• Változások a debreceni betegellátásban

    Szerző: Debreceni Egyetem

    A járványügyi veszélyhelyzetben változik az egészségügyi ellátás a DE Klinikai Központban és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban. A betegek egészségének védelme és a járvány hatékony megelőzése miatt a halasztható beavatkozásokat és orvos-beteg találkozásokat minimálisra csökkentik.

    A látogatási tilalom is érvényben marad. A sürgős eseteket azonban továbbra is ellátják az intézményben. A rendkívüli intézkedések célja, hogy a fertőzés terjedését megakadályozza vagy lassítsa. 

    Az Emberi Erőforrások Miniszterének a kormany.hu-n megjelent közleménye szerint az új koronavírus megbetegedések miatt elrendelt veszélyhelyzetben csökkenteni kell az orvos-betegtalálkozók számát és a távkonzultációt kell előtérbe helyezni.

    A Debreceni Egyetemen működő mintegy 500 szakrendelésen évente több mint 3 millió orvos-beteg találkozó történik. Az eredményes megelőzés érdekében a sürgősséget nem igénylő beavatkozásokat, így a tervezett, de halasztható műtéteket és a szakrendelési időpontokat lemondják. Az országos rendeletnek megfelelően, a változások március 16-án léptek életbe.

    Hirdetés

    Eddig mintegy 250 műtétet mondtak le a fertőzések megelőzése miatt

    A jelenlegi veszélyhelyzetben elhalasztanak minden olyan betegtalálkozást, amely egy későbbi időpontban megvalósulhat anélkül, hogy a beteg egészsége visszavonhatatlanul károsodna. Ez azonban nem érinti a kiemelt figyelmet érdemlő betegcsoportokat, így a daganatos betegeket, a transzplantáltakat, az immunhiányos állapotban lévőket és a hematológiai betegségekben szenvedőket.

    A még működő szakrendeléseken a betegek fogadási rendjét jelentősen ritkítják, a várók telítettségét megszüntetik. A vizsgálatok elhalasztásáról a betegeket értesítik, ugyanakkor az intézmények azt kérik, hogy aki sem telefonon, sem email-ben nem kap tájékoztatást, mielőtt elindulna a korábban fixált időpontra, előtte hívja fel kezelőorvosát vagy a szakrendelést. A szakrendelések elérhetősége a Debreceni Egyetem honlapján megtalálható. A működő szakrendelések új betegfogadási rendjéről az intézmények folyamatosan tájékoztatják a lakosságot.Az új rendelkezések érintik a műtéti szakmákat és a diagnosztikát is. A korábban kiadott nem sürgősségi MRI vagy CT időpontokat átütemezik. Új időpontot a veszélyhelyzet elmúltával lehet majd kérni.

    A Debreceni Egyetem Sebészeti Klinikán a műtétek felét végzik el, eddig mintegy 250 műtétet mondtak le a fertőzések megelőzése miatt. Az Idegsebészeti Klinikán a műtéti szám 30 százalékra csökkent. A Szívsebészeti Klinikán is halasztják a programozott műtéteket, de a sürgős szívsebészeti operációkat folyamatosan ellátják. Ez naponta jelenleg átlagosan két műtétet jelent.

    A DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban a három ütemben tervezett kapacitás-átszervezés keretében első lépésben az Infektológiai Intézet 40 ágyát 60 ágyra bővítették, az ellátás két emeleten zajlik, a meglévő intenzív osztályon pedig a súlyos légzési elégtelenségben szenvedők ellátására 16 ágy kapacitás áll rendelkezésre, mely kiegészült a légúti elkülönítő helyiség 4 intenzív ágyával. Szükség esetén a további lépcsőkben mind az infektológiai, mind az intenzív kapacitásokat jelentősen tudják növelni, hogy minden beteget a lakóhelyéhez közel, Debrecenben láthassanak el. Átalakították az egyetemi kórház működési rendjét, hogy felkészülten várhassák a járvány következő fázisát.

    Egykapus bejutási rendszer

    A DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Bethlen utcai Rendelőintézetében egykapus bejutási rendszert alakítottak ki, ahol a  sürgős ellátást igénylő betegek Intézménybe való belépése irányított. Szakaszosan csak bizonyos számú beteget engednek be egyszerre, a megfelelő izoláció miatt. Belépést követően minden betegnél kézfertőtlenítés, lázmérés, állapotra vonatkozó kikérdezés történik. Ezt követően kerül sor a vizsgálatra, a beteg állapotától függően sebészeti szájmaszkban.  Amennyiben járványügyi szempontból szükséges, a beteget az erre a célra kialakított rendelőben elkülönítik. Itt történik a megfelelő védőeszközökkel ellátott szakorvosi vizsgálat valamint a protokollnak megfelelő további betegút meghatározás.

    A veszélyhelyzet miatt a szűréseket is elhalasztják, így átmenetileg szünetel az emlőszűrés és a vastagbélrák szűrés. A fogászati alapellátás keretében pedig kizárólag a sürgősségi fogászati beavatkozásokat végzik el.

    A stroke esetében a Debreceni Egyetemen folyamatos a neurológiai és intervenciós radiológiai ellátás, a szívizom infarktus esetében a kardiológiai és kardiológiai intervenciós ellátás és változatlanul, de a járványügyi helyzetnek megfelelően működik a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Sürgősségi Osztálya és a Sürgősségi Klinika is. A járványügyi helyzet miatt a sürgősségi ellátás keretében érkező betegeknél fizikailag is biztonságosan elkülönítik a betegutakat, hogy a fertőzés gyanújával érkezők ne érintkezzenek a traumatológiai ellátásra érkezőkkel.A Debreceni Egyetem minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik megelőzni az új koronavírus terjedését, mérsékelni a csoportos és tömeges fertőzéseket. A nem sürgős vizsgálatok és beavatkozások halasztása a betegek és az egészségügyben dolgozók védelmét egyaránt szolgálja, az intézkedések végrehajtásához az intézmény minden érintettől belátó megértést és közreműködést kér.

    Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

    (Debreceni Egyetem)

    Módosítva: 2020.03.19 16:02, Megjelenés: 2020.03.19 16:02
   • Cikkajánló

    Száraz szem

    Száraz szem

    Dr. Cserháti Zoltán

    A száraz szem okai és hajlamosító tényezői. Mire figyeljünk?

    Elalvást segítő tippek

    Elalvást segítő tippek

    Szponzorált tartalom

    4+1 jó tanács, hogyan aludjunk jól és pihentetően home office idején. (x)

    Koronavírus - Brazíliában nagyon gyorsan terjed a kór

    A világban 5 millió 810 ezer 331-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 360 332, a gyógyultaké pedig 2 millió 416 ezer 528-ra emelkedett a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint.

    3841 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

    Újabb 25 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3841 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 krónikus beteg.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Lelki egészségünket is fenyegeti a koronavírus

    Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.