• Egyre több embert tesztelnek Magyarországon koronavírusra

    Szerző: WEBBeteg.hu

    Az utóbbi napokban felgyorsult az elvégzett tesztek számának emelkedése a kormányzati portálon közölt adatok alapján, azaz egyre több tesztet végeznek el napi szinten.

    Míg egy-másfél héttel ezelőtt napi 5-600 tesztet végeztek el az akkreditált laborokban, addig március 26-tól már minden nap 1000 feletti ez a szám, a szombati adatok tükröző, vasárnap közzétett érték pedig 1845 volt. Az összes elvégzett teszt száma így átlépte a 12 ezret.

    A tesztek 3-4 százaléka lett pozitív (azaz ennyi új beteget találtak). Ez a mutató egyébként nem változott érdemben a korábbiakhoz képest, leszámítva a kisebb napi ingadozásokat.

    Hirdetés

    A 3-4 százalékos arány azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy a magyar lakosság ekkora része fertőzött!

    A tesztek elvégzése ugyanis továbbra is célzottan történik, a panaszokkal orvoshoz fordulókat és közvetlen környezetüket vizsgálják. Egy általános tesztelés során ennek töredéke lenne a pozitív eredmények aránya, most viszont azonos arányban nő a tesztek és a felfedezett betegek száma.

    A friss esetszámok arra utalnak tehát, hogy a járvány gyorsuló szakaszában volt az elmúlt napokban, amit a szükséges vizsgálatok számának a növekedése is jelez.

    DÁTUM          ESET    TESZT    %
    március 19.      15       519      2,89%
    március 20.      12       685      1,75%
    március 21.      18       440      4,09%
    március 22.      28       996      2,81%
    március 23.      36       1072    3,36%
    március 24.      20       598      3,34%
    március 25.      39       704      5,54%
    március 26.      35       1188    2,95%
    március 27.      39       1270    3,07%
    március 28.      43       1028    4,18%
    március 29.      65       1845    3,52%
    Adatok forrása: koronavirus.gov.hu

    (WEBBeteg.hu)

    Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

     

    Módosítva: 2020.03.29 22:03, Megjelenés: 2020.03.29 22:03
   • Cikkajánló

    Eperallergia

    Eperallergia

    Dr. Garaczi Edina

    Az eper fogyasztása kellemetlen tüneteket is okozhat.

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Mekkora annak a kockázata, hogy felületekről fertőződünk meg a koronavírussal?

    Országos tisztifőorvos: a járvány lecsengő szakaszában van

    Több a gyógyult, mint az aktív fertőzött, ez is azt igazolja, hogy a járvány lecsengő szakaszában van - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

    Koronavírus - Több mint 2,1 millióan épültek fel a betegségből világszerte

    A világban 5 millió 407 ezer 701-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 345 060, a gyógyultaké pedig 2 millió 168 ezer 564 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.