Öt év Egerben egy térdprotézis

Szerző: Független Hírügynökség

A közép-dunántúli és közép-magyarországi régióban kell a legkevesebbet várniuk a betegeknek a nem sürgős vizsgálatokra - derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet legfrisebb felméréséből.

Az adatokból az látszik, hogy az elmúlt negyedévben - csakúgy, mint az azt megelőző hónapokban - a gerinc-, csípő- és térdprotézis-műtétek estében volt a leghosszabb a várólista. Akad olyan hely, ahol egy beavatkozásra öt évet kell várni.

A magyar kórházak átlagosan körülbelül 175 ezer beteget látnak el havonta, közülük 15-20 ezer úgynevezett várólistás műtét vagy vizsgálat. Lényeges különbségek vannak azonban az intézmények között, hogy az ilyen beavatkozásokra mennyit kell várni.

A leghosszabb várólista továbbra is a gerincstabilizáló műtéteknél van, augusztus végi adatok szerint a betegeknek átlagosan csaknem egy évet kell várniuk. Kórházanként ez mégis eltér. A Budai Egészségközpontban például 640 nap a várakozási idő, máshol pedig egy hónapon belül elvégzik.

A térdprotézis műtéteknél még nagyobbak a különbségek. Egy ilyen műtétre az egri Markhot Ferenc Kórházban például - augusztusi adatok szerint - 5 évet kell várni, míg a szolnoki Hetényi Gyula Kórházban egy hónapos várólista van. A csipőprotézisre is hosszú időt kell várni, átlagosan 209 napot.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet most először vizsgálta azt is, hogy a járóbeteg-ellátásban mennyi a várakozási idő. A tapasztalatok szerint a vizsgálatok, kezelések többségét néhány napon belül elvégzik az orvosok, a kardiológiai, endokrinológiai és MRI vizsgálatoknál azonban gyakori a három hétnél hosszabb várakozási idő.

A felügyelet ezzel párhuzamosan figyelte azt is tíz kórházban, hogy az intézmények hogyan vezetik a várólistát. Kisebb-nagyobb hibákat tapasztaltak is, a kórházak felénél például előfordult, hogy a várakozással kapcsolatos információk csak hetekkel később kerültek fel a honlapra.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

Csípőprotézis-műtét utáni...

Előrehaladott csípőízületi kopás esetén, ha az egyéb konzervatív módszerek - gyógyszeres fájdalomcsillapítás, fizioterápia, fürdőkezelés és...

Sportolás csípőprotézissel - Az...

"Két éve van egyik oldalon csípőprotézisem. Nagyon szerettem futni a műtét előtt. Kérdésem, hogy a csípőprotézissel szabad-e kocogni vagy futni....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.