• Müller Cecília: Nincs az a teszt, ami meggátolná a járvány terjedését

    Szerző: hvg.hu

    Elmondta, még mindig a csoportos betegségek fázisában vagyunk: az ország egész területén egyenletesen oszlik el a fertőzöttek száma. Földrajzi gócpontok nincsenek, mondta, a kijárási korlátozások pedig meghozzák a hozzájuk fűzött reményeket.

    Sok teszt “kering a világban”, mondta, de ezek jelentős része nem bevizsgált, korlátozottan alkalmasak a felmerülő kérdések megválaszolására. Amit Magyarországon használnak, azok a vírus kimutatását célozzák, de ehhez az kell, hogy az orrban és a garatban legyen megfelelő számú sejt, amik már fertőzöttek. De nem tudunk prognózisokat felállítani – mondta.

    Vagyis: a tesztek csak pillanatnyi állapotot mutatnak, azt nem lehet megmondani, a következő napon milyen helyzet alakul ki a fertőzött szervezetében. Olyat ne várjunk ezektől a tesztektől, amire nem alkalmasak – szögezte le.

    Hirdetés

    A tesztek végzése orvosszakmai kérdés

    Nincs az a teszt, ami meggátolná a járvány terjedését vagy korlátozná azt – folytatta. A tesztek elvégzésének kérdése, ennek eldöntése pedig orvosszakmai kérdés.

    Müller Cecília tájékoztatásában ismét adott gyakorlati tanácsokat is:

    • látogatás helyett hívjuk fel családtagjainkat, beszélgessünk idős hozzátartozóinkkal,
    • készítsünk bevásárló listát, bolyongás helyett céltudatosan cselekedjünk,
    • csomagolt termékeket vegyünk,
    • ha valami mégsem csomagolt, csipesszel, zacskóval vegyük le,
    • figyeljünk a lejárati időre,
    • ha lehet, kártyával fizessünk, óvjuk a pénztárosokat,
    • hazaérkezés után az első: kézmosás,
    • majd: fertőtlenítsük a bevásárló szatyrot, figyeljünk a higiéniára is.

    Kiss Róbert rendőr pedig azt mondta: a törzs minden nap ülésezik, ahol eldöntötték, hazánk csatlakozik ahhoz az uniós kezdeményezéshez, ahol a védekezéshez szükséges eszközöket felhalmozzák és tárolják, és ahová igényeket lehet benyújtani, ha egy tagállamnak szüksége van valamire. Elmondta azt is, hogy a kijárási korlátozással kapcsolatban eddig 739 rendőri intézkedés történt. 15 alkalommal történt helyszíni, és 79 szabálysértési feljelentést is megtettek a rendőrök.

    Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

    A teljes cikk a hvg.hu oldalán olvasható.

    Módosítva: 2020.03.31 07:47, Megjelenés: 2020.03.31 07:47
   • Cikkajánló

    Szájbetegség

    Szájbetegség

    Dr. Lajtos Melinda

    A szájüregi gyulladások hátterében sokszor más megbetegedés is állhat.

    Merevedési probléma

    Merevedési probléma

    Szponzorált tartalom

    A prosztata gyulladásos betegsége is állhat a probléma hátterében.(x)

    Koronavírus - Forgalomba került az első orosz vakcina

    Polgári forgalomba került az új koronavírus-fertőzés megelőzését szolgáló Gam-Kovid-Vak (Sputnik V) vakcina első tétele - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

    Koronavírus - 341 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt egy idős, krónikus beteg

    341 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 9304 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.