Elismerés az élődonoroknak

Szerző: Független Hírügynökség

Tizedszer rendeznek szervdonációs és transzplantációs Európa-napot Budapesten. A rendezvénnyel az életmentő beavatkozásokra hívják fel a figyelmet és Pro Vita díjban részesítik azokat a hazai élődonorokat, akik vesét vagy májat adományoztak.

Az Európa-napot az Európa Tanács kezdeményezte 10 évvel ezelőtt, ugyanis ahogy hazánkban, úgy Európa más országaiban is szervhiány van. Mihály Sándor elmondta: ma is sokan várnak életmentő vagy életminőség-javító beavatkozásokra, ezért szeretnék felhívni a figyelmet a szervátültetésre. A vezető koordinátor elmondta: bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy például egy baleset kapcsán új szervre lesz szüksége, ugyanakkor azt sem lehet tudni, kiből mikor lesz donor.

Mihály Sándor elmondta: Magyarországon a feltételezett beleegyezés elve érvényesül a szervátültetés során, így ha valaki - aki nagykorú és cselekvőképes - nem tesz külön tiltó nyilatkozatot, akkor szerveit felhasználhatják halála után.

Itthon egyébként elérhető a vese-, máj-, szív-, és tüdőátültetés. Az első veseátültetést 1962-ben végezték Szegeden. Ma három helyen végeznek transzplantációs beavatkozásokat az országban: a Budapesti Transzplantációs Klinikán, Pécsen és Szegeden.

Több mint 100 élődonor van Magyarországon, közülük 48-an kapnak Pro Vita díjat, amelyet Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter ad át.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.