Műszívet kapott egy kislány

Szerző: Független Hírügynökség

Először kapott műszívet kisgyerek Magyarországon. A rendkívüli műtétet még két hete végezték el, de csak most számolt be róla az Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója.

A beavatkozásra azért volt szükség, mert a szívizombetegségben szenvedő két és fél éves kislány keringését gyógyszerekkel már nem tudták fenntartani. Mirjam a műtét óta jól van, de a műszív csak átmeneti megoldás addig, amíg találnak donort.

Idehaza ez volt a második műszív-beültetés. Egy férfi még februárban esett át az operáción, de ő később meghalt. A gyerekek közül a két és féléves Mirjam az első, aki műszívet kapott. Ötórás volt a műtét, szövődmények nem alakultak ki a gyermeknél. Ez azonban csak átmeneti megoldás. A műszívvel körülbelül fél évig lehet segíteni a keringést. Addig kell donort találni.

Az orvosok szerint az a probléma, hogy itthon hét hónapja nem ajánlottak fel semmilyen szervet gyermekeknek. Most 20-an várnak új szívre Magyarországon, Mirjamon kívül még egy kisgyerek van a listán.

Szívátültetést gyerekeknél még csak egy éve végeznek Magyarországon. Eddig ketten kaptak új szívet.

(Független Hírügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

COVID-19 elleni oltás után lehet...

Az egyszerre beadott vakcinák nem befolyásolják a kialakuló immunválaszokat. A kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Kit kell oltani influenza ellen? -...

A kiemelt kockázati csoportokba tartozókat mindenképpen be kellene oltani? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember válaszol.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.