• Világméretű kampány a tetanusz ellen

    Szerző: Független Hírügynökség

    Minden 3. percben meghal egy újszülött tetanuszban - ez ellen lép fel az UNICEF és a Pampers globális kampánya. Az egy csomag - egy védőoltás programban minden Pampers-UNICEF matricával ellátott termék vásárlásakor egy gyermek vagy állapotos kismama kap védőoltást a halálos kór ellen a világ legszegényebb országaiban.

    A tetanusz 46, többnyire afrikai országban jelent komoly közegészségügyi problémát, ezt szeretnék 2012-re teljesen felszámolni.

    Magyarországon 1941 óta oltják a csecsemőket tetanusz ellen, az utolsó megbetegedés pedig 1978-ban volt - számolt be Dr. Jelenik Zsuzsanna, a Nemzetközi Oltóközpont osztályvezető főorvosa. A fertőző kórokozó mindenütt jelen van a székletben és a földben és a szervezetben olyan toxinokat termel, ami megtámadja az izmokat. Legyengíti a szervezetet és fájdalmas halált okoz.

    Hirdetés

    A betegség számos országban jelen van ma is, főleg ott, ahol hiányosak a higiéniai körülmények. A főorvos által meglátogatott Közép-Afrikai Köztársaságban például azt tapasztalta, hogy a nők gyakran a földeken szülnek és a köldökzsinórt azzal a piszkos késsel vágják el, amivel korábban dolgoztak. A felvilágosító munka már jó ideje megkezdődött: az írástudatlanság miatt rajzos plakátokon hívják fel az emberek figyelmét a védőoltás fontosságára.

    Dr. Kecskeméti Edit, az UNICEF Magyar Bizottságának igazgatója elmondta: az UNICEF 2,5 milliárd dolláros költségvetésének felét a gyerekek életben maradására fordítják. 1999-ig 61, míg 2008-ig 120 országban sikerült teljesen felszámolni a tetanuszt. Ugyanakkor lassítja a folyamatot az, hogy egyes afrikai országokban 67 ezer lakosra jut egy orvos. Az UNICEF célja, hogy idén 7 országban, jövőre 13-ban, 2012-ig pedig a világon mindenütt leszámoljanak a kórokozóval.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Janky Gyöngyi a Pampers képviseletében elmondta: eddig is 50 millió oltóanyaggal támogatták az UNICEF-et, a világméretű kampánytól pedig azt remélik: újabb 200 millió oltást tudnak adni még idén a rászorulóknak vásárlóik segítségével.

    A nemzetközi sajtótájékoztatón élőben jelentkezett Salma Hayek amerikai színésznő is, aki a kampány szóvivőjeként nemrég tért haza Sierra Leonéból. Mint mondta, nagyon megrázta amikor azt látta, mekkora kínok között szenvednek a tetanusszal fertőzött betegek.

    (FH)

    Módosítva: 2008.10.04 13:28, Megjelenés: 2008.10.04 13:28
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    A bőrápolás az aktív inkontinens betegeknél is fontos. Hasznos tanácsok.

    Gyermekkori ágybavizelés

    Gyermekkori ágybavizelés

    WEBBeteg

    Az ágybavizelés súlyos teher a gyermeknek, pedig a probléma kezelhető!

    Veszélyes szer kering az interneten

    Az MMS (Miracle Mineral Solution vagy Master Mineral Supplement) az interneten keresztül árusított készítmény, amelyet súlyos megbetegedésekre (HIV, autizmus, rák stb.) javasolnak mind felnőttek, mind gyermekek számára. A terméket ajánlás szerint 28 százalékos nátrium-klorit és citromsav összeöntésével kell aktiválni, melynek során klór-dioxid keletkezik.

    Életmentő innováció - a szívritmus hetében

    A felnőtteket érintő leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció sokáig csak figyelmeztető jeleket produkál - viszont e korai jelzéseket is képes időben érzékelni, értékelni egy innovatív eszköz (Wiwe), amely ma már 160 szakambulancia eszköztárát bővíti. A 30 grammos hordozható EKG-készülék ezáltal fontos szerepet játszhat a felismerés, a megelőzés, az olykor életet fenyegető következmények elkerülése terén.

    A tetanuszfertőzés

    A mindennapi életünk során könnyen szerezhetünk olyan sérüléseket, melyek később elfertőződhetnek. Az ilyen fertőzések neve a tetanusz vagy más nevén merevgörcs, amely a vázizmok tartós, görcsös megfeszülésével jár.

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

    Tanácsok a foci VB-re utazóknak

    A 2014-es futball világbajnokságot június 12 és július 13 között tartják Brazíliában. Mivel Brazília hatalmas ország, változatos éghajlattal, az egészségügyi kockázat is attól függ, hogy az ország mely részére utazik. A mérkőzésekre 12 különböző stadionban kerül sor, melyek akár több mint 3000 kilométerre is lehetnek egymástól.

    Védőoltás és fogamzásgátlás

    A fertőző betegségek számos formája ellen létezik hatékony védőoltás, melyek legtöbbjét hazánkban a gyermekek az éppen aktuális oltási rend szerint megkapják. Léteznek azonban nem kötelező védőoltások, melyekre csak az adott ún. endémiás területre utazóknak van szükségük. Ezek természetesen életkortól függetlenek, tehát fogamzóképes korú nők esetében jogosan merül fel a kérdés: Hogyan befolyásolják a védőoltások a fogamzásgátló választást?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.