• Egyre több embert tesztelnek Magyarországon koronavírusra

    Szerző: WEBBeteg.hu

    Az utóbbi napokban felgyorsult az elvégzett tesztek számának emelkedése a kormányzati portálon közölt adatok alapján, azaz egyre több tesztet végeznek el napi szinten.

    Míg egy-másfél héttel ezelőtt napi 5-600 tesztet végeztek el az akkreditált laborokban, addig március 26-tól már minden nap 1000 feletti ez a szám, a szombati adatok tükröző, vasárnap közzétett érték pedig 1845 volt. Az összes elvégzett teszt száma így átlépte a 12 ezret.

    A tesztek 3-4 százaléka lett pozitív (azaz ennyi új beteget találtak). Ez a mutató egyébként nem változott érdemben a korábbiakhoz képest, leszámítva a kisebb napi ingadozásokat.

    Hirdetés

    A 3-4 százalékos arány azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy a magyar lakosság ekkora része fertőzött!

    A tesztek elvégzése ugyanis továbbra is célzottan történik, a panaszokkal orvoshoz fordulókat és közvetlen környezetüket vizsgálják. Egy általános tesztelés során ennek töredéke lenne a pozitív eredmények aránya, most viszont azonos arányban nő a tesztek és a felfedezett betegek száma.

    A friss esetszámok arra utalnak tehát, hogy a járvány gyorsuló szakaszában volt az elmúlt napokban, amit a szükséges vizsgálatok számának a növekedése is jelez.

    DÁTUM          ESET    TESZT    %
    március 19.      15       519      2,89%
    március 20.      12       685      1,75%
    március 21.      18       440      4,09%
    március 22.      28       996      2,81%
    március 23.      36       1072    3,36%
    március 24.      20       598      3,34%
    március 25.      39       704      5,54%
    március 26.      35       1188    2,95%
    március 27.      39       1270    3,07%
    március 28.      43       1028    4,18%
    március 29.      65       1845    3,52%
    Adatok forrása: koronavirus.gov.hu

    (WEBBeteg.hu)

    Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

     

    Módosítva: 2020.03.29 22:03, Megjelenés: 2020.03.29 22:03
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Semmelweis Egyetem

    Hamarosan kezdődik az influenzaszezon. A védekezés legjobb módja a védőoltás.

    Az anorexia jelei

    Az anorexia jelei

    Dr. Túry Ferenc

    Hogyan vegyük észre időben az anorexia tüneteit? Útmutató családtagoknak és tanároknak.

    Koronavírus - az új fertőzöttek negyede a huszonéves korosztályból kerül ki

    A koronavírus-járvány második hullámának második sajtótájékoztatóját tartotta ma az operatív törzs. Elhangzott: 186 iskolában került már sor digitális oktatás bevezetésére, ebből 177-ben nem a teljes intézményben. Az új fertőzöttek negyede a huszonéves korosztályból került ki eddig a második hullámban - írja a portfolio.hu.

    Koronavírus - a gyerekeknél is fontos az influenza elleni oltás

    Bense Tamás házi gyermekorvos fontosnak tartja, hogy idén a lehető legtöbben éljenek az influenza elleni ingyenes oltással, mert az könnyebbé teszi a pontosabb diagnózist, illetve a koronavírus-fertőzés felismerését.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.