A koleszterin romboló hatása - csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt

Diamond Agency
megjelent:

Minden harmadik diák túlsúlyos, sok diáknak magas a vérnyomása, magas a cukor- és koleszterinszintje, egyre többen dohányoznak, kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor mozgásszegény életmódot folytatnak.

Ha ezen nem változtatnak, akkor idejekorán szívinfarktus vagy stroke fenyegetheti őket. Hogy ez ne történjen meg, útjára indították a „Koleszterin Sulit” a középiskolások számára. A képzést követően verseny keretében adnak számot a diákok tudásukról.

A kardiovaszkuláris betegségekből adódó elhalálozás a magyar populációt - erőteljesen érinti. Minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Az egészséges életmódot nem lehet elég korán kezdeni, a cél megértetni a diákokkal, hogy csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt. Ez azért is nagyon fontos, mivel minden harmadik diák túlsúlyos, sok diáknak magas a vérnyomása, magas a cukor- és koleszterinszintje, sok tanuló dohányzik, kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, ugyanakkor mozgásszegény életmódot folytat.

A „Koleszterin Suli” versenysorozat keretében ezen a szomorú statisztikán szeretne változtatni a kardiológus szakma, valamint a Magyar Atheroslerosis Társaság. Ugyanakkor fel kívánják hívni a figyelmet a diákok körében is az egészséges életmódra és a magas koleszterinszint által okozott szív és érrendszeri megbetegségek megelőzésének fontosságára.

A korábban nagy sikert arató versenyek után ezúttal Budapest került a középpontba, ahol április második hétvégéjén a budai középiskolák tanulói mérhették össze tudásukat. A felhívásra 24 háromfős csapat jelentkezett, amely tagjai közül többen orvosi szakon szeretnék folytatni tanulmányukat.

A többhetes felkészítés során a diákok megismerhették a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorait, különös tekintettel a magas koleszterinszintre, ugyanakkor megtanulták, mikor kell mentőt hívni és mit kell tenni, amíg a segítség megérkezik.

A program hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekekből egészséges felnőttek legyenek

És idejekorán ne kapjanak szívinfarktust, esetleg szélütést. Dr. Maurovich Horváth Pál, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika adjunktusának előadása segítette a diákok felkészülését, többek között bepillantást nyerhettek a szív- és érrendszer működésébe, ugyanakkor számos érdekességet árult el a koleszterinről valamint a rizikófaktorokról.

Az előadást követően a diákok részt vehettek ingyenes vérnyomás, vércukor- és koleszterinszint vizsgálaton. Az eredmények értékelése során kiderült, hogy mintegy 40 százalékának magas a vérnyomása, 12 százalékának pedig a koleszterinszintje.

Az előadást és egy próbatesztet követően az élő verseny selejtezőjének számító időkorlátos, online verseny döntött arról, hogy melyik öt csapat jutott be az április 13-i döntőbe. Az eseményen a felkészült csapatok között éles volt a verseny és számos érdekes és izgalmas válasz született. A győztes a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium csapata lett, amelynek tagjai Dóczy Balambér, Csató Dániel és Andaházy Bence volt, akik kivétel nélkül kiemelkedő tudásról tettek tanúbizonyságot.

A zsűri elnöke prof. Dr. Kiss Róbert Gábor címzetes egyetemi tanár, a Magyar Kardiológusok Társaságának korábbi elnöke, MH Egészségügyi Központ Kardiológiai Osztály vezető főorvos volt, ugyanakkor a verseny szakmai mentora Prof. Dr. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív és Érsebészeti Klinika vezetője a kardiológus szakmai kiemelkedő nemzetközi szaktekintélye, aki nagyon fontosnak tartja az ilyen és hasonló kezdeményezést, amelyet a Magyar Atheroslerosis Társaság is támogatott és támogat. A következő megméretetés szeptemberben lesz, ahol a Pesti Középiskolások mérik össze tudásukat.

Tovább Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

(Diamond Agency)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.