A koronavírus-betegek kezelésénél hatásos gyógyszer is érkezett hazánkba

Koronavírus Sajtóközpont
megjelent:

Az egészségügyi védőeszközök mellett a hétvégén gyógyszer is érkezett Kínából. Összesen négy ország, köztük Magyarország kapott vásárlási lehetőséget a favipiravir nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer vásárlására, amely a kínai és japán adatok alapján jelentősen csökkenti a koronavírus-betegség időtartamát, javítja a vírus által megtámadott tüdő állapotát.

Kínában az orvosságot enyhe és közepes tüneteket mutató betegeknek javasolták, de egyes doktorok súlyosan állapotban lévő betegeknél is alkalmazzák. A kínai közlés alapján a gyógyszer használata mellett a betegek átlagosan négy napig voltak pozitívak, míg nélküle 11 napig. A gyógyszer használata mellett 91 százalékuknál javult a tüdő állapota, nélküle csak 62 százaléknál. A favipiravir használata mellett átlag 4,2 nap helyett 2,5 nap alatt múlt el a láz.

A hétvégén 400 ezer ilyen tabletta érkezett Magyarországra

A gyógyszer hazai engedélyezése folyamatban van. A gyógyszer alkamazásáról a kezelőorvosok döntenek.

Az összes jelenleg Covid-fertőzésben adott kezelésre, így erre is elmondható azonban, hogy ha rendelkezik is törzskönyvvel, az egyik szer esetében sem magára a Covid-fertőzésre vonatkozik, hisz az idő rövidsége miatt ez egyelőre nem lehetséges. A törzskönyv tehát a korábban vizsgált indikációkra (malária, reuma, influenza, stb.) vonatkozik. Éppen ezért minden esetben, amikor a magyar orvosok egy adott készítményt, amelyre nézve kedvező adatok állnak rendelkezésre, Covid-fertőzés kezelésére kívánnak alkalmazni, ún. indikáción túli kezelést valósítanak meg.

Ennek hazánkban szigorú szabályai vannak, melyekre nézve a jelenlegi veszélyhelyzetben egyszerűsített eljárásrend van érvényben. Eszerint a Covid-fertőzés kezelésére adott készítmények esetén nincs szükség betegenként engedélyt kérni az OGYÉI-től, hanem csak az első kezeléskor kell azt megtenni, majd 90 nappal a járvány elmúltával minden kezelőorvosnak összefoglaló jelentést kell készítenie a hatóság számára.

(Koronavírus Sajtóközpont)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.