• Világméretű kampány a tetanusz ellen

    Szerző: Független Hírügynökség

    Minden 3. percben meghal egy újszülött tetanuszban - ez ellen lép fel az UNICEF és a Pampers globális kampánya. Az egy csomag - egy védőoltás programban minden Pampers-UNICEF matricával ellátott termék vásárlásakor egy gyermek vagy állapotos kismama kap védőoltást a halálos kór ellen a világ legszegényebb országaiban.

    A tetanusz 46, többnyire afrikai országban jelent komoly közegészségügyi problémát, ezt szeretnék 2012-re teljesen felszámolni.

    Magyarországon 1941 óta oltják a csecsemőket tetanusz ellen, az utolsó megbetegedés pedig 1978-ban volt - számolt be Dr. Jelenik Zsuzsanna, a Nemzetközi Oltóközpont osztályvezető főorvosa. A fertőző kórokozó mindenütt jelen van a székletben és a földben és a szervezetben olyan toxinokat termel, ami megtámadja az izmokat. Legyengíti a szervezetet és fájdalmas halált okoz.

    Hirdetés

    A betegség számos országban jelen van ma is, főleg ott, ahol hiányosak a higiéniai körülmények. A főorvos által meglátogatott Közép-Afrikai Köztársaságban például azt tapasztalta, hogy a nők gyakran a földeken szülnek és a köldökzsinórt azzal a piszkos késsel vágják el, amivel korábban dolgoztak. A felvilágosító munka már jó ideje megkezdődött: az írástudatlanság miatt rajzos plakátokon hívják fel az emberek figyelmét a védőoltás fontosságára.

    Dr. Kecskeméti Edit, az UNICEF Magyar Bizottságának igazgatója elmondta: az UNICEF 2,5 milliárd dolláros költségvetésének felét a gyerekek életben maradására fordítják. 1999-ig 61, míg 2008-ig 120 országban sikerült teljesen felszámolni a tetanuszt. Ugyanakkor lassítja a folyamatot az, hogy egyes afrikai országokban 67 ezer lakosra jut egy orvos. Az UNICEF célja, hogy idén 7 országban, jövőre 13-ban, 2012-ig pedig a világon mindenütt leszámoljanak a kórokozóval.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Janky Gyöngyi a Pampers képviseletében elmondta: eddig is 50 millió oltóanyaggal támogatták az UNICEF-et, a világméretű kampánytól pedig azt remélik: újabb 200 millió oltást tudnak adni még idén a rászorulóknak vásárlóik segítségével.

    A nemzetközi sajtótájékoztatón élőben jelentkezett Salma Hayek amerikai színésznő is, aki a kampány szóvivőjeként nemrég tért haza Sierra Leonéból. Mint mondta, nagyon megrázta amikor azt látta, mekkora kínok között szenvednek a tetanusszal fertőzött betegek.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.10.04 13:28
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Jellegzetes nyári betegségek - Így előzze meg őket

    Jóllehet, a nyár a kikapcsolódás, a felhőtlen pihenés időszaka, néhány kórkép ebben az időszakban is borússá teheti a vakációt - az egyébként egészséges egyéneknél is. A leggyakoribb, a vakációzók kikapcsolódását megzavaró betegségek a hasmenéses kórképek, valamint az alsó húgyúti fertőzések. Ezek megelőzése kellemetlen napoktól óvja meg a pihenni vágyókat.

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

    Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

    Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

    A hepatitis E-fertőzés kezelése és megelőzése

    Cikkünkben a hepatitis E-fertőzés diagnosztizálásáról, a betegség lefolyásáról, kezeléséről és a megelőzési lehetőségekről olvashat.

    A Lyme-kór

    A Lyme-kór, mint bizonyos kullancsfajok által terjesztett betegség, nem túl régen került be a köztudatba. A kórkép csak olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek az ún. Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór tüneteinek kialakulásáért.

    A norovírus-fertőzés kialakulása, rizikófaktorai és megelőzése

    A norovírus-fertőzés egy akut gyomor-bélrendszeri megbetegedés, melyet az azonos nevű vírus okoz. Heves hányással és erős hasmenéssel jár. A panaszok többnyire néhány nap alatt maradandó károsodás nélkül lecsengenek, azonban kisgyermekekre és idős emberekre nézve veszélyes lehet a vele járó nagymértékű folyadékvesztés miatt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.