Startra kész a XI. Téli Világjáték

Szerző: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

Február 23. és 27. között a kanadai Banffban tartják meg a Szervátültetettek XI. Téli Világjátékát. Magyarországot hét versenyző képviseli, sífutásban, biatlonban, műlesiklásban és snowboardban indulnak. A Magyar Sí Szövetség támogatásával készültek fel a versenyre.

Kísérőivel együtt elfoglalta szálláshelyét a szervátültetettek héttagú magyar csapata a világjáték helyszínén, a banffi síparadicsomban. A nemzetközi verseny résztvevői alpesi síben, snowboardban, biatlonban, sífutásban, curlingben és snowshoe-ban mérik össze erejüket.

Dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai és orvos igazgatója, a delegáció tagja azt hangsúlyozta, hogy az aktív mozgás, a sport minden ember számára kifejezetten ajánlott, hiszen az egészséges életmód egyik fontos eleme. Nincs ez másképp a szervátültetettek esetében sem, sőt, rehabilitációjuk elengedhetetlen része. Orvosilag bizonyított tény, hogy a beültetett szerv élettartama, a szervátültetettek életkilátása évekkel növelhető a rendszeres testmozgás által.

A kétévenkénti versenyeken átlagosan 55-60 ország vesz részt

A fentiek demonstrálására, a kétkedők meggyőzésére és a példa felmutatására 1978-ban megrendezték az első, akkor még „Transzplantáltak Olimpiájának” nevezett eseményt az angliai Porthmouth-ban. Mivel nem engedélyezték az olimpia névhasználatot, 1986-ban angliai székhellyel megalakult a Szervátültetettek Világjátékának Szövetsége (World Transplant Games Federation, WTGF), amely immár negyedszázada szervezi a Szervátültetettek Téli és Nyári Világjátékát. A kétévenkénti versenyeken átlagosan 55-60 ország vesz részt.

A magyar csapat először 1987-ben, a hatodik világjátékon vett részt, Innsbruckban. 1999 óta az élvonal állandó tagja. A nemzetek összesített pontversenyében minden alkalommal az első 10 ország között szerepel.

A csapat a Magyar Sí Szövetség támogatásával készült fel az idei versenyre. Az edzőtáborozást az ausztriai Hinterstroderben tartották, Fábián Attila szakágvezető irányításával. Noha a hazai adottságok nemigen kedvezőek a téli sportok számára, azért a versenyzők a tisztes helytálláson és a példaadáson túl 1-2 éremben is reménykednek.

Versenyzők és versenyszámaik

  • Kőműves Luca, májátültetett (2015 óta)– Slalom, Super G, Giant slalom, Parallel slalom
  • Mátyás László, szívátültetett (2010 óta) – Slalom, Super G, Giant slalom, Parallel slalom
  • Berente Judit, veseátültetett (1995 óta) – 5km-es sífutás Biathlon, 1 órás sífutás
  • Végh Ágota, veseátültetett (2006 óta) – Slalom, Super G, Giant slalom, Parallel slalom
  • Szervánszky Zsolt, veseátültetett (2018 óta) – Snowboard Giant slalom és Parellel slalom
  • Gelencsér Róbert, veseátültetett (2007 óta) – Snowshoes, Slalom, Super G, Parallel slalom
  • Szendi János, kétszeres veseátültetett (1992, illetve 2008 óta) – Slalom, Super G, Giant slalom, Parallel slalom

(Magyar Szervátültetettek Szövetsége)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Égető kérdés: a dohányzás új formái és azok hatásai. (x)

Hajbeültetés Hajbeültetés

Választ adunk a hajbeültetéssel kapcsolatban felmerülő kérdésére. (x)

Koronavírus - Döntöttek a...

A kormány szerdán döntött a koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről. A legfontosabb részleteket egy pénteken megjelenő...

Kilökődést is okozhat, ha a beteg...

A szervátültetés életet ment, azonban keveset beszélnek arról, hogy az új szervvel meg kell tanulni élni. Az élethosszig tartó gyógyszerszedés...

A két Rita és veséjük esete

A szervátültetések száma hazánkban az utóbbi két évtizedben folyamatosan nőtt, bár még mindig körülbelül dupla annyi szervre lenne szükség...

Évente akár hússzal több...

Már nem csak családtagnak vagy szoros érzelmi kapcsolatban álló személynek, például barátnak, társnak, távoli rokonnak adhatunk szervet, a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.