• Csökkenthető a szívbetegségek kockázata

    Szerző: Független Hírügynökség

    Minimális testsúly-, vérnyomás- és koleszterinszint-csökkenéssel is a felére mérsékelhető a szívbetegségek kockázata - hangzott el pénteken, miután befutott a Déli pályaudvarra az EgészségVonat. A szerelvény szűrővizsgálatain az elmúlt két évben csaknem 25 ezren vettek részt.

    A magyarok születéskor várható élettartama és az egészségben eltöltött évek száma 5-10 évvel alacsonyabb, mint az uniós átlag.

    Az EgészségVonat ebben az évben a fővároson kívül hat vidéki nagyvárosba látogatott el. A debreceni, miskolci, szegedi, zalaegerszegi, kaposvári és székesfehérvári szűréseken két és fél ezren vettek részt - mondta a Független Hírügynökségnek a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének (MOTESZ) januárban hivatalba lépő elnöke. Kiss István hozzátette: a résztvevők 80 százalékánál magas vérnyomást, több mint 40 százalékuknál pedig elhízást, és magas vérzsírszintet tapasztaltak. Az egészségügyi kockázatok már rövid távon is jelentősen mérsékelhetők a testsúly és a vérnyomás minimális csökkentésével, valamint helyes táplálkozással.

    Hirdetés

    A különböző szűrővizsgálatokon elsősorban azt vizsgálták, hogy milyen arányban fordulnak elő bizonyos betegségek és a már beteg embereket helyesen kezelik-e. Az EgészségVonaton - amely szombatig még a Déli pályaudvaron várja az érdeklődőket - ingyenes vércukor-, koleszterin-, vérzsír-, vérnyomás-, és haskörfogat-méréssel állapítják meg, hogy milyen egészségügyi kockázatok terhelik az jelentkezőket. A szűrőprogram segítségével már 10 évre előre meg tudják becsülni, hogy egy életmódváltással milyen mértékben csökkenhet az infarktus és az agyvérzés kockázata.

    Magyarországon 2000 és 2006 között csökkent a halálozások, ezen belül a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozások száma is. Ugyanakkor a cukorbetegségben és a magas vérnyomásban szenvedők aránya nem változott. A hazai adatok európai összehasonlításban nagyon rosszak - mondta Kiss István. Ez is indokolja a népegészségügyi programokat, és az EgészségVonathoz hasonló kezdeményezéseket.

    A statisztikák szerint az EU országaiban a születéskor várható átlagos élettartam 74-78 év. Ez az adat Magyarországon a nők esetében 72-74, míg a férfiak mindössze 68 év. Az egészségben eltöltött évek várható száma hazánkban 52-54, ami ugyancsak 5-10 évvel marad el az európai átlagtól. A megfelelő megelőzés és egészségnevelés segítségével ez a lemaradás 15-20 év alatt hozható be - véli a MOTESZ leendő elnöke.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült: 2008.10.03 16:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

    A magas vérnyomás (latin nevén hypertonia) korunk legelterjedtebb népbetegsége. Nemzetközi adatok alapján a lakosság kb. 20 százalékát érinti. Gyakran szokás a hypertoniát néma gyilkosként is említeni, mivel a betegség rendszerint hosszú évekig tünetmentesen zajlik, de számos szerv, illetve szervrendszer súlyos károsodását idézi elő, melyek akár fatális következményekkel is járhatnak.

    A magas vérnyomás korai szövődményei - Figyeljen a tünetekre!

    A magas vérnyomás fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Fokozott terhelést ró a szívre, károsítja az érbelhártya funkcióját és az erek tágulékonyságát, elősegíti az érfalban a vérzsírok lerakódását és gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát.

    Magas vérnyomás: a városlakókat jobban fenyegeti

    A városban lakók vérnyomása gyakrabban emelkedett, mint a békésebb vidéken élőké, és ebben német kutatók szerint a légszennyezés játszhat szerepet.

    A megelőzést nem lehet elég korán kezdeni

    A magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek más rizikófaktorainak megelőzését nem lehet elég korán elkezdeni. A Magyar Kardiológusok Társasága által életre hívott RizikóRiadó programja is hangsúlyozza, hogy érdemes már gyermekkorban felhívni a figyelmet a helyes táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás előnyeire, hiszen így jóval könnyebben lehet megalapozni egy hosszabb, teljesebb életet.

    Mennyibe kerül? - Túlsúly, magas vérnyomás, konyhasó...

    A magas vérnyomás diagnózisa sokak szerint az egyetlen, bizonyíthatóan költséghatékony szűrés: gyermekkortól kezdve mindenkinek időnként mérjék meg a vérnyomását, hiszen a vizsgálat gyakorlatilag semmibe nem kerül.

    Ismerjük a magas vérnyomás rizikófaktorait?

    Míg a stressz és étrend - mint a magas vérnyomás kockázati tényezői - erősen élnek a köztudatban, a dohányzást és a túlsúlyt mint kockázati tényezőt, a lakosság kisebb része említette spontán módon – derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg kérésére készített felméréséből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.