• Egészségügyi számtan: többlet vagy pénzelvonás?

    Szerző: Független Hírügynökség

    Több mint tisztességtelen, hogy a kormány nem hajlandó odaadni a 13. havi bért az egészségügyi dolgozóknak - mondta Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján. A PM máshogy számol.

    A politikus az Egészségügyi Bizottság szerdai ülésére hivatkozva elmondta: a kormány 2009-ben 100 milliárd forintot vonna ki az egészségügyből, ahelyett, hogy az ellátás színvonalát növelné. A Pénzügyminisztérium közleményben reagált az ellenzéki képviselő szavaira, miszerint az egészségügyi intézmények finanszírozása rendezett és van fedezet a 13. havi bérre.

    Hirdetés

    Az egészségügy a klinikai halál állapotában van, a kormány pedig a napokban levette a lélegeztetőgépről és vállalta a teljes összeomlást - fogalmazott Pesti Imre. A politikus emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc korábban megígérte, hogy nem vonnak ki pénzt az egészségügyből, ennek ellenére a szerdai bizottsági ülésen kiderült, hogy a plusz források nem kerülnek vissza az ágazatba. A fideszes képviselő elmondta: 60 milliárd forint többlet van az OEP kasszában, mégis csak 6 milliárdot fordítanak az ellátás javítására.

    Tízmilliárdokkal csökken a finanszírozás?

    A politikus úgy tudja: a 2009-es költségvetés szerint 40-50 milliárd forinttal kevesebb jut a közvetlen egészségügyi ellátásra, a kórházak finanszírozását pedig 6-7 százalékkal csökkentik. Két milliárddal kevesebb lesz az alapellátásban és 100 milliókkal kevesebb a fogorvosi és a mentőorvosi szolgálat támogatásában.

    Pesti Imre elmondta: a kórházak 30 százaléka jelenleg is csődközelben van, a kormány pedig belőlük akar újabb pénzeket kisajtolni. Úgy fogalmazott: több mint tragikus, hogy a kisebbségi kormány nem tudja kezelni az egészségügy gondjait, ez pedig rövidtávon humanitárius katasztrófához vezet.

    A Pénzügyminisztérium úgy reagált: Az egészségügyi intézmények finanszírozása rendezett, ennek keretében biztosított a 13. havi bér kifizetésére a fedezet.

    Legutóbb frissült: 2008.10.09 17:22
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Én ugyan fel nem fekszem a műtőasztalra! Beleegyezés az ellátásba

    Általában rajtunk múlik, hogy hagyjuk-e magunkat meggyógyítani, még ha az orvosok sokszor úgy is tesznek, mintha ehhez nem sok közünk volna.

    Megkezdi működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ

    A rendelet szerint az Országos Közegészségügyi Intézet elnevezése október elsején Nemzeti Népegészségügyi Központra változik, egyidejűleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára által irányított szervezeti egységek az NNK-ba olvadnak.

    Ott kolbászból van? Gyógyulás külföldön

    Pozsonyi plasztikai sebész ismerősömet kérdeztem, hogy az osztrák áraknál jóval kedvezőbb díjaival miért nem célozza meg a tehetős bécsi közönséget, hiszen szinte percek alatt átruccanhat bárki a szomszédvárba szépülni. Válasza nagyon érdekes volt.

    Átadták Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat díjait

    Szeptember 3-án a Vigadóban adták át Az év praxisa a Kárpát-medencében nyerteseinek díjait, az ünnepségen részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.

    Több pénz jut a betegszállítóknak, fogorvosoknak

    1,25 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhatnak a betegszállítást végző szolgáltatók, a fogászati szakrendelések számára biztosított finanszírozási keret pedig 1 milliárd forinttal növekedett.

    Milyen lesz a jövő kórháza?

    Kihez kell majd időpontot kérni? Egy orvoshoz vagy egy digitális terapeutához? A rövid válasz erre a kérdésre, hogy jelen állás szerint, szerencsére, az orvoshoz, de a diagnózis folyamatát nagyon sok ponton fogja a digitális technika segíteni. A WEBBeteg.hu utánajárt a témának.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.