.De ekkor a 14 napos elkülönítést továbbra is be kell tartani.

    A fertőződés lehetősége minden korosztályban adott

    Müller Cecília szerint nem jellemző, hogy egészséges és jó kondiban lévő középkorú embert súlyosan érintene a koronavírus, a járvány kitörése óta azt látjuk, hogy jellemzően az idősebb korosztályban súlyosabb a lefolyás, de a fertőződés lehetősége minden korosztályban adott - mondta.

    Mennyi a maximális ideje a betegségnek?

    Az átlagos lappangási idő 5-6 nap, a maximális betegségi idő a WHO szerint a tünetek megjelenése előtt 2 naptól 12 nap, ezért használják világszinten a 14 napos karantént - mondta Müller.

    Mi lesz a család többi tagjával, ha van koronavírusos beteg otthon?

    Egy kategóriának veszik az egy háztartásban élőket, kivéve akkor, ha fizikailag valóban teljesen el tudják különíteni a koronavírusos beteget otthon, ekkor a család többi tagját semmilyen korlát nem kötelezi.

    Miért van ilyen alacsony esetszám Magyarországon?

    Müller szerint az alacsony magyar fertőzöttszám jelentheti azt, hogy sikerült nagyon hamar felismerni a betegséget és időben lépni, jelentheti azt is, hogy mindenki felelős magatartást tanúsít, és nem ad esélyt a vírus terjedésének azzal, hogy otthon marad. Emellett az is lehet, hogy a járványügyi szakembereknek sikerült a járványgörbét laposan tartani.

    Hajléktalanszállón is megjelent a koronavírus

    Tegnapi adat szerint a mentőszolgálat munkatársai egy hajléktalanotthonból egy embert kórházba szállítottak, mivel koronavírusos tüneteket mutatott. A kontaktuskutatás eredményeképp 3 személy azonosítottak be, kettővel szemben már megkezdték a kórházi intézkedéseket.

    A főváros intézkedett a fertőtlenítésről, a hajléktalanszálló elmondása szerint tömegesen jelentek meg április 14-én náluk, ezért fordulhatott elő, hogy bejutott az intézménye egy koronavírusos hajléktalan.

    (portfolio.hu)

    Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus-járvány idejére

    Módosítva: 2020.04.16 14:17, Megjelenés: 2020.04.16 14:17
   • Cikkajánló

    Szájbetegség

    Szájbetegség

    Dr. Lajtos Melinda

    A szájüregi gyulladások hátterében sokszor más megbetegedés is állhat.

    Merevedési probléma

    Merevedési probléma

    Szponzorált tartalom

    A prosztata gyulladásos betegsége is állhat a probléma hátterében.(x)

    Koronavírus: hamarosan újabb szigorításokra lehet szükség

    A fiatalok kevésbé fegyelmezettek, körükben most gyorsan terjed az új típusú koronavírus - mondta Szlávik János infektológus főorvos - adta hírül a portfolio.hu. Hozzátette: szerencsére közülük kevesen mutatnak súlyos tüneteket, viszont abból a szempontból veszélyes a dolog, hogy másokat is gyanútlanul megfertőzhetnek.

    Felfüggesztették az egyik vakcina tesztelését

    Felfüggesztették biztonsági megfontolásokból az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinájának tesztelését, miután az egyik tesztalanynál feltételezhetően súlyos egészségügyi probléma lépett fel - adta hírül a portfolio.hu.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.