Folytatódott Geréb Ágnes pere

Szerző: Független Hírügynökség

Folytatódott a Pesti Központi Kerületi Bíróságon Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász és három segítőjének pere, akiket az ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádol. Mind a négyen ártatlanságukat hangsúlyozták.

Geréb Ágnes kijelentette: "az otthonszülés feltartóztathatatlan igénye a nőknek". Mivel a per három vádlottjának ügyvédje annak idején megbetegedett, most csütörtökön került sor a formailag július 9-én megkezdett perben az első érdemi tárgyalási napra.

Geréb Ágnes 2003 karácsonyán ikerszülést vezetett egy szülésznő, egy pszichiáternő és egy orvosnő közreműködésével egy lakásban. A pszichiáternő és az orvosnő úgynevezett asszonytársi segítőként működött közre. Az első gyermek rendben világrajött. A második újszülöttnek azonban olyan gyenge volt a szívhangja, hogy édesanyjának a szülést gyorsító injekciót adtak. A kisfiú percek múlva megszületett, de nem lélegzett. Az azonnal kihívott mentők megérkezéséig - nagyjából 12 percig - oxigénhiányos állapotban volt és bár a légzése beindult, maradandó agykárosodást szenvedett és fél évvel később meghalt.

Készül az új szakmai protokoll

A csütörtöki tárgyaláson Geréb Ágnes azt mondta, ami 2003 decemberében történt az egyik újszülöttel, az nem függ össze az ikerszülés kockázataival. Hozzátette, ha az otthoni ikerszülés olyan veszedelmes lenne, akkor a tragikus agykárosodás után alig egy hónappal nem vállalta volna a saját iker unokái születésének otthoni levezetését.

Geréb Ágnes hangsúlyozta, hogy az otthonszülés híveinek bevonásával már készül az új szakmai protokoll. Kiemelte, sohasem szorgalmazták senkinél az otthonszülést, azt csak mint alternatívát vetették fel. Részletesen beszélt arról, hogy mindig milyen tapintatosan jártak el, például az orvosi műszereket egy-egy szülésnél letakarva készítették elő, nehogy negatív hatással legyen a látványuk a szülő nőre.

A tárgyalás november 27-én tanúk meghallgatásával folytatódik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

NSAID NSAID

Mikor alkalmazhatóak a nemszteroid gyulladáscsökkentők, és mikor nem?

Mortons neuroma Mortons neuroma

Egészségtelen lábbelik viselése is okozhatja. Milyen tünetei lehetnek?

Emberéleteket és ezermilliárdokat...

A COVID-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi...

Viszlát járvány vagy nincs menekvés...

Nem tűnt el, de már látjuk a fényt a koronavírus alagútja végén. Mégsem tehetünk úgy, mintha nem forgatta volna fel az életünket, és állítólag...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.