• Koronavírus: az Alkaloida szerint már gyártásra kész a gyógyszer

    Szerző: WEBBeteg.hu

    Az Alkaloida Zrt. készítené Tiszavasváriban a koronavírus tüneteit enyhítő hid­roxi-klorokin-szulfát hatóanyagtartalmú gyógyszert, amint meglesz az ehhez szükséges engedély - nyilatkozta a Világgazdaságnak Pallos László, a cég beszerzési igazgatója. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még óvatosságra int.

    Az Alkaloida a hidroxi-klorokin-szulfát egyik legnagyobb exportőre, mostanra pedig a hatóanyag mellett felkészültek a végtermék, a tabletta előállítására is. A Hydroxychloroquine 200 milligrammos tablettát már törzskönyvezték az Egyesült Államokban.

    A klorokin és a hidroxi-klorokin a malária és bizonyos autoimmun betegségek kezelésére szolgáló hatóanyag, az elmúlt hetekben merült fel, hogy alkalmas lehet a COVID-19 megbetegedések tüneteinek enyhítésére is. Az Európiai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency, EMA) azonban még az április elsején kiadott állásfoglalásában visszafogottan nyilatkozott.

    Hirdetés

    Az EMA is támogatja a hatóanyagok klinikai tesztelését, azonban tájékoztatásuk szerint még nem preferálja annak általános felhasználását koronavírusos esetekben. Mindazonáltal azt javasolja  az orvosoknak, hogy az országos gyógyszerhatóságok döntése, protokollja alapján lehetséges annak alkalmazása.

    Tudni kell, hogy a gyógyszerészeti hatóságok óvatosságának van alapja. Minden gyógyszert csak annak a betegségnek a kezelésére lehet alkalmazni, amelyre engedélyezték. Ennek oka, hogy azon a területen folytatták le a klinikai teszteket, vizsgálták a rövid- és hosszútávú hatásokat, mellékhatásokat. Az ún. indikáción túli kiterjesztés (amikor az engedélyezettől eltérő betegség esetén használják) számos kockázatot rejethet magában. Nem biztos, hogy a malária kezelése esetén jelentkező mellékhatások lépnek fel vírusok, pl. az új típusú koronavírus esetében is, vagy hogy egyáltalán hatásos-e, és ha igen, milyen eredménnyel, milyen időtartamban. Az engedélyezéshez a gyógyszerkölcsönhatás vizsgálata is szükséges, azaz teszteket kell folytatni arra vonatkozóan, hogy más, jelen esetben a koronavírus terápiája során használt gyógyszerekkel együtt nem lépnek-e fel nem kívánt hatások.

    Számításba kell venni azt is, hogy a Hydroxychloroquine nem csodaszer. Jelenlegi ismereteink szerint alapvetően a koronavírusos megbetgedések tüneteit enyhíti, kiegészítő kezelésként számolnak vele a szakemberek, de nem várható tőle a teljes gyógyulás elérése, a fertőzés terjedésének megakadályozása vagy a járvány megfékezése.

    Bővebben A hidroxi-klorikinról és más, vizsgálati stádiumban lévő hatóanyagokról

    Minden fél azon dolgozik, hogy elérhető legyen a gyógyszer

    A szükséges gyógyszerbiztonsági intézkedések lefolytatása mellett azonban a magyar gyógyszer mindenképp ígéretesnek tűnik a betegség tüneteinek enyhítésében. Az Alkaloida és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) együtt dolgozik azon, hogy a gyógyszer minél hamarabb megkapja a magyarországi forgalmazási engedélyt.

    A hatóanyag kivitelét még márciusban hat hónapra megtiltotta a kormány, annak érdekében, hogy elsősorban a magyarországi betegeket lehessen ellátni, csak utána másokat.

    Az Alkaloidánál lévő hatóanyag-mennyiségből Pallos László közlése szerint összesen mintegy 20 millió 200 milligrammos tabletta készülhet, ennyi több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég. A társaság napi körülbelül 900 ezer tablettát tud gyártani, egy ember kiegészítő kezeléséhez pedig nagyjából 50 tablettára van szükség.

    Amennyiben a gyógyszer megkapja a szükséges engedélyeket (várhatóan rövid időn belül), várhatóan első körben csak kórházi terápiára alkalmaznák súlyos betegeknél, otthon szedése felügyelet nélkül veszélyes és tilos.

    Fontos tudnivalók a koronavírusról

    WEBBeteg logó

    WEBBeteg.hu
    Felhasznált források: vg.hu, ema.europa.eu
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász

    Módosítva: 2020.04.03 11:06, Megjelenés: 2020.04.03 11:06
   • Cikkajánló

    Száraz szem

    Száraz szem

    Dr. Cserháti Zoltán

    A száraz szem okai és hajlamosító tényezői. Mire figyeljünk?

    Elalvást segítő tippek

    Elalvást segítő tippek

    Szponzorált tartalom

    4+1 jó tanács, hogyan aludjunk jól és pihentetően home office idején. (x)

    Koronavírus - Brazíliában nagyon gyorsan terjed a kór

    A világban 5 millió 810 ezer 331-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 360 332, a gyógyultaké pedig 2 millió 416 ezer 528-ra emelkedett a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint.

    3841 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

    Újabb 25 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3841 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 krónikus beteg.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.