• Megérkezett az influenza elleni oltóanyag

    Szerző: Független Hírügynökség

    Szerdától lehet kérni a háziorvosoknál az ingyenes influenza elleni védőoltást. Idén is ingyen oltathatják be magukat a krónikus betegek, a 60 év fölöttiek és az egészségügyi dolgozók. Beindult az influenzafigyelő szolgálat is.

    A háziorvosok mostantól hetente jelentik, hogy hány influenza-szerű megbetegedéssel találkoznak. Tavaly közepes aktivitású járvány volt Magyarországon. A tisztiorvosok idén erősebb, makacsabb vírusra számítanak, ezért azt ajánlják, hogy aki szeretné, legkésőbb novemberig oltassa be magát.

    Folyamatosan érkeznek hűtőtáskákkal a háziorvosok a tisztiorvosi szolgálat szegedi központjába. Összesen 190 ezer adag ingyenes influenza elleni védőoltás érkezett a dél-alföldi régióba. Az országban 1 millió 300 ezer vakcinát osztanak szét ingyen. Az ausztráliai járványnál kimutatták, hogy egy megváltozott vírus okozta a megbetegedéseket, amely sokkal erőteljesebb volt a korábbiaknál.

    Hirdetés

    „Nyilván várható, hogy nálunk is egy hasonló, átalakult vírus okozza majd a megbetegedéseket, de jó hír, hogy az oltóanyag már ez ellen a vírus ellen fog védeni” – mondta dr. Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ Dél-Alföldi régiójának járványügyi osztályvezetője.

    Nagy rohamra készülnek a háziorvosok

    Azt mondják, hogy évről évre egyre többen oltatják be magukat, de még mindig csak fele annyian, mint az Európai Unióban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „A fiatalok és a 40-50 év közötti korosztály nagyon érdeklődik, hogy ne essen ki a munkából, ne menjen táppénzre, ne legyen beteg, ne kelljen gyógyszerre költeni és inkább megvásárolja, még akkor is, ha nem is krónikus beteg” – mondta dr. Oláh Judit háziorvos.

    Az injekció beadása után két hét múlva hat a védőoltás, ezért szükséges még időben beadatni a vakcinát. Egyelőre még csak az ingyenes oltóanyag érkezett meg az orvosokhoz. A patikákban várhatóan majd csak néhány nap múlva kezdik árulni.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.10.08 08:29
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Torokfájás: Mikor van szükség antibiotikumra?

    A vírusos eredetű megfázás tüneteként sokszor jelentkezik torokfájás, gyakran ez a betegség első tünete. A torokfájás lehet bakteriális eredetű is, a gyógyuláshoz ilyenkor antibiotikumra is szükség van. Milyen tünetek alapján különböztethetjük meg a vírusos fertőzést a bakteriálistól, mikor forduljunk orvoshoz?

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.