Koronavírus: az Alkaloida szerint már gyártásra kész a gyógyszer

Szerző: WEBBeteg.hu

Az Alkaloida Zrt. készítené Tiszavasváriban a koronavírus tüneteit enyhítő hid­roxi-klorokin-szulfát hatóanyagtartalmú gyógyszert, amint meglesz az ehhez szükséges engedély - nyilatkozta a Világgazdaságnak Pallos László, a cég beszerzési igazgatója. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még óvatosságra int.

Az Alkaloida a hidroxi-klorokin-szulfát egyik legnagyobb exportőre, mostanra pedig a hatóanyag mellett felkészültek a végtermék, a tabletta előállítására is. A Hydroxychloroquine 200 milligrammos tablettát már törzskönyvezték az Egyesült Államokban.

A klorokin és a hidroxi-klorokin a malária és bizonyos autoimmun betegségek kezelésére szolgáló hatóanyag, az elmúlt hetekben merült fel, hogy alkalmas lehet a COVID-19 megbetegedések tüneteinek enyhítésére is. Az Európiai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency, EMA) azonban még az április elsején kiadott állásfoglalásában visszafogottan nyilatkozott.

Az EMA is támogatja a hatóanyagok klinikai tesztelését, azonban tájékoztatásuk szerint még nem preferálja annak általános felhasználását koronavírusos esetekben. Mindazonáltal azt javasolja az orvosoknak, hogy az országos gyógyszerhatóságok döntése, protokollja alapján lehetséges annak alkalmazása.

Tudni kell, hogy a gyógyszerészeti hatóságok óvatosságának van alapja. Minden gyógyszert csak annak a betegségnek a kezelésére lehet alkalmazni, amelyre engedélyezték. Ennek oka, hogy azon a területen folytatták le a klinikai teszteket, vizsgálták a rövid- és hosszútávú hatásokat, mellékhatásokat. Az ún. indikáción túli kiterjesztés (amikor az engedélyezettől eltérő betegség esetén használják) számos kockázatot rejethet magában. Nem biztos, hogy a malária kezelése esetén jelentkező mellékhatások lépnek fel vírusok, pl. az új típusú koronavírus esetében is, vagy hogy egyáltalán hatásos-e, és ha igen, milyen eredménnyel, milyen időtartamban. Az engedélyezéshez a gyógyszerkölcsönhatás vizsgálata is szükséges, azaz teszteket kell folytatni arra vonatkozóan, hogy más, jelen esetben a koronavírus terápiája során használt gyógyszerekkel együtt nem lépnek-e fel nem kívánt hatások.

Számításba kell venni azt is, hogy a Hydroxychloroquine nem csodaszer. Jelenlegi ismereteink szerint alapvetően a koronavírusos megbetgedések tüneteit enyhíti, kiegészítő kezelésként számolnak vele a szakemberek, de nem várható tőle a teljes gyógyulás elérése, a fertőzés terjedésének megakadályozása vagy a járvány megfékezése.

Bővebben A hidroxi-klorikinról és más, vizsgálati stádiumban lévő hatóanyagokról

Minden fél azon dolgozik, hogy elérhető legyen a gyógyszer

A szükséges gyógyszerbiztonsági intézkedések lefolytatása mellett azonban a magyar gyógyszer mindenképp ígéretesnek tűnik a betegség tüneteinek enyhítésében. Az Alkaloida és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) együtt dolgozik azon, hogy a gyógyszer minél hamarabb megkapja a magyarországi forgalmazási engedélyt.

A hatóanyag kivitelét még márciusban hat hónapra megtiltotta a kormány, annak érdekében, hogy elsősorban a magyarországi betegeket lehessen ellátni, csak utána másokat.

Az Alkaloidánál lévő hatóanyag-mennyiségből Pallos László közlése szerint összesen mintegy 20 millió 200 milligrammos tabletta készülhet, ennyi több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég. A társaság napi körülbelül 900 ezer tablettát tud gyártani, egy ember kiegészítő kezeléséhez pedig nagyjából 50 tablettára van szükség.

Amennyiben a gyógyszer megkapja a szükséges engedélyeket (várhatóan rövid időn belül), várhatóan első körben csak kórházi terápiára alkalmaznák súlyos betegeknél, otthon szedése felügyelet nélkül veszélyes és tilos.

Fontos tudnivalók a koronavírusról

WEBBeteg logó

WEBBeteg.hu
Felhasznált források: vg.hu, ema.europa.eu
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Korai menopauza Korai menopauza

Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Koronavírus - BioNTech-vezér: az...

A BioNTech gyógyszeripari vállalat vezetője szerint az új vakcinák már nyárra sokkal jobb járványhelyzetet teremthetnek, jövő télre pedig teljesen...

Tisztifőorvos: gyakorlatilag minden...

A magyarországi települések 85 százalékában találtak koronavírussal fertőzött személyt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az országban mindenhol...

Miért veszélyes ennyire a COVID-19?

Az emberiségnek már sokszor kellett különféle vírusok fenyegetésével szembenéznie. Átélt már nem is egy pandémiát - mégse vonul(t) karanténba a...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Meddig tart a COVID-19 elleni...

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem...

Ezektől a hatóanyagoktól várják a...

Számos hatóanyagot vizsgálnak jelenleg a COVID-19 antivirális kezelését illetően, klinikai tanulmányok keretein belül. A folyamatban levő nemzetközi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.