• Folytatódott Geréb Ágnes pere

    Szerző: Független Hírügynökség

    Folytatódott a Pesti Központi Kerületi Bíróságon Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász és három segítőjének pere, akiket az ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádol. Mind a négyen ártatlanságukat hangsúlyozták.

    Geréb Ágnes kijelentette: "az otthonszülés feltartóztathatatlan igénye a nőknek". Mivel a per három vádlottjának ügyvédje annak idején megbetegedett, most csütörtökön került sor a formailag július 9-én megkezdett perben az első érdemi tárgyalási napra.

    Hirdetés

    Geréb Ágnes 2003 karácsonyán ikerszülést vezetett egy szülésznő, egy pszichiáternő és egy orvosnő közreműködésével egy lakásban. A pszichiáternő és az orvosnő úgynevezett asszonytársi segítőként működött közre. Az első gyermek rendben világrajött. A második újszülöttnek azonban olyan gyenge volt a szívhangja, hogy édesanyjának a szülést gyorsító injekciót adtak. A kisfiú percek múlva megszületett, de nem lélegzett. Az azonnal kihívott mentők megérkezéséig - nagyjából 12 percig - oxigénhiányos állapotban volt és bár a légzése beindult, maradandó agykárosodást szenvedett és fél évvel később meghalt.

    Készül az új szakmai protokoll

    A csütörtöki tárgyaláson Geréb Ágnes azt mondta, ami 2003 decemberében történt az egyik újszülöttel, az nem függ össze az ikerszülés kockázataival. Hozzátette, ha az otthoni ikerszülés olyan veszedelmes lenne, akkor a tragikus agykárosodás után alig egy hónappal nem vállalta volna a saját iker unokái születésének otthoni levezetését.

      Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
    Geréb Ágnes hangsúlyozta, hogy az otthonszülés híveinek bevonásával már készül az új szakmai protokoll. Kiemelte, sohasem szorgalmazták senkinél az otthonszülést, azt csak mint alternatívát vetették fel. Részletesen beszélt arról, hogy mindig milyen tapintatosan jártak el, például az orvosi műszereket egy-egy szülésnél letakarva készítették elő, nehogy negatív hatással legyen a látványuk a szülő nőre.

    A tárgyalás november 27-én tanúk meghallgatásával folytatódik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.10.16 19:09
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Geréb Ágnes: Döntött a Bíróság

    Két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától Geréb Ágnest csütörtökön első fokon a Fővárosi Bíróság (FB).

    Geréb-per: Szakszerűtlen fogás okozta a magzat halálát?

    Szakszerűtlen eljárás okozta a magzat halálát a Geréb Ágnes, jelenleg felfüggesztett szülész-nőgyógyász szakorvos által 2007 szeptemberében levezetett otthon szüléskor - értett egyet az ügyben felkért mindhárom szakértő, akik csütörtökön ismertették szakvéleményüket a Fővárosi Bíróságon zajló elsőfokú tárgyaláson.

    Geréb Ágnes őrizetben - Majdnem meghalt egy csecsemő

    Őrizetbe vette Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt az éjszaka a rendőrség, miután egy újszülöttet a mentőknek kellett újraéleszteniük a XII. kerületben egy magánintézményben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese szerdán az MTI-vel.

    Otthonszülés - Oxigénhiányos csecsemő

    Feljelentés-kiegészítést rendel el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) annak vizsgálatára: terhel-e valakit büntetőjogi felelősség egy otthonszülés során kialakult életveszélyes állapot miatt. Az MTI úgy tudja, az otthonszülésnél Geréb Ágnes otthonszülést pártoló orvos is jelen volt.

    Súlyosabb lehet a vád Geréb Ágnes ellen

    Súlyosabb lehet a vád a Geréb Ágnes elleni büntetőügyben, ezért a Pesti Központi Kerületi Bíróság az ügyet átteszi a Fővárosi Bíróságra. A Napvilág Születésház pénteki közlése szerint a vádat gondatlan veszélyeztetésről feltehetően gondatlanságból elkövetett emberölésre változtatnák.

    Vádat emeltek Geréb Ágnes ellen

    Vádat emelt az ügyészség Geréb Ágnes ellen, aki még 2007-ben egy tragikus otthonszülést vezetett le Budapesten - közölte csütörtökön a Fővárosi Főügyészség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.