• Öt év Egerben egy térdprotézis

    Szerző: Független Hírügynökség

    A közép-dunántúli és közép-magyarországi régióban kell a legkevesebbet várniuk a betegeknek a nem sürgős vizsgálatokra - derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet legfrisebb felméréséből.

    Az adatokból az látszik, hogy az elmúlt negyedévben - csakúgy, mint az azt megelőző hónapokban - a gerinc-, csípő- és térdprotézis-műtétek estében volt a leghosszabb a várólista. Akad olyan hely, ahol egy beavatkozásra öt évet kell várni.

    A magyar kórházak átlagosan körülbelül 175 ezer beteget látnak el havonta, közülük 15-20 ezer úgynevezett várólistás műtét vagy vizsgálat. Lényeges különbségek vannak azonban az intézmények között, hogy az ilyen beavatkozásokra mennyit kell várni.

    A leghosszabb várólista továbbra is a gerincstabilizáló műtéteknél van, augusztus végi adatok szerint a betegeknek átlagosan csaknem egy évet kell várniuk. Kórházanként ez mégis eltér. A Budai Egészségközpontban például 640 nap a várakozási idő, máshol pedig egy hónapon belül elvégzik.

    Hirdetés

    A térdprotézis műtéteknél még nagyobbak a különbségek. Egy ilyen műtétre az egri Markhot Ferenc Kórházban például - augusztusi adatok szerint - 5 évet kell várni, míg a szolnoki Hetényi Gyula Kórházban egy hónapos várólista van. A csipőprotézisre is hosszú időt kell várni, átlagosan 209 napot.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Egészségbiztosítási Felügyelet most először vizsgálta azt is, hogy a járóbeteg-ellátásban mennyi a várakozási idő. A tapasztalatok szerint a vizsgálatok, kezelések többségét néhány napon belül elvégzik az orvosok, a kardiológiai, endokrinológiai és MRI vizsgálatoknál azonban gyakori a három hétnél hosszabb várakozási idő.

    A felügyelet ezzel párhuzamosan figyelte azt is tíz kórházban, hogy az intézmények hogyan vezetik a várólistát. Kisebb-nagyobb hibákat tapasztaltak is, a kórházak felénél például előfordult, hogy a várakozással kapcsolatos információk csak hetekkel később kerültek fel a honlapra.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.10.02 11:47
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A csípőízület kopása - Okok és tünetek

    Az előrehaladott csípőízületi kopás vagy más néven coxarthrosis kezelésében már a műtéti eljárások, elsősorban a művi csípőízület, endoprotézis valamilyen típusának beültetése jön szóba. Ezáltal csökkenthetjük az ízületi fájdalmat, a végső cél pedig a mozgás és stabilitás helyreállítása.

    Csípőprotézis-műtét utáni teendők

    Előrehaladott csípőízületi kopás esetén, ha az egyéb konzervatív módszerek - gyógyszeres fájdalomcsillapítás, fizioterápia, fürdőkezelés és gyógytorna - már nem elég hatékonyak, műtéti kezelés válhat szükségessé. Milyen szövődményekre érdemes odafigyelni a beavatkozás után? Hogyan terhelhetjük az ízületeinket?

    A csontnekrózis okai és kezelése

    A csontnekrózis (osteonecrosis) a csontállomány pusztulását jelenti, mely leggyakrabban a combcsontfejnél jelentkezik a nem megfelelő vérellátás következményeként. Ismerje meg, hogy mi okozhatja a betegség kialakulását, és hogyan kezelhető a probléma!

    Combnyaktörés - Végzetes is lehet

    Napjainkban a népesség elöregedésével és a csontritkulás népbetegséggé válásával a csípőtáji (combnyak)törések száma rendkívül gyorsan nő. A kórkép főleg időskorban gyakori, hátterében legtöbbször egyszerű elesés szerepel. A csípőtáji törést szenvedő betegek 95 százaléka műtéten is átesik.

    Implantátumra vár? Műtét előtt végeztessen fémallergia-vizsgálatot!

    Amerikai kutatók az ortopédiai implantátumok beültetése előtt mindenkinek fémallergia-vizsgálatot javasolnak. Ha csak a műtét után derül ki az allergia, az nemcsak költségesebb, de igen fájdalmas következményekkel jár a páciens számára.

    A felnőttkori combfejelhalás okai, tünetei és kezelése

    A betegség lényege a combcsont fejét ellátó verőér elzáródása miatti vérellátási zavar következtében kialakuló combfejelhalás. Az elhalás legtöbbször a combcsont fejének elülső, felső és oldalsó részét érinti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.