Nem érzik egészségesnek magukat a magyar gyerekek

Szerző: Független Hírügynökség

Egy nemzetközi kutatás szerint a magyar fiatalok túlnyomó többsége nem tartja túl jónak az egészségi állapotát, és az életükkel sem elégedettek. A dohányzást és az alkoholfogyasztást tekintve a középmezőnybe tartozunk - derült ki az ÁNTSZ Gyermekegészségügyi Intézetének sajtótájékoztatóján.

A 41 ország részvételével szervezett kutatást a nyolcvanas évek óta végzik a 11, a 13 és a 15 éves korcsoportban, összesen körülbelül 200 ezer fiatal részvételével. A legutóbbi felmérést a 2005/2006-os tanévben készítették, önkéntes alapon az iskolákban.

A hazai adatok azt mutatják, a lányoknak csak 33, a fiúknak pedig mindössze 21 százaléka érzi magát egészségesnek. Főleg az idősebb lányoknak rossz a közérzete, és leginkább ők azok, akik az életükkel is elégedetlenek. A 15 éves korosztály ezzel a nemzetközi rangsor második felébe tartozik, összességében pedig a lista vége felé vagyunk ebben a tekintetben - mondta Németh Ágnes, a Gyermekegészségügyi Intézet kutatásvezetője.

Fogyókúra-mánia

A táplálkozási szokásokkal kapcsolatban sem túl jók az eredmények: a lányok 30, a fiúk 10 százaléka rendszeresen fogyókúrázik, és több mint felük a nap legfontosabb étkezését, a reggelit is kihagyja. A fiatal lányok ugyan próbálnak egészségesen táplálkozni, de a fogyókúra-mánia miatt az 5 legrosszabb között vannak a magyar fiatalok a 41 ország közül a táplálkozási szokásokat figyelembe véve - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A dohányzást a fiatalok egyharmada 13 évesen vagy annál is korábban kipróbálta már, a 15 éves lányok pedig hetente legalább egyszer rágyújtanak - igaz, összességében még így is a középmezőnybe tartozunk ezzel. Ami az alkoholfogyasztást illeti, 5 és 30 százalék között mozog a szeszes italokat kipróbálók aránya. A fiúk sokkal részegesebbnek számítanak, mint a lányok: a 15 évesek azt mondták, legalább kétszer voltak már illuminált állapotban.

A könnyű drogoknál még az alsó harmadban vagyunk

A drogokkal már óvatosabbak a fiatalok - legalábbis a kutatás szerint. A felmérés idején megkérdezettek mindössze 3-4 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt hónapban kipróbálta a marihuánát, és a többi adat is azt mutatja, hogy a kábítószerhasználatot tekintve Magyarország az alsó harmadba tartozik a többi országhoz képest.

Hasonló az arány a szexuális életet élők esetében is. A két évvel ezelőtti adatok szerint egyébként a 15 éves lányok 21, a fiúk 25 százaléka mondta azt, hogy kipróbálta már a szexet. Szerencsére a többség védekezik; főleg óvszert használnak, amely főleg a kelet-európai országokra jellemező. Nyugatabbra inkább a fogamzásgátló tablettákat választják - mondta Németh Ágnes.

A tévé előtt sem töltenek annyi időt a hazai fiatalok, mint nyugat-európai társaik, de még így is 50-68 százalékra tehető azok száma, akik naponta legalább 2 órát ülnek a tévéképernyő előtt. A fizikai aktivitás, vagyis a sportolás legalább annyira népszerű, mint Európa más országaiban, ezzel a középmezőnybe tartozunk - hangzott el a sajtótájékoztatón.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

Koronavírus napi jelentés: 73-an...

A péntek reggel közzétett adatok szerint Magyarországon 8921 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 327 014 főre nőtt a...

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Miért beteg nemzet a magyar?

A legbetegebb nemzetek közé tartozik Európában a magyar – állapította meg nemrégiben a WHO. Es ez különösen annak fényében elkeserítő, hogy a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.