Veszélyes szer kering az interneten

ÁNTSZ
megjelent:

Az MMS (Miracle Mineral Solution vagy Master Mineral Supplement) az interneten keresztül árusított készítmény, amelyet súlyos megbetegedésekre (HIV, autizmus, rák stb.) javasolnak mind felnőttek, mind gyermekek számára. A terméket ajánlás szerint 28 százalékos nátrium-klorit és citromsav összeöntésével kell aktiválni, melynek során klór-dioxid keletkezik.

A nátrium-klorit és a klór-dioxid antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, így a vegyületek víztisztításra és szilárd felületek fertőtlenítésére alkalmasak. A savanyított nátrium-klorit az élelmiszeriparban spray vagy folyadék formájában használatos húsáru, zöldségfélék, gyümölcsök és halfélék lemosó, fertőtlenítő kezelésére. Ezek a vegyszerek az előírásoknak megfelelően erre a célra biztonságosan használhatóak. Ezzel szemben e kémiai anyagok élelmiszerként, étrend-kiegészítőként vagy gyógyszerként való alkalmazása nincs engedélyezve és fokozottan veszélyes.

Komoly egészségkárosodást okozhat

A klór-dioxid egy erős oxidáló- és fertőtlenítőszer, a vezetékes ivóvíz és a szennyvíz tisztítására is használják, lenyelve és belélegezve azonban mérgező hatású, bőrmarást okozó anyag. A termék fogyasztása hasi görcsöt, hányást, súlyosabb esetben hemolízist (amely a vörösvértestek szétesésével jár) és veseelégtelenséget okozhat. A terméket árusító honlap által ajánlott mennyiség alkalmazása esetén az elfogyasztott aktív klór mennyisége többszöröse az ivóvízben megengedett határértéknek. A szer alkalmazása komoly egészségkárosodást okozhat, és az alapbetegség megfelelő orvosi kezelés hiányában tovább súlyosbodhat.

Az Országos Tisztifőorvos felhívja a lakosság figyelmét, hogy ne vásároljanak nem ellenőrzött helyről származó gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt, illetve bármilyen megbetegedés esetén a gyógykezelés megkezdése előtt konzultáljanak háziorvosukkal.

Az esetleges mérgezés vagy annak gyanúja esetén hívják a Nemzeti Népegészségügyi Központban működő Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat éjjel-nappal hívható ingyenes számát: 06-80-201-199, ahol a várható tünetekről, az alkalmazandó elsősegélyről, valamint az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást.

(Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, ÁNTSZ)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.