• Koronavírus - kijárási korlátozást vezetnek be

    Szerző: MTI/Index

    Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között.

    Hirdetés

    Próbálják elválasztani az időseket a fiataloktól

    Két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök március 27-én a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

    A kormányfő arról is beszélt, hogy "elviselhető módon" próbálják elválasztani az időseket a fiataloktól.

    Ezért közölte: az élelmiszerboltok, drogériák, patikák esetében olyan speciális szabály lép életbe, hogy a 65 év felettiek 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket. Ebben az időszakban más nem mehet be ezekbe.

    Mit szabad és mit nem?

    Mindenki köteles a társas érintkezést a minimálisra csökkenteni és más embertől legalább másfél méter távolságot tartani, még tömegközlekedés során is. Vagyis nem szabad senki mellé állni szorosan, tilos vendéglátó üzletben tartózkodni, kivétel ez alól az ott dolgozók, és az elvitelre készült ételek kiadása és elszállítása.

    Alapos indok nélkül ne lépjen ki a lakásból! Mi az alapos indok, ki dönti el? A rendelet ezt pontosan leírja: elmehet dolgozni, élelmiszert vásárolni, drogériába, tankolni, gyógyszertárba, állateledelt venni, piacra, trafikba, fodrászhoz, tisztítóba és taxizni is lehet. Kutyát (és más állatot) sétáltathat, állatorvoshoz is van lehetőség vinni.

    „Egészségügyi ellátást és szolgáltatást” vehet igénybe, azaz fogorvoshoz, orvoshoz, gyógytornászhoz, terapeutához mehet, továbbá adhat vért. Elmehet futni, biciklizni és egyéb "egyéni szabadidős sporttevékenység"-re, illetve „szabadidős sétára” egyedül vagy a családdal, ha idegenektől megtartja a másfél métert.

    Elláthatja szülői jogát és kötelezettségeit, azaz például elvált szülőként elmehet a gyermekért. Segítséget nyújthat kiskorú, beteg vagy idős embereknek. De bankba, postára is elmehet, ha máshogy – online vagy telefonon – nem megoldható. Házasság és temetés is tartható továbbra is szűk családi körben.

    A rendelet megszegése 5000 forinttól 500 ezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal járhat. Orbán Viktor a rádióinterjúban hangsúlyozta, hogy nem „dresszírozni” kell az embereket, az elsődleges cél az együttműködés, és csak végső esetben alkalmazandó a büntetés.

    Ki ellenőrzi a korlátozás betartását?

    A rendőrség, de bevonhatja a katonai rendészetet. A rendeletben van egy általános érvényű passzus is, hogy az "intézkedéseket és kényszerítő eszközöket a  szükségesség és arányosság követelménye betartásával az Rtv.-ben meghatározott módon alkalmazhatja."

    Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

    (MTI/Index.hu)

    Módosítva: 2020.03.27 08:16, Megjelenés: 2020.03.27 08:16
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    koronavirus.gov.hu

    Hétfőtől életbe lépnek az új védelmi intézkedések. Lássuk a részleteket!

    Aanyajegyek

    Aanyajegyek

    Dr. Vincze Ildikó

    Minden változás gyanús! Az ellenőrzés panaszmentesen is szükséges.

    Dömötör: Ha a tesztelést háziorvos rendeli el, ingyenes a teszt

    A koronavírus kimutatását célzó PCR-tesztért azoknak kell majd fizetniük, akiknek a saját döntése, hogy elmennek a mintavételre - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

    Felelős magatartásra figyelmeztet az Emmi a betegbiztonság világnapja alkalmából

    A felelős magatartásra hívja fel a figyelmet a koronavírus terjedésének megakadályozásáért az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a betegbiztonság világnapja alkalmából.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Lelki egészségünket is fenyegeti a koronavírus

    Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.